Miért csinálja így sok tenyésztő? (Hozzáértők válaszait várom! )
Az szeretett fajtámban figyeltem meg, de nem tudom, más fajtáknál hogy van. A lényeg, hogy a legtöbb tenyésztő a kutyáit úgy szerzi be, mindegy, hogy külföldről vagy belföldről, de azok szinte kivétel egyazon kennelből vagy egyazon kennel-re ill. vérvonalra vezethetők vissza. Azt értem, hogy a tenyészcéljukhoz megfelelő típusú kutyát keresnek. De csak egy-két vérvonalból van olyan típusú kutya? És hiába raknak pl. a szukájukhoz akár másik de közeli vagy rokon vérvonalú kant, gyakorlatilag aztán elárasztják az országot teljesen azonos vérvonalú kutyákkal. Ergo hiába a kennel alapításakor a behozott új vonalak, vagy új tenyészállatok beszerzése, pár év után tele lesz az ország azokkal a vonalú kutyákkal,mert ugye azok kölykeivel is tenyésztenek esetenként és azok viszik ezt tovább.
Szóval a kérdés lényege az lenne, hogy miért így csinálják? Hasonló típust adott tenyészcél érdekében csak egyazon ill. rokon vonalakkal lehet tenyészteni?
Hát igazából elég sok tenyésztőnél látom, hogy 4-5 tenyészállata is van külföldről és mind a 4-5 kutya ugyanabból a két kennelből van adott tenyésztőnél. És ráadásul az adott két külföldi kennelből származó kutyák is rokon vérvonalakból vannak. Ezért nem értem a dolgot. :O És több tenyésztőnél is ezt látom, hogy jó pár kutyáját ugyanazon kinti kennelekből vette és rokonságban vannak a kutyái. :O
Akkor ennek csupán anyagi okai lennének? Vagy a tenyészcéljaikat csak egyazon vonalakból tudják kitenyészteni?
11:52 ez nagyon hasznos volt, köszönöm!
Természetesen azért még továbbra is várok véleményeket, tapasztalatokat, meglátásokat. :)
Én ugyan ezt tapasztaltam az angol cocker spánielnél. Nagyon nagy divat most a csokoládé, csokoládé-cser, és fekete-cser szín, és minden kis kennel, ami mostanában alapult (kb3-4 évre visszamenőleg) mind ezekkel a színekkel akar foglalkozni, és egy bizonyos kennelre (a kezdőbetűi A P, de nem írom ki) alapozik ez az összes kis kennel. Ezek a semmire nem való kennelek nyakló nélkül tenyésztenek vissza akár testvéreket is, csak hogy ezeket a színeket kinyerjék (a csoki spanik ára 120000Ft egy rosszabb kennelben, holott a világgyőztes, exkluzív kennelből a feketéket 80-ért árulják). De van olyan tenyésztő is, aki most ezekre a színekre állt rá, mert ugye ez megy...
Szóval a semmit nem tudó csokicsinálók telerakták most ilyennel a piacot, és az országot. És mivel nincs a szukákhoz más vonalú kan, majd használják a testvéreket, unokatestvéreket, stb...
Előre sajnálom ezeket a kutyákat, a spániel egyébként is labilis a visszatenyésztésre (ebből lesznek az idegroncs egyedek), és csak a színek miatt...
Nem vagyok tenyésztő egy kutyusom van, akit csak hobbira tartok, szóval engem nem kell komolyan venni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!