Kutyát kint vagy bent érdemes tartani?
Pro-kontra érvek szerint vitatnám meg a kérdést.
Mi a véleményetek a témával kapcsolatban?
Érdekesek a válaszok, köszönöm!
#10 biztos van ilyen és olyan kutyatartó is.
Viszont az szeretném a saját szubjektív tapasztalataimat is megosztani ezzel kapcsolatban:
A lakáskutyáknál ha nem mozgatod le megfelelően, nem ápolod megfelelően, esetleg valamilyen gondja van a kutyusnak és nem foglalkozol vele, akkor te iszod meg a levét, és már csak ezért is jobban figyelnek rá.
Ha nem mozgatod szétszedi a lakást, zavarja a szomszédokat.
Ha nem ápolod, akkor hullik a szőre, egész nap vakarózik, büdös is lehet.
Ha nem megfelelően táplálkozik, és esetleg hasmenése lesz, akkor extrán szívod meg (pont tegnap mostam fel 3 akkor kupac f*st, mint a fene).
Ezzel ha kinti kutyával találkoztam, az vagy meg volt kötve, esetleg kenelbe lakott (ezt eleve nem értem ha nem szakmabeli az illető: ilyenkor minek kutya?), illetve az udvarban laknak.
Ezek a kutyák jó esetben évente egyszer látnak orvost, azt is azért mert kötelező, illetve az életük első 6 hónapjába volt velük foglalkozva, van aki még suliba is hordta őket, majd ahogy telik az idő, már nem is olyan cuki, már csak nyűg, és létre is jött a magyar kutyatartás jelenlegi megtestesülése: Van egy ugatógépem akinek napi 1szer vizet/kaját adok, és szedem a sz*rát. A póráz meg már pókhálós, mert "nagyon fáradt vagyok már" és "amúgy is egész nap kint rohangálhat az udvaron".
Ezek a kutyák nem találkoznak más kutyákkal, nem szokják meg az idegeneket, és nem tudnak viselkedni társaságban, semmilyen szocializációjuk nincs.
Habzó szájjal ugatnak mindent ami mozog és 20 méter közelben van a kerítéshez képest.
És megérkezünk a végső indokhoz amit kertesektől a legtöbbet hallok és robbantja bennem a bombát: "nem sétáltatjuk a Morzsit, van helye a kertben, tud szaladgálni, és amúgy is egy hülye ez a kutya, nem tud normálisan sétálni, húz, ugrál, ugat, vicsorít mindenkire".
Láttam egy esetben olyat, hogy a kinn tartott kutya valóban megfelelően el volt látva, de ez ritka mint a fehér holló.
De a kedvenc példám Gyál, ahol éltem pár évet. Gyálon mondhatni minden második házban kutyus van. Az egészséges az lenne, hogy a kutya MINDEN NAP sétál egyet. Ezzel szemben soha nem láttam rendszeresen kutyasétáltatót. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy 3 év alatt hány sétáló kutyust láttam. Futi nem is volt: a polgármester szerint nincs rá igény.
Ha az átlag rendben tartaná otthon a kutyáját, akkor a kora esték mind arról szólnának, hogy mindenhol kutyusokat sétáltatnak.
Alapvetően nem vagyok ellene a kinti kutyatartásnak, de sajnos nagy százalékban biztosan nem teljesülnek a megfelelő feltételek.
Viszont biztos, hogy a bent tartók közül is vannak felelőtlenek, akik katasztrofálisan tartják a kutyát, ezt nem tagadom, ezt talán azért nem látjuk, mert zárt ajtók mögött van a kutya.
Fajtától függ. Egy komondort például kint célszerű tartani, nagy területen, mert önálló, télálló a szőrzete stb.
A legtöbb kutyának a kinti-benti tartás a legideálisabb.
A kistestű és/vagy rövidszőrű kutyákat fűtési idényben pedig bent kell tartani, a séták, kinti játékok, ürítések kivételével.
15# nem vetek meg senkit, nem pontoztam le senkit.
Azt abszolváltam, hogy kint tartott kutyák nagyobb százalékban problémásak. Azt nem tudom megmondani, hogy a szokás miatt, vagy esetleg tényleg csak azért több a kerti probléma mert eleve többen tartanak kertben kutyát így nagyobb az esélye, hogy problémás a kerti kutyus, de az tagadhatatlan, hogy ha jól körbenézel, akkor 10/1 aki lakásban problémás és 10/8 aki kertben problémás.
Emellett pedig kiemelném, hogy ha vitát/párbeszédet szeretnél folytatni, akkor olvasd el figyelmesen a partnered írását, mert nagyon nem elegáns, hogy magamtól kell idéznem.
"Viszont biztos, hogy a bent tartók közül is vannak felelőtlenek, akik katasztrofálisan tartják a kutyát, ezt nem tagadom, ezt talán azért nem látjuk, mert zárt ajtók mögött van a kutya."
Köszi!
Azért gondolom azt, hogy nagyobb százalékban, mert amíg kertvárosban laktam EGYETLENEGY kutyás haverom sem lett. Nem sétáltat kutyát nagyjából egy-két kivételével senki, pedig valóban minden 1,5. kerítés mögött ott ugat szerencsétlen eb.
Ezzel szemben bárki akit ismerek és bent tartja a kutyáját, így-úgy de nagyrészt rendben intézi a kutyát. Fentebb kiemeltem, hogy azért mert ha a beltéri kutyával gond van, az bizony nagyon felfordítja a gazdi életét is, és egész egyszerűen "kényszerít" a kutyád, hogy mindent rendben intézz körülötte. A benti elhanyagolás éppen ezért a legtöbb kutyánál nem igazán megvalósítható, fentebb ki is fejtettem, hogy miért. Maximum ha a gazdit nem érdekli az, hogy a kutya mindennap összeszarja a lakást, darabokra szed minden cipőt, és folyamat kopog a körme a padlón (ezt egyébként szomszédok is jelzik).
Emellett benti kutyának sokszor kevesebb foglalkozást igénylő kutyusokat szoktak fogadni, annak könnyebb kielégíteni az igényeit.
Míg ha kerti a kutya, akkor könnyebb "elsunyulni" ezeket a dolgokat.
Emellett szeretném hozzátenni, hogy ÁLTALÁBAN aki a lakásába fogad kutyust, az társat fogad, nem pedig házőrzőt. Teljesen másként állnak a lakásgazdik a kutyushoz mint azok akik kertben tartják.
Gondolom nem véletlen az sem, hogy pl. az MFÖEK sem ad örökbe kutyát kintre. Alapszabály náluk, hogy csak olyannak adnak kutyust, akik beltérben laknak - ennek is biztos olyasmi okaik lehetnek mint amiket fentebb részleteztem.
Minden kutya ugat, csak az nem mindegy, hogy mennyit.
Utálnék kertes környéken lakni, nem hiányozna a 0-24 ugatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!