Van olyan kiképző, kutyaovi, kutyasuli, ahol értenek a pásztorkutyákhoz? Komondor, vagy kuvasz unokatesóm kiszemeltje.Sajnos nem volt soha erősakaratú/következetes gazdit kívánó fajta a kezében, sőt, más eb sem nagyon (nagyszüleihez járt ki naponta).
A híresztelések szerint a legtöbb kutyaiskola trénerei inkább elrontják a magyar pásztorkutya fajták egyedeit, nem tudom mit ez jelent, nem az én tisztem megítélni. Ahogy a vásárlásba sincs beleszólásom, de mégis szeretnék neki(k) legalább egy kicsit segíteni, mert elsőkutyásnak akármelyik a kettőből elég kemény dió lesz szerintem.
Nem tudom lebeszélni. Esetleg majd a tenyésztők.
Biztos vannak pásztorkutyához értő kiképzők, én nem ismerek ugyan ilyet. A megszokott családi kutyás kutyasuli tényleg nem való nekik.
Jó tenyésztőt válasszatok, aki segít a nevelésben és a felmerülő problémák megoldásában is.
Az már egy nagyon jó dolog, hogy nem szapitól akar kutyát venni, hanem tenyésztőtől!
Egyébként minden jó suliban ugyan úgy fogják kezelni a komondort, mint a többi másik kutyát. Határozottság,következetesség, szabályok felállítása és rengeteg foglalkozás a titka az egésznek. Esetleg pluszban majd lehet járni a kutyával különböző foglalkozásokra, pl őrző védőzni a kuvasszal, de nem az az alapja a kiképzésnek.
Komondorosként mondom: nem első kutyának való, de bármikor történhetnek meglepetések.
A pásztorkutyák általában jól tudják, mit hogy kell megoldani, és a csibészelés, ami a legtöbb kutyasuli fénypontja, csak játék a azámukra, viszont célszerű, ha a gazda meg tudja tartani a kutyáját pórázon. Namármost ha egy 50+ kilós komondor elindul, akkor az elindult...
Összehangolódás, rengeteg empátia, humor, és türelem - a komondorhoz ez kell, mert 3 éves korára nő be a feje lágya. (Az előző komondoromat két és fél éves korában majdnem visszaadtam - hálistennek nem tettem, nemrég pusztult el 9 évesen, mindent értő, tudó öregként.)
Kutyasuli kevésbé kell, de az nem ártana, ha a gazdi tudna tapasztalt komondorosokhoz fordulni a későbbiekben.
Nagyon fontos tudni, hogy vannak dolgok, amiket egyszerűen ő tud jobban. Ezen kívül: igazságtalanul büntetni NEM SZABAD. Azt, ami az ő fogalmai szerint az ő dolga, azt rá kell hagyni. Úgyis a komondor a csökönyösebb.
Nekem kuvaszom van, és mi jártunk vele kutyaoviba, és egy alap tanfolyamra is. Vizsgázni nem vizsgáztunk. Nekem az volt a lényeg, hogy szokja a többi kutyát, a más helyet, a más embereket, azt, hogy autóval megyünk oda, közlekedni kell, több ember, kutya között fegyelmezetten menni.
Amúgy tanyán lakom, és nem akartam, hogy elszigetelve nőjön fel, és olyan kutya váljon belőle, amit sokat látni erre felénk, hogy ki kell láncolni a kerítéshez, hogy az állatorvos kintről be tudja oltani... szóval ezért fontos szerintem, meg ha nem volt kutyája még, akkor alapvetően azért, hogy megtanuljon bánni vele.
Amúgy, ha nem volt még kutyája, és nem is határozott, erős egyéniség, én nagyon, nagyon nem ajánlom a kuvaszt. Semmilyen nagytestű pásztorkutyát nem ajánlok neki. Ha már muszáj, a kettő közül a komondort, nagyszüleim világéletükben azt tartottak, velük nőttem fel, ha a szőre nem lenne nekem olyan macera, most is az lenne nekem. Nyugodtabb és könnyebben kezelhető kutyák szerintem, mint egy kuvasz, persze azért nekik is megvan a saját véleményük...
Köszönöm mindenkinek a rengeteg hasznos és legfőképp nyugodt hangvételű hozzászólást! :)
Igen hármas, inkább családi eb lenne, nem kell őriznie semmit. (Legfeljebb sétáltatás közben unokatesómékat, ha egyszer esetleg rájuk támadna valami eszement. De csak nem, hisz eddig sem senki.)
Ötös! Azon gondolkoztam így este, hogy valamikor a közeljövőben (ha egy tenyésztő sem tudja majd lebeszélni és szeretne másik kutyát is a komondor mellé), próbáljam e netalán a pireneusi hegyikutya felé az érdeklődését elmozdítani? Igaz, nem magyar fajta, de előbb azt olvastam róluk, hogy a "könnyebb" nevelés kérdésében inkább ezt ajánlják (legalábbis valamivel jobban), mint a kuvaszt.
Nekem sosem volt pireneusim, bár amúgy tetszenek. Egyet ismerek csak látásból, de azt soha nem viszik ki a telekről, nem tudják sétáltatni, nem volt rajta tán sosem póráz. A kaput, kerítést erősen támadja, ha arra megy valaki, de hát azt minden - főleg unatkozó - kutya megteszi...
Szóval felelősségteljesen tanácsot adni ebben nem tudok, csak a kuvasszal, komondorral van tapasztalatom. (5. voltam)
Nekem két komondorom van (12 éves és 4 éves).
A kutyaovi a szocializáció miatt mindenképp hasznos lehet, én hordtam is, bár tény, hogy a méretkülönbség miatt alig-alig volt kutya, amelyik ne félt volna tőle, emiatt nem nagyon keresték a társaságát. Sokszor láttam emiatt szomorúságot a kutyám szemében. Egy 2 hónappal idősebb bobtail és egy 2,5 hónappal idősebb roti volt a legjobb barátja, akikkel egy ideig még eltudott játszani.
Mindenesetre a kutyaovi és az alapok mindenképpen jók, ártani nem ártanak.
Pásztorkutyával amit viszont nem lehet, az az őrző-védő. Konkrétan tönkreteszi a kutya ösztönkészletét, és csak elvadítja.
Társ-kutyának a pumit javaslom. Az is kivételes egyéniség, és nem jön zavarba a komondor méreteitől. Viszont nem baj, ha legalább részben együtt nőnek fel.
A komondor általában igényli is a kisebb, fürge, szemfüles jelzőkutya jelenlétét és segítségét.
És ha komondor (vagy kuvasz) helyett inkább egy pumit venne?
(Csatlakozom a 9-eshez.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!