Bichon Havanese antiallergen kutya, es allergiás vagyok ra?
Antiallergén kutya nem létezik. Hypoallergén se. A hypoallergénnek kikiáltott fajták annyit tudnak, hogy nem hullik a szőrük.
Amire allergiás az ember az a kutya által termelt mindenféle fehérje. A leggyakoribb allergének a kutya nyálában, elhalt bőrdarabkáiban találhatóak. Ezeket MINDEN kutya termeli, a kutatások szerint is a fajtától, hanem az egyedtől függ milyen mértékben. A nem hulló szőr az abban segít, hogy kevésbé száll a levegőben, hordja szét a lakásban a szőrön megtapadó allergéneket (ugye korpában, nyálban), mint egy szőrhullatós kutya. Ezekre külön teszt nincs és amúgy is a kutatók folyamatosan fedeznek fel újabbakat.
"most ivarérett" ahhoz köthető allergén is van, egy ivartalanítást megérne, ne feledjétek, sok hét, mire átáll a kutya szervezete.
Külföldön légszűrő berendezést is ajánlanak meg azt, hogy ha megoldható, ne aludjon egy szobában veled, ne járjon fel az ágyadra (nyilván a főbb kutyás tevékenységeket pl. benti tanítás, játék is ajánlott más szobába költöztetni).
Amúgy meglehet pl naplózni a tüneteidet. Én alap esetben viszketős vagyok, szóval gyorsan kiszúrom fürdetéskor, amikor töményen kapom az allergént, jogy baj van.
A hibákért bocsi, korán van még...
Mondjuk nem is értem, hogyha az ivarzás a probléma forrása, akkor miért nem az ivartalanítás volt az első gondolat. Megoldáskeresés helyett szegény macskát is inkább lepasszoltátok.
Az allergiagyógyszer meg nem úgy gyógyszer, mint egy fejfájáscsillapító, semmi bajod nem lesz a sokáig szedéstől sem. De kezdetnek (miközben a kutya megy ivartra) allergiavizsgálatra kéne elmenni. Ha kiderül, mi okozza a gondot, akkor lehet megoldást keresni, vaktában pánikolni felesleges.
4, ha tudom, hogy ivaros állatra vagyok allergiás (mert ugye, ő már a macskát is kibaxta ivart helyett), akkor nem választok tenyészállatot házikedvencnek, szerintem ehhez nem kell sok ész. 🤷♀️
Amúgy meg attól, hogy te felhoztál egy speciális példát, még nem ez az átlag, a legtöbb tenyészet nem így ad el.
(De B verzióként bennem az is felmerül, hogy a kérdezőnek szapis - vagy legalábbis nem teljesen korrekt tenyészetből való - kutyája lehet, itthon a bichonokat elég jellemzően össze-vissza keverik, és akkor máris érthető, miért jött ki az allergia egy elvileg hipoallergén kutyánál.)
5-ös
Persze, de azért valljuk be, hogy ha valaki allergiás macskára, az nem biztos, hogy kutyára is az. Először főleg gyerekként nem biztos, hogy leesik neki, hogy az ivarzás miatt lehet . Gyerekkorban pedig valljuk be, hogy a szülők dönthetnek egy állat sorsáról, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ő passzolta el.
A második pontban igazad lehet, de ha valaki antiállérgén kutyát akar és utána néz valamennyire a témának, hogy mely fajták is rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, akkor jó nagy hülyének kell lenni, ha mégis tk nélkül vesz ebet ezért nem ebből indultam ki. Főleg azért, mert ahogy te is írtad a szapisok korántsem 100%-osan fajtatiszták.
4-es voltam.
"jó nagy hülyének kell lenni, ha mégis tk nélkül vesz ebet ezért nem ebből indultam ki"
Tudod, mekkora a tájékozatlanság ebben a témában? Fingjuk nincs, mi a különbség a szapis meg a tenyésztett közt, rengetegen azt hiszik, hogy annyi a különbség, hogy a tk-s kutya a sznobok mániája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!