Mi lehet ez? Mivel kezelem? Forduljak orvoshoz?
Ez a 'valami' jelent meg a kutyám hónaljánál. Bekentem betadinnal, majd tetrán kenőccsel.
Mit gondoltok, mi lehet ez?
Előfordulhat, hogy valami megszurta séta közben?
Délután lesz csak doki, szerintetek vigyem el vele?
Arra gondoltam várok max 2 napot hogy javul-e a tetrántól.. Mert nem látom a kutyán, hogy fájna neki.
Étvágya rendben van, nem lázas (igen, megmértem) a mozgásában sincs semmi furcsa,jó kedvű.
Köszi a segítséget előre is.
Konziliumot tartunk mi laikusok :) … mi talaljuk ki mi legyen a megoldas?
Leballagsz a dokihoz, mond ra valamit a szakerto szemevel es nem kell nekünk itt fantazialni. Hat ennyi :)
Az a fekete rész akár var is lehet, de jó akkor pontozzatok le mindenkit, aki nem azt mondja, hogy induljon vele sos az ügyeletre, különben a kutya a holnapot se éli meg...
Szerintem egyszerűen csak megsértette és rendbe fog jönni, akkor pedig tok fölösleges dokihoz vinni. Ha valami más az pedig pár napon belül kiderül és nem azon a 2 napon fog múlni bármi is.
Csupán csak azért kérdeztem meg a véleményeteket mert bíztam benne, hogy valaki látott már ilyet vagy e félét.
Mi emberek sem megyünk mindennel egyből orvoshoz, nyilván ha látnám hogy szenved, egy percet sem várnék..
(több okból is jártunk már orvosnál, komoly műtéten is átesett és minden egyes orvoslátogatás rettegés neki)
Köszönöm a válaszokat, mind hasznos.. Bár nem mindegyik építő jellegű, de hát a mai rothadó akarom mondani, rohanó társadalomban nem is mindenkinek jut ideje kedvesnek lenni. ✌️
Egyébként a kutyus mindenevő. Sokszor adok neki főtt farhátról leszedett húst, aprított párizsit, konzervet, száraz ropit egy kis zsírral és tojással megspékelve.
A fekete rész már varr/heg rajta, nem anyajegy, de valóban nem túl jó a fotó. 🙄
Köszönöm mégegyszer azoknak, akik válaszukkal segíteni akartak. 🙏☺️
Nálunk volt nagyon hasonló: még nyáron belefúródott a toklász a hónaljába, azt szerencsére időben észrevettük, műtét nélkül ki tudta szedni a doki, viszont a toklász által vájt járatba elburjánzott a kötőszövet és 1-2 hónap múlva ehhez hasonló pukli lett, ami egyáltalán nem volt érzékeny, a kutya nem piszkálta, nem jelezte, hogy fáj, ha hozzáértünk.
Mivel érezhetően nem a bőrszöveten volt a pukli (tehát nem olyan volt, mint egy csípés, hanem annál mélyebben) nálunk biopsziával kezdett a doki, amiből végül kiderült, hogy teljesen ártalmatlan kötőszövetek vannak ott, de lehetett volna nyirokcsomó-gyulladás vagy akár daganat is. A pukli több hét volt, mire felszívódott, engem megnyugtatott, hogy elmentünk dokihoz, így nem aggódtam miatta.
Ezt csak azért írom, mert egy csomó nagyon hasonló tünet jelezhet egy csomó különböző betegséget, csak az orvos tudja megállapítani, hogy valójában mi okozza. Szerintem ha valami megszúrta séta közben az nem feltétlen ilyen, de lehet valamilyen csípés (kullancs, esetleg pók, nekünk olyan is volt már), főleg, hogy seb is van rajta, bár az is lehet, hogy azért lett ott seb, mert a kutya megvakarta és véletlenül felsértette.
A tetrán és a betadine csak a seb fertőtlenítésére jó, a puklit nem hiszem, hogy lejjebb viszi, az vagy lemegy magától (ha csípés, vagy esetleg hasonlóan szerencsétlen eset, mint a miénk és valami régebbi sérülés következménye), de ugye az nem mindegy, hogy mennyi idő alatt húzódik vissza. Az biztos, hogy itt a kutya nincs életveszélyben, nem pusztul bele, ha ezt nem kezelik azonnal, de én egy hétnél biztosan nem várnék többet, ha semmi komoly ennyi idő alatt vissza kéne húzódnia (bár ugye ellenpélda pont az, ami az én kutyámmal történt), szóval ez csak azon múlik, hogy mennyire vagy aggódós típus.
És még annyit hozzátennék, hogy az első doki, akinél jártunk, ő csak annyit mondott, hogy várjunk, figyeljük, hogy elkezd-e nőni, nálunk is viszonylag pici pukli volt, arra azt mondta, hogy kevés helyen tudják normálisan megcsinálni a biopsziát is ilyen pici "kinövésnél" szóval én azt tanácsolnám, hogy figyeljétek, ha nincs változás akkor egy idő után muszáj a doki, ha esetleg rosszabbodna, akkor meg hamarabb kell doki, amúgy meg az a fontos, hogy "szemmel legyen tartva" és ha bármi változás van tudjatok rá reagálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!