Június végétől egy 8 hetes spániel gazdija leszek. Kinti-benti kutyának szeretném nevelni. Van egy bélelt, kis testű kutyának való kutyaház a számára, a kérdés az lenne,hogy éjszakára hagyhatom ott?
Azt szeretném, ha elsősorban kint szokna meg, mert a tapasztalataim szerint ha ott szokja meg a dolgai elvégzését az udvaron, akkor a későbbiekben, amikor bent van velünk, kikéredzkedik pisilni.
A kérdés csak az, hogy nem túl kicsi-e 8 hetesen, hogy egyedül legyen az udvarban éjjel. Olvastam több helyen, hogy ilyenkor még bent kell tartani majd később ki szoktatni ha nagyobb. De ha így tennék, akkorra már rögzül neki, hogy benti kutya, és nem értené miért kell kint lennie, szét kaparná az ajtót nyüszítene órákig, vagy ameddig be nem engedi valaki, és persze lelkileg sem tenne jót neki,mert büntetésként élné meg a történteket. Barátnőmék pont így jártak a kutyájukkal. Egyszóval tanácstalan vagyok,hogy lenne jó. Ötletek?
Jó kis kutya suttogó lehetsz, ha szerinted egy spániel "mutyuri". LOL!
Rottweiler és xxl pit gazdája vagyok jelenleg, gyerekkoromban nekünk is volt közép-ázsiai juhászkutyánk:)), de köze nincs a spánielnek az említett szóhoz.
Ha 6 tonnás elefántom lenne, akkor is így gondolnám.
Ilyen alapon egy tigrishez képest a Te kutyád is "mutyuri" lol ...
És amúgy, ha Neked a spániel "mutyuri", akkor egy csivava az mi? Vagy egy hörcsög?
11: Az xxl pit mit jelent? Az a Hulk-szerű böhöm Bordeauxi dog keverék, aminek a pitbullhoz köze nincs? Csak úgy mondom hogy nem a legtemperamentumosabb "fajta" (atya isten, lehet ilyet mondani rá?) hanem egy divat keverék, én nem dobálóznék azzal, "hogy amúgy xxl pitem van szó al tudom miről beszélek".
Csupán attól hogy X fajtájú kutyát tartasz, nem lesz átfogó és mély tudásod és tapasztalatod a kutyatartásban és kutyanevelésben. (Ugyanez a 9.esre is vonatkozik, fogalmam sincs hogy jön ide a kutya mérete. De a spániel egy vízi vadász és bár könnyen kezelhető vannak igényei)
A nagy kutyasuttogó valószínűleg úgy képzeli el a vadászkutyákat, hogy odamegy és leteperi a szarvasbikát. Az a puska dolga barátom. A vadászkutyák arra vannak, hogy kiszagolják, megkeressék, felriasszák és kisebb állat esetén visszahozzák a vadat.
Láttam már vadászt, aki kis keverék kutyát vitt magával. Az alabaid arra jó, amire való, jelen esetben gondolom házörzésre, de nem kéne olyan téren hasonlítgatnod más kutyákkal, amikhez közöd nincs. Kilómétereken keresztül fáradhatatatlanul kajtatni a sűrű, mocsaras bozótban nem hiszem, hogy alkalmas lenne. A vadászkutyákon belül vannak a vérebek, akiket szoktak a vad megfogására használni, de náluk is inkább a szívósság a legfontosabb tényező.
Amúgy ezek a modern, nagy alabaik, kangálok sem autentikusak, csak tökméregetésre (tökpótlék) jók, meg elrettentésnek. Ázsiában és Törökországban, ha megnézed a valódi alabaik, kangálok közel sincsenek akkorák, mint az újonnan kitenyésztett változatok, ugyanis a pásztornak nem praktikus egy túl nagy kutyát etetnie, ugyanakkor a farkassal sebességben is fel kell venni a versenyt, külömben kicselezi az őrzőkutyát és elviszi az orra elől a borjút, amíg az a lélegzetét próbálja összeszedni. Az ilyen fajtákból pont akkorákat használnak még az eredeti mesterségükre, amekkorák még megölik a prérifarkast, de nem is túl nagyok
(Nem egy kanadai szürkefarkasra kell gondolni).
Kérdező, én a szocializáció miatt nem ajánlom, hogy kint kezdje. A spániel elég makacs és energikus fajta. Aki azt mondja, hogy könnyen kezelhető, az még nem igazán találkozott spániellel. Az összes ilyen közepes méretű vadászkutya, cocker, beagle, springer, elég makacs, ugatós és sokszor nagyon aktív szokott lenni. Szerintem fontos, hogy veletek legyen először.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!