Ez így jó etetési módszer?
Kistestű felnőtt kutyáról lenne szó: egy étrendet fogok most írni
Hétfő:
Csirkemell + Rizs + Tejföl
Kedd:
Kutyatáp + Kutyakonzerv + Alma
Szerda:
Csirkemell + Répa + Tojás
Csütörtök:
Kutyatáp + Kutyakonzerv + Joghurt
Péntek:
Kutyatáp + Kutyakonzerv + Méz
Szombat:
Kutyatáp + Kutyakonzerv + Kefír
Vasárnap:
Csirkemell + Édesburgonya + Sajt
Mézet ne adj, sajtot vigyázz, hogy ne ilyen kamu trappista sz@rság legyen, hanem igazi sajt és ne legyen nagyon sós.
A többi szerintem oké.
Adhatsz főtt tököt/cukkinit is zöldségnek, rostnak.
Az édesburgonya egyébként jó, az nem sima krumpli, azt meg tudja emészteni, cukorbetegeknek is ajánlott.
Nekem még csomó fagyasztott kutyakaja van elrakva készen: édesburgonya, túró, főtt tojás, főtt hal, főtt cukkini egybegyúrva, imádják.
Mert gondolom arra számított hogy körbeugráljuk hogy milyen szuper kis változatos étrendet sikerült összerakni a kutyának. De látom továbbra se értettük meg hogy a kutya az evésre nem kulináris élvezetként tekint hanem kb. mint az autó az üzemanyagra...Azért kell neki hogy működni tudjon, az ilyen "ízlik neki", meg "desszert" meg hasonló megfogalmazásokból látszik igazán hogy mennyire bugyuta a kérdés. Az meg sose volt cél hogy az ellentétes véleményt befogadjuk, ne adj isten elgondolkozzunk rajta, hogy talán tényleg nincs a kutyámnak szüksége mézre. Ja de hogy szereti, meg ízlik neki. Ja, akkor oké. Végül is a gyerekednek is hagyod hogy csokin éljen világ életében, ha az ízlik neki a legjobban.
Azért próbáltam meg direkt egy összeszedett, érzelemmentes, normális választ írni hogy hátha eljut a kérdező tudatáig hogy bizonyos dolgokat nem vagy rosszul tud. De látom már hogy hiábavaló volt minden fáradozásom. Szerintem nyisd ki a kutyának minden nap a hűtőt aztán majd választ valamit ami ízlik neki.
Ha papásmamást szeretnél játszani a kutyáddal a konyhában arra tök jó, de a kutyának nem lesz jobb tőle, jobban járna ha csak a tápot ennél ebben a felállásban.
Ha pedig komolyan azért szeretnél neki "étrendet" összeállítani, hogy a lehető legjobb legyen neki, akkor az nem itt kezdődik.
Mybulldogs.hu vagy melyk oldalon volt kiirva, hogy mi egészséges a kutyának, azok közül válogattam azért gondoltam, hogy jó ez az étrend.
Mit javasoltok akkor mivel etessem? Nem akarok csak tápot adni neki
Kedves Kérdező!
Őszintén irigyellek, hogy ettől az étrendtől nem fossa össze a kutyád az egész nappalit, én ha kicsit is eltérő arányban adom neki a kajáját, tuti hogy hajnalban a kertben fogom várni ahogy minden kifolyik belőle. Egyébként rövid távon ez a "változatos étrend" legkellemetlenebb hatása, gyakran lesz belőle hányás, hasmenés.
A többi válaszoló arra próbált rámutatni, hogy ezek a "kiegészítők" kis mértékben ugyan nem károsak a kutyára nézve, de nem is használnak. A kutyakonzerv nyilván nem mérgező, de nagyrészt víz meg ízfokozó meg vágóhídi hulladék, szóval hosszú távon mégiscsak az, a rizs a jobb szénhidrátforrások közé tartozik, de a kutyának nem igazán van rá szüksége, a csirkemell jó fehérjeforrás, de elég egyoldalú, a tojásfehérjében lévő avidin oldhatatlanul megköti a biotint, a biotin-hiány pedig nem egészséges és még sorolhatnám. Szóval ja, nem mondanám, hogy kifejezetten káros ez így, de azért közel sem a legjobb.
A másik dolog, amire szintén próbálták felhívni a figyelmed, hogy ez így rettentő kusza, kb. olyan mintha te mindennap cigánypecsenyét ennél túrógombóccal. Hosszú távon ez még a legjobb evőknek is megfekszi a gyomrát. Induljunk ki a farkasból. A farkas elejti a zsákmányt, egy valamilyen fajtájú állatot, ami ugye elég egyféle táplálék, jól bezabál belőle, aztán napokig nem eszik. Ez azért elég más, mint, ahogyan az ember étkezik. Oké, a kutya nem farkas. De az emésztőrendszerét tekintve mindössze annyi a különbség, hogy a hasnyálmirigye termel olyan enzimet, ami kis mértékben képes bontani a szénhidrátot, de egyébként ugyanolyan ragadozó, ebben azért egyetérthetünk. Tehát ragadozónak való étrendre van szüksége, ennek ismeretében kell táplálni, nem annak mintájára, ahogyan az ember táplálkozik.
Ha változatos, saját készítésű étrendet szeretnél nézz utána a barfnak, de informálódj alaposan megfelelő forrásokból, járj utána és az innen letölthető e-könyvet mindenképp olvasd el: [link] Ha barffal kapcsolatban lenne még kérdésed lépj be a "B.A.R.F elvek az alapoktól, mit miért és hogyan" fb csoportba és ott tedd fel, vagy a Barfshop saját csoportjában, vagy írhatsz nekem is nyugodtan, mint mondtam, egy katasztrofálisan gyenge emésztésű kutyát állítottam át barfra, egészen jól. Ha úgy ítéled meg, hogy ez neked szörnyű nagy macera, mert amúgy az, de azért annyira nem, mint kétnaponta külön főzni a kutyának, akkor válts egy jobb minőségű tápra (platinum pl. finnyás kutyáknak is nagyon be szokott jönni, mert félnedves, ezért jobb az állaga és az illata is jó erős és ez már egy olyan táp, amiben minden szükséges tápanyag megvan), ha először nem eszi magában, akkor ízesítsd egy picit a megszokott módon, majd ezt fokozatosan csökkentsd és végül teljesen hagyd el. Lehet elsőre nem eszi meg, de egészséges kutya nem fog éhen halni a táp mellett, ha elég éhes lesz hozzá, akkor majd megeszi. Hidd el, hosszútávon sokkal jobbat teszel neki, ha nem kutyulsz neki mindenfélét össze a táphoz.
Hát jó akkor főtt csirkemellet és tápot fog kapni.
Néha adok neki majd zöldséget és tojást vagy joghurtot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!