Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutya sétáltatása póráz nélkül?

Kutya sétáltatása póráz nélkül?

Figyelt kérdés

Sokszor látom,hogy a gazdák csak simán elengedol a kutyákat, parkokban, nagyobb üress placcokon. Ez nem tudom mennyiben lenne kivitelezhető nálunk is, de van egy 7 éves német juhászunk. Elég menő lenne,ha nem ráncigálna mindig ide-oda,aztán meg én őt :D . Gondolom az ilyen kutyákat már kölyök koruk óta erre szoktatják. Alapjáraton nem egy vadállat. Van még esély arra,hogy én is sétáltathassam póráz nélkül? Te mit tennél? Vagy mit tudnék tenni ez ügy érdekében?

A válaszokat köszönöm! :)

2020. márc. 17. 15:21
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
100%

Most például a járvány miatt a kutyafuttatók is le lesznek zárva és a kutyasulik is felfüggesztették a programjaikat, beleértve az oktatásokat is.

Én futok a kutyámmal (9-10 kg-os mentett border collie keverék), derékra csatolható futópórázzal. Fut előttem is, de tud mellettem is, és laza pórázon is működik a dolog, nem csak úgy, hogy feszül. Szépen le tud így is fáradni. Ő nem labdázik, nem érdekli annyira. A botokat szereti, de nem visszahozni, csak ugrálni érte, meg utána, aztán amint megszerzi, elvonul vele és felaprítja gyújtósnak. Le tudom fárasztani pórázon is, és akkor is, ha a környéken minden futtató foglalt és egyikbe sem tudunk bemenni (errefelé azért elég sok van). Az esetek többségében póráz nélküli kutyák gazdái nem tudják kontrollálni a kutyáikat, hogy a lábuk mellett maradjon és ne jöjjön oda az enyémhez, azt persze rendszerint nem kérdezik meg, hogy lehet-e (és mikor most a napokban hasmenése volt, akkor a minimálisra szűkített egészségügyi séták alkalmával jobban örültem volna, ha senkire nem kell rászólni ezért, sárga szalagot sokan nem ismerik).

2020. márc. 17. 20:49
 22/32 anonim ***** válasza:
53%

#20 válaszoló. Írtam, hogy előbb nevelje meg pórázon, utána jöhet a többi, behívás stb. Egyáltalán nem támogatom, hogy ilyen formában elengedje.

Három kutyámat képtelenség lenne 12 méteres pórázon sétáltatni. Parkban vannak elengedve, első szóra jönnek és ijedtségben is fegyelmezhetőek (volt már rá példa egyszer). Én sem élek burokban és a kutyáim sem, bármikor történhet baleset, ennyi erővel egy nagyobb kutya is bármikor szétszedhetné az enyémeket, ennek ellenére, mégis kijárok velük a sétálni. Nem lehet mindent kivédeni, de egy jó kutya-gazda kapcsolat csodákra képes. Enyémek parkban, erdőben, réten vannak elengedve, nem a főút mellett. Sokkal több pórázos kutyát láttam már lelécelni, mint póráz nélkülit. Mert ugyebár előbbiek gyakran be sem hívhatóak, így ha póráz földre kerül vagy ne adj isten megadja magát és tönkremegy, a kutya siman elfut, hiába kiabál utána a gazda. Láttam már ilyet sajnos. De mondjuk nem csoda, hiszen hogyan is tanulhatta volna meg a behívást, ha non stop pórázon van? (hosszú póráz sem megoldás, a legtöbb kutya nagyon jól tudja, hogy mikor van pórázon és másképpen viselkedik)

2020. márc. 17. 21:33
 23/32 anonim ***** válasza:
63%

"De mondjuk nem csoda, hiszen hogyan is tanulhatta volna meg a behívást, ha non stop pórázon van?"

Egyszer sikerült olyan lendülettel megindulnia a kutyámnak az egyik futi felé (ő nagyon szereti ezeket a helyeket), hogy kipattant a kezemből a póráz, és nem lógott meg, vissza tudtam hívni magamhoz, egyszer pedig - még alig volt velem pár hete - a vele kapott hám csatja rongálódott meg, és kicsusszant belőle, miközben én a kutyakakát szedtem össze, és akkor is csak megállt mögöttem, nem ment sehova, pedig ő mentett kutya és nincs kölyök kora óta velem, van meló az előélete miatt, sőt, az idi mondta is, hogy szökősnek ismerte meg, tőlem egyszer sem lépett meg. Soha nem sétáltattam póráz nélkül.

2020. márc. 17. 22:12
 24/32 anonim ***** válasza:
63%
Még annyit hozzátennék, hogy előtte nem volt kutyám, felnőttként lett kutyám, kisállataink voltak gyerekkoromban is, papagáj, pinty, halak, hörcsög, teknős..., és egyből mentettem lett első kutyaként, mégis tudom kontrollálni.
2020. márc. 17. 22:14
 25/32 anonim ***** válasza:
57%
Csak sajnos nem ez a jellemző. Általában akinek folyamatosan pórázon van, az nem fektet bele annyi energiát, mert hát minek. Dicséretes a kivétel, de nem ez az általános. Ez a törvény nagyon kiszúrás a normális kutyásokkal szemben, akik kutyái jól neveltek.
2020. márc. 17. 23:10
 26/32 anonim ***** válasza:
100%
Rendszeresen póráz nélkülieket látok, akik odaszaladnak más kutyákhoz, a gazdi meg nem tudja visszahívni, esetleg telefonál közben. Nem agresszívek, haver is lehet, de akkor is, a másik kutya beteg is lehet, erre sem figyelnek.
2020. márc. 18. 06:02
 27/32 anonim ***** válasza:
63%

Itt a 8-as választ ajánlom még elolvasni:

https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__10345310-a-p..

2020. márc. 18. 07:38
 28/32 A kérdező kommentje:

Hűha :D sosem volt még ilyen népszerű kérdésem. Na jó, már megérte kirakni,nem is tudtam,hogy illegálba megy.

Hát megnyugodhattok, eszemben sem volt elengedni,csak érdeklődtem,hogy ez mennyiben kivitelezhető.

A próáz rángatás pedig ugy néz ki,hogy annyira boldog az elején,hogy legszívesebben csak rohanna. Aztán egy idöben fej-fej mellett megyünk. És a végén én húzom,hogna,most már menjmnk haza,eltelt két ora... :D szóval kb. Ez.

Nem hmlyes,csak nem foglalkoztunk vele annyit. Tudja hogy ül,pacsi,meg fekszik. Idáig terjedt a tudásom kicsiként :D. Meg most se több :D. De szeretjük,imádjuk. Jó vér is. Csak nem lett k9é képezve:)

2020. márc. 18. 07:47
 29/32 A kérdező kommentje:

Nem hülye*

..meg egyéb elpötyögések, amin remélhetőleg nem akad fenn egy-két díszmagyar...

2020. márc. 18. 07:51
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy a behívást lehet kutyasuliban megtanítani, vagy lehet venni hosszú (nagyoon hosszú) vezetőszárat (jó ez lovaknál van, de nem tudom kutyás körben hogy nevezik) ami ilyen 10-20 méteres, és egy parkban rá lehet tenni, mehet amerre lát és utcu gyakorolni, hogy vezényszóra jöjjön oda.

- még mindig pórázon van a kutyád, nem sértesz jogszabályt

- még mindig kontrollálható, ha kimenne az útra, nem jönne vissza stb.

2020. márc. 18. 09:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!