Hogyan szocializáljam a kutyámat aki 9 hetes, de még hianyzik egy oltása. Vigyem magammal mindenhova ahova csak tudom az ölembe ? Milyen módszereket javasoltok tapasztalt gazdik? Budapesti vagyok
Mert egy 9 hetes oltatlan csöppséget még NEM szocializálunk.
Amennyiben legalább 8 hetes koráig a testvéreivel (és lehetőleg az anyjával) volt, nincs lemaradva és nem is lesz, amíg a harmadik oltása után el nem juttok vele oviba. Nyugi.
Esetleg a kölyök kíváncsiságát, félelem nélküliségét kihasználva lehet mindenféle anyagú, textúrájú, hangú játékot, akadályt szétszórni neki a szobában, hogy ismerkedjen velük (de csakis amíg tudsz rá figyelni, a kiskutyák elég önveszélyesek tudnak lenni). Nem tűnik nagy dolognak, de ha kevésbé jó helyről jött (gyökér szaporító / menhely), későbbi magabiztosságában sokat segít, ha megszokja, hogy már pedig hangja van pl. a bólyának, ha arrébb tolom, a parkettának más a tapintása, mint a linóleumnak stb.
Azzal is segítesz magadon, ha ilyenkor az alapvető házszabályokat is tanuljátok. És nem szoktatod olyanra, amit a későbbiekben nem biztos, hogy tudsz folytatni. Pl. folyamatos ölben hurcolás.
Nekem éppen elég, hogy a tenyésztő nem hogy egyet értett ezzel, hanem kb kötelezővé tette, hogy vigyem kézben. Dokim ugyanez! Köszi, inkàbb az fontos, hogy ők egyet értenek-e velem. :)
Gondolom, imprinting, korai szocializáció etológiai hatásai az neked kínai. :) nem baj. Nem kell mindenkinek érteni a kutyakhoz, csak akkor ne oszd, ami nincs... ;)
Milyen fura, hogy a tenyésztőd neve nem merült fel. Szapis a dràgád,mi?
Nem haragudj, de több évtizedes tapasztalattal, úgy, hogy a kutyàm tenyészkan lesz a kennelben, biztos, hogy nem akart neki rosszat. Így nyilvánvaló, hogy "ennek az oldalnak" van igaza. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!