Első nyakörvnél normális vagy bajt jelez?
Kiskutyám 11 hetes, az oltások miatt 2 hét múlva mehetünk először sétálni. Megvettem már a nyakörvet és pórázt, egyelőre a nyakörvet helyeztem fel rá, hogy lassan hozzá szokjon még itthon. Jutalomfalattal, játékkal próbálom elterelni a figyelmét róla, már 4. napja, de folyton vakarja a hátsó lábával a nyakörvet közben is. Három ujjam is befér a nyakörv alá, de kibújni nem tudna belőle, direkt vékonyat vettem elsőnek. Természetesen megnéztem alatta a bőrt, semmi irritációt nem látok. Nagyon le akarja szedni magáról, de nem tudom, hogy ez normális, vagy tényleg a bőrét irritálja! Próbáltam rövidebb időszakokra feltenni, próbáltam, hogy egy napot legyen rajta, de nem hagyja békén.
Természetes, hogy ennyire zavarja?
Már azt is csináltam, de egyszerűen mindig vakarja. 5 napja van meg a nyakörv, de már rojtosodik. Amikor leveszem, kicsit vakerászik, de abbahagyja.
Szerintetek hagyjam rajta megállás nélkül egy hétig pl.? Ezt csak azért nem merem, mert lehet saját magát fogja sebesre vakarni... De muszáj nyakörvhöz szoktatni
ne engedd hogy vakarja
hagyd rajta hosszabb ideig
esetleg nem tetszik neki az anyaga
próbálj másik nyakörvet
az is lehet hogy túl laza és az birizgálja.
Az én kutyám pl utálja a bőr és a műanyag (vagy poliészter) nyakörveket.
Az is lehet probléma.
Amúgy lassan meg fogja szokni, csak adj neki időt. Napközbenre hagyd rajta, éjszakára vedd le. Aztán később hagyd rajta éjszakára is. A kiskutyák amúgy is nyakörv nyűvők szóval ne végy semmi drágát.
Nem fogja sebesre vakarni, mert csak zavarja, nem írritálja mint mondjuk a parazita (olyankor jellemző a sebes bőr)
Amikor ráadod dícsérd meg (kaja is mehet) , hogy tudja, te azt akarod hogy rajta legyen. Amikor leveszed csak simit kapjon.
Amikor vakarja zökkentsd ki, szólj rá (nem szabad leszidni, csak pl mond ki a nevét, hangsúlyosabban). Ha mondjuk játszotok és nem áll meg vakarozni dícsérd meg.
Vagy kösd a nyakörvet valami jó dologhoz. Pl mielött kap reggelit ad rá, aztán add neki a kaját. Így ha van egy kis sütnivalója, rá jön hogy ha rajta van a nyakörv kap enni.
Még ami még zavar hatja az a biléta. Amikor az én kutyám volt kölyök rendszeresen rágta le a bilétát a nyakörvről, mert zavarta a hangja, vagy hogy himbálózik vagy nem tudom.
A lényeg hogy adj neki időt! Még fogja szokni
Bilétája még nincs, pont ezért nem tettem még rá azt sem. Próbáltam játék és étel előtt rátenni mindig, próbáltam napközben rajt hagyni, éjjelre levenni, de így még jobban utálja, amikor másnap felteszem, vérig sértődik, pedig husival próbálom olyankor lekenyerezni :D
Azt hiszem meg kéne próbálni egy textil nyakörvet, csak nagyon-nagyon pici nyaka van, ezt is még jóval odébb ki kellett szúrnom a legkisebb lyuktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!