Közepes méretű kutyának az alábbi séta idők elegendőek?
Láttam a kérdést a kistestű kutyáról, hogy elegendő neki-e a séta, és hát... megihletett, hogy én feltegyem, mert nekem is kételyeim vannak.
Reggel: 30 perc
Délután: 15-20 perc
Este: 40 perc-1 óra
Az esti és a reggeli változatlan, a délutáni olykor több, 30 perctől 1 órásig.
Mindenhol olvasom, hogy a kutyások 1-3 órát is képesek lent lenni, imádják, én meg szeretem a kutyáimat, de több nem megy. Alapból, az egyiküket senki nem szocializálta, így a többi kutyával való viszonya borzalmas, és ezt naponta háromszor eljátszani, hogy minden kutyának neki akar menni, ergo visszafogni és nevelni, egy óra/sétánál tovább nem bírom.
Ennyi séta bármilyen kutyának elegendő. Viszont a mozgásigény nem testméret függő.
Mopsz, angol bulldog, angol masztiff ezek mind különböző méretű kutyák, mégis kis mozgásigényük van. Úgy mint ahogy a patterdale terrier, a malinois, és a schnauzer is mind különböző de nagy mozgásigényük van.
És mégis milyen fajtájú az a kutya?
Mert a Shar pei is közepes termetű, aki napi 16 órát alszik meg a Border collie is, amelyik meg köztudottan nagyon nagy mozgásigényű és szellemileg is le kell fárasztani. Na neki irtó kevés lesz ez az összesen sem 2 óra. Bár szerintem minden fajtának elég karcsú.
Ha egészséges, boldog kutyát akarsz, az bizony lemondással jár a saját idődből. Ja és nem az a megoldás az agresszióra, hogy akkor nem viszed rendesen sétálni, hanem meg kell nevelni, szocializálni. Erre van a kutyaiskola is, ahol segítenek ebben.
Egyikük shar pei-labrador keverék (semmi labrador nem látszik rajta), másik cimarrón és még valami, amit nem tudni, de a cimarrón biztos.
A shar pei-labradoromat, mint írtam, senki nem szocializálta, ellenben gyönyörűen bántották. Amennyire imádja már a fejsimit, a minden simit, úgy remegett a feje, amikor hozzáértünk, a hátát is behúzta, a foga is törött volt + húzni kellett, mert el volt rohadva(?), szemét se műtötte senki az előző gazdái közül + megtestesült letargia. Annyit akarok kihozni, hogy foglalkozva van, sokat fejlődött közel fél év alatt, futtatóban is jól viselkedik, de azon kívül katasztrófa minden idegen kutyával. És hát, ha ő elkezdi, akkor a másik is próbálkozik, de ő legtöbbször a játékossága miatt akar szaladni. Lényeg a lényeg, próbálkozok, de mivel lány vagyok, nehéz visszafogni állandóan. Apukámat tekintik falkavezérnek, én meg szerintük védelemre szorulok, ugyanis nála is vannak kirohanásai, de mérföldekkel kevesebb, mint velem (állandóan).
Kutyaiskola nincs a közelben. Gyalog nem tudunk eljutni, tömegközlekedést nem vállalok a shar pei-labradorom miatt, képtelen lennék. Jogsim nincs, apukám meg jelenleg szó szerint olyan állapotban van, ami halálközelihez közelít, így most a legrosszabbra készülök lélekben. Trénerrel pedig már próbálkoztam, még az első kutyánál, de azon kívül, hogy ül, fekszik, marad, nem vált be, így hagytuk, pontosabban hagytam, mert én intéztem, vittem. A korona miatt (kevesebb munka) és apukám állapota miatt, hogy nem tud dolgozni, pénz sincs rá, hogy trénert fogadjunk.
3-as, a személyeskedést tartsd meg magadnak az életemmel kapcsolatban.
Mellesleg szövegértés...Sehol nem írtam olyat, hogy a kutyának kizárólag a sétától kellene kifáradnia. Ellenben fontos része (az új ingerek is, valóban), ebbe minek kell belekötni? Pláne hogy marhára nem volt szó róla, hogy milyen kutyáról van szó, egy nagy mozgásigényűnek ezt a szükségletét hol fogod te kielégíteni egy lakásban? Ja meg ha nem tűnt volna fel, írtam a szellemi fárasztásról is. Ami nem ugyanaz, mint a fizikai, ellenben mindkettő fontos a kutya igényeinek megfelelően. Nyilván ez egy Shar pei-Labinál nem lesz akkora, mint a Collienál, de nem tűnt fel, hogy a komment írásakor rohadtul nem lehetett tudni, hogy milyen kutyáról van szó?
Erre Caesar Milan azt mondana:
1.) A nyakorvet a fule ala huzd fel es szorosan alljon. -tenyleg mukodik!!!
2.) minden reggele futassal kezdodjon-te futhatsz/bicajozhatsz/gorkorizhatsz/rollerezhetsz mellette. Az idointervallumot es gyorsasagot a kutyadhoz igazitsd. -bevalik minden kutyanal,aki egeszseges.
Reggel: 30 perc
Délután: 15-20 perc
Este: 40 perc-1 óra
Szerintem ez borzaszto keves! Ha valaki csak ennyit tud foglalkozni a kutyajaval, annak minek kutya? Tartson horcsogot vagy halakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!