Szerintetek milyen kutya lenne nekem való?
19 éves vagyok, és sosem volt még kutyusom. Pár napig vigyáztam már állatokra (macskára és papagájra), de kutyákkal mindig maximum a barátaimnál találkoztam.
Szeptembertől kezdve egyetemre fogok járni, illetve introvertált, itthon ülős típus vagyok, azonban ez nem jelenti azt, hogy a kutyának nem szentelnék figyelmet. Sőt, szeretek sétálni vagy játszani állatokkal, szóval így kezdőként azt mondom, hogy nem viselne meg egy energikusabb kutya. És ez a tanításukra is igaz; a macska és a kutya közül pont azért lett a kutya, mert szeretnék egy intelligens és tanítható társat.
Házban lakunk négyen, kisgyerekek nincsenek. Kertünk van, viszont a szüleim egyik feltétele pont azzal kapcsolatos: kint lehet a kertben a kutya, de ne tegye tönkre a növényeket. A másik feltételük az volt, hogy ne legyen borzalmasan szőrhullatós fajta.

Én mindig is Németjuhász/belgajuhász párti voltam
1. A németjuhászból van rövid szőri is a belga juhász pedig alapból rövidszörű
2. A legokosabb kutyák, könnyű őket tanítani és szinter mindenre
alkalmasak, nem véletlen hogy az összes drogkereső,emberkereső vagy rendőrségi kutya általában Németh vagy belga illetve a keverékük
3. Nincs akkor mozgásigénye mint egy Huskynak például ha éppen nem érsz rá foglalkozni 1-2 napig akkor a kertben is tökéletesen elvan
4. Az enyém csak akkor szokott ásni ha túl sok kaját kap és akkor azt elássa
5. Mivel juhász kutya, a területét természetesen nagyon védi az illetéktelen betolakodótól, az egyik legjobb házőrző (tudom mindenki másra esküszik)
6. Ha még így sem tetszett meg akkor tudom helyette ajánlani a Golden Retriver-t, ő egy igazi családi kutya, nagyon okos és játékos = betörővel is leáll játszani.jól tanítható (vakvezetés, emberkeresés)
Remélem segítettem

Pontosan milyen/mennyi foglalkozás lenne? Suliba mennétek? Sportolnál vele?
A kotorékebek és egyéb vadászkutyák a kert miatt alapból kiesnek.

Belga juhász mint kertben ellévő kutya ha nincs időd rá, főleg kezdőnek, hát vicc... :D
Kérdező, kollégiumban leszel, vagy hogy s mint fogsz egyetemre járni? Mert hét napból ötön a családra hagyni a kutyát nem lehet, én akkor azt javaslom, hétvégente járj el egy menhelyre sétáltatni és tanítgatni a kutyusokat. Egy energikusabb fajta hétköznap kettészedi a lakást, a kertet és a családod idegeit is, ha nem kapja meg a megfelelő foglalkozást, az pedig téveszme, hogy ez csak a séta.
Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a fajtakutyák ára itthon 150 ezertől kezdődik, van, ami bőven efölött mozog, pl a fent említett (kezdőknek egyáltalán nem való) belga juhász (aminek mellesleg négy különböző típusa van, ebből csak az egyik rövidszőrű...).

Ahogy az utolsó mondja, pont úgy van.
Egyébkènt én a helyedben egy felnőtt, nyugis kutyát hoznék ki menhelyről. 1: kertet nem fogja szétcsapni, ha olyan habitusút választasz, mert már nem baba 2: első kutyának tökéletes 3: megmentesz egy életet, tehát még jót is teszel :)

Amig nem kezded el az egyetemet, addig ne legyen kutyad, ez tapasztalat! Szinte mindegy, milyen szakra mesz, az elso ev eleg nehez, hirtelen valtas, sok-sok ora, vizsga. Ket vizsgara tanultam kb annyit, mint az erettsegire osszesen, es volt vagy 12 vizsgam/ vizsgaidoszak az elso evben.
En is bevallaltam egy kutyust az egyetem elso honapjaban, ugy ereztem, hogy menni fog. Hat, vert hugyoztam (mar bocsi a kifejezesert) azert, hogy a mindent meg tudjak oldani megfeleloen...persze a kutyust nem hanyagoltam el, o az elso meg mindig, de kegyetlen volt. Imadom, szeretem, nagyon okos es jol nevelt lett, de nem igy csinalnam mostmar, varnek 1 evet, az tuti.
Gondold at!
Egyetem idején nem mennék kollégiumba, hanem itthonról ingáznék. A testvérem már egyetemista, és látva, hogy neki mennyire össze-vissza van az órarendje, nehéz lenne megmondani, mennyit lenne egyedül a kutyus. Mikor még mindketten bejártunk az iskolába, körülbelül pont ellentétesen jártunk és vagy én, vagy ő itthon volt. Szülők viszont csak estére érnek haza.
Nem kötelező fajtatiszta kutya, örökbe fogadni is szívesen örökbe fogadok, ha beleszeretek valamelyik kutyusba:)
Illetve ha lenne, mindent megtennék, hogy napi másfél-két órát minimum rászánjak a mentális és fizikai lefárasztására. A közelben több erdő és puszta is van, szóval ott tudnék vele játszani/futtatni vagy akár tanítani is, illetve még kutyapark is található a közelben, ami szocializálódásra jól jön. És most gyorsan megnéztem, több kutyaiskola is van a közelben, szóval oda is el tudnám vinni. Motivációm van bőven, hogy foglalkozzak vele, mert 19 évembe telt, mire rávettem a szüleimet, csak a jövőbe sajnos nem látok, hogy pontosan egyetem mellett gyakorlatban mennyi időm lenne rá.

Szuper, hogy ilyen motivált vagy, ez az első lépés a felelős gazdivá válás útján! Én azt javaslom, tűzd ki magad elé, hogy az egyetem első féléve/vizsgaidőszaka után jöhet a kutyus, ha úgy látod, hogy tényleg van időd rá, addig ismerkedj a fajtákkal, facebookon remek csoportok vannak, ahol tudsz kérdezni az adott fajtáról, neveléséről, jellegzetességeiről, esetleg járj el menhelyre önkénteskedni, hogy beleláss egy kicsit a kutyák viselkedésébe, testbeszédébe, esetleg kérdezd meg a sulikat, hogy van e lehetőség kutya nélkül kilátogatni.
Most így hirtelenjében semmiképpen sem hoznék kutyát a helyedben, mert az egyetem tényleg tud meglepetéseket okozni.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!