Melyik a legkönnyebben kezelhető kutyafajta?
Talán a golden retriver, és a labrador a legengedelmesebb kutyafajták. Nagyon barátságosak, és főleg a goldie, nagyon ragaszkodó, ezért ő rengeteg figyelmet igényel, viszont azt szokták mondani, hogy megfelelési kényszere van. Ez a megfelelési kényszer azt jelenti, hogy folyamatosan a gazdája kívánságát lesi, és mindenben segíteni akar, azért hogy megfeleljen, és mivel rendkívül intelligens, így rengeteg dolgot meglehet neki tanítani.
De ez az engedelmesség nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell nevelni, vagy szocializálni. Ráadásul visszahozó kutyák, ezért igénylik a mozgást, és mivel főleg a goldie-nak rossz, ha távol van a gazdájától rengeteg figyelmet (A golden retriver nem is fér bele egy teljes munkaidőben dolgozó ember életébe).
#12 vagyok:
Azt kihagytam, hogy ahhoz, hogy a sztenderdnek megfelelő vérmérséklete legyen, egy jó tenyésztőtől kell származnia, ami nem 20-30 ezer forint. Aki ilyen olcsón adja az szaporító, és nem szűr a betegségekre, összerakja a két legolcsóbb kutyát, azért tudja olyan olcsón adni.
Egy tenyésztőnél a genetikai betegségek szűrése, megfelelő etetés, rendszeres állatorvosi vizsgálatok, oltások, stb. pénzbe kerül.
Ha nincs pénzed tenyésztőre, akkor menhely. Vannak fajtamentések is, de sima menhelyeken is lehet találni kedves kutyákat. A menhelyek részletes leírást adnak a kutyákról, és ha kérdésed van vele kapcsolatban szívesen megválaszolják, így előre tudod, hogy milyen kutyát választasz.
Értem a kérdést, sokan javasoltak jó fajtákat ebből a szempontból, a 10-es válaszoló még azt is jól kifejtette, hogy nemcsak a fajta számít, hanem az egyed is, vele teljes mértékben egyetértek.
Viszont szerintem így általánosságban nehéz megmondani, hogy melyik a legkönnyebben kezelhető fajta, nemcsak azért, mert ez egyedfüggő is, hanem mert nem lehet ezt a kérdést elválasztani attól, hogy kinek, milyen célra a legkönnyebben kezelhető. Egy tapasztalatlan gazdinak, aki szeretne sokat kirándulni, kutyasuliba járni annak ideális a golden vagy a labi, ellenben, aki olyan társat keres, aki odakucorodik mellé a kanapéra egy fárasztó munkanap után és csak közösen szuszognak egymás mellett, nem fontos, hogy visszahozza a labdát, tudjon ülni, forogni, pacsit adni, annak valószínűleg könnyebben kezelhetőnek tűnik majd egy mopsz vagy egy francia bulldog. Két véglet a két kutya, pedig ugyanúgy mindkettő könnyen kezelhető egy első kutyás gazdinak is, csak az a kérdés, hogy neki mi számít könnyen kezelhetőnek, az, hogy viszonylag hamar megérti a gazdi elvárásait, vagy az, hogy nem kell vele napi 2-3 órát aktívan foglalkozni ahhoz, hogy utána nyugodtan lehessen vele pihenni. Aztán ott vannak a komoly munkakutyások, sokéves kutyás tapasztalattal, nekik egészen mást jelent az, hogy mi a könnyen kezelhető, ők se azért vesznek malit meg munka németjuhászt, mert szeretik a kihívásokat, hanem mert arra a célra, amire nekik kell ezek a fajták a legalkalmasabbak, nekik az a könnyen kezelhető, amelyik ösztönösen ugatja a csibészt, amelyik él-hal azért, hogy dolgozzon a gazdával. Nyilván akinek meg nem ilyen célra kell, akinek nincs komoly tapasztalata, aki nem szeretne napi rendszerességgel elhivatottan foglalkozni a kutyájával, annál konkrétan veszélyes lenne egy ilyen fajta.
Tudom, nagyon végleteket írok, de szerintem így elég szemléletes, hogy amíg nem írod meg, hogy neked pontosan milyen célra kell, mennyit foglalkoznál vele, van-e kutyás tapasztalatod, addig igazából ez a kérdés inkább csak elméleti jellegű, nem lehet konkrét fajtákat javasolni. Mindenesetre a 10-es válasza tényleg nagyon hasznos, olyan tenyésztőt kell keresni a kiválasztott fajtán belül is, aki konkrétan a te igényidnek megfelelően tud kutyát ajánlani, mert neked az lesz a legkönnyebben kezelhető, amelyik leginkább passzol hozzád :)
Első kutyának nagyon ajánlom a magyar vizslát és a golden retrivert. Mindkettő kedves, okos, tanulékony, jól irányítható, emberbarát kutya. Nem véletlenül látsz ezekből viszonylag sokat.
A helyedben a hazai fajtát támogatnám.
Legelőször is:
Ha sok pénzt szánsz rá és kölyök kell mindenképpen, akkor tenyésztőtől vegyél, aki egy hozzád passzoló vérmérsékletű kutyust tud adni.
Ha nem szánsz rá sokat, de egy bizonyos fajta kell akkor fajtamentés, semmi képpen sem szaporító. Itt is találsz fiatalt, és olyat is biztos aki passzol hozzád, bár törzskönyve lehet nem lesz.
Ha nem fontos hogy legyen vmi fajtája akkor menhely, gyönyörű kutyák vannak ott is, kisebb, nagyobb, fajtajellegű vagy teljesen egyedi
Ki is ismerik a személyiségét szóval meg tudják mondani összeilletek-e, ismerkedésre is van lehetőség.
Nagyon sok fiatal kutya van menhelyeken, én egy 1 évest hoztam el, ott született már, semmilyen traumája nincsen :) okos és szép is, meg szokták kérdezni hogy milyen fajta :D
Nem tudom milyen kutya tetszik neked, de csak a fajtából nem lehet megmondani hogy milyen a személyisége. Egy pitbull is érezheti magát ölebnek, meg harcikutyának is :D mindkettővel találkoztam már.
Ami fontos szempont, ha nem tudod lemozgatni és lefárasztani az agyát, akkor egyikőtök sem lesz boldog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!