Miért gondolják ezt sokan?
Huh de jó fejek azok az ismerősök!
Elletik a szukájukat, a vemhességhez kellő megnövekedett energiaszükségletet, tehát a minősági táplálást fizetik, a kölyköket 8, de jobb esetben 10 héten át minőségi táplálékkal etetik, chippeltetik, orvoshoz hordják hogy oltást és féreghajtást kapjanak... és mindezt a örnyékbeliek két szép szeméért, INGYEN?! Hát mindenkinek ilyen szomszéd kéne! :)
(nehogy elhidd)
Nem a törzskönyvtől függ az, hogy valaki tenyésztő vagy szaporító, hanem a mentalitásától...
Sajnos nagyon sok olyan tenyésztő van, aki évente hoz le adott szukától almot, az élete során 5-6-8 almot is, de mivel törzskönyvet ad, ezért hivatalosan tenyésztőnek nevezzük. Sőt, nagyon sokan trükköznek a törzskönyvekkel. Van, hogy nem az az apakutya, aki a törzskönyvön jelölve van, sőt, még olyan is van, hogy nem ugyanaz a szuka. A többszörös díjnyertes szukának csak két kölyke születik, a másik, kevésbé híres szukájának kb. ugyanabban az időben 8. Abból a 8-ból 2-3-at a díjnyertes szukához papíroztatnak le, mert drágábban lehet eladni.
Ellenben vannak felelős "szaporítók" is, akik nem gátlástalanul, hanem a szukára figyelve, normálisan tenyészt, de mégsem ad ki törzskönyvet, mert pl. a kutyafajta nem FCI által elismert és/vagy úgy gondolja, hogy neki nem éri meg a bürokratikus ostobaság.
Természetesen ez ritka, és a legtöbben valóban csak szaporítanak, de tenyésztők között is sok a sumákolás. Nagyon-nagyon sok.
És sok tk-s kutya sokkal rosszabb, mint nem tk-s, ugyanabba a fajtában tartozó társai. Pl. a tenyésztő tolja a szukát mindenféle vitaminnal. Aztán a kiskutyát is. Azt is felnevelik, ami természetes körülmények között elpusztulna. Minden satnya kiskutya fel van nevelve. Akkor is, ha a szuka 10-et hozott a világra. Aztán ezeket a vitaminnal feltolt satnya kiskutyákat tovább tenyésztik.
És akkor még nem is beszéltük arról, hogy a küllemkutyáknál a szőrminőség, a szín, a szögellés az elsődleges. Az hogy idegrendszerre a küllemkutyák nagy százaléka selejt, az nem számít, hiszen van TK-ja...
Van egy 12 éves törzskönyv nélküli borderem(10 évesen kaptam), soha senki nem kezdett el kioktatni miatta, bár én sem stresszeltem rá erre a témára.
Sokat jártunk/járunk kutyás közösségbe, évekig versenyeztem is vele, jöttek hozzánk tenyésztők is, hogy de gyönyörű, honnan van?. A legdurvább reakció, mikor megtudták, hogy szapis az volt, hogy gyorsan lezárta a fickó a beszélgetést és továbbállt a kutyájával, de a többi közölte, hogy kár, mert szép kan.
Az évek során sok olyan történetet hallottam, ami bizonyítja, hogy nem minden a papír, de ebből azt a tanulságot vontam le, hogy jobban bele kell menni az adott fajtába, tanulni, olvasni kell róla, meg kell ismerni a kiválasztott tenyésztők munkásságát, de nem csak az általuk felvázolt kép alapján.
Nem azért nem fogok szapitól venni, mert rossz kutyát kapnék, hanem nem akarok ilyen kiskapus embereket támogatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!