Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Normális ez? Miért ilyen...

Normális ez? Miért ilyen szenvedés a séta?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Már egy ideje együtt élek a barátnőmmel és a kutyájával.

Mindig is makacs és önfejű volt a kutya, de valahogy mostanság vált akkora problémává a dolog, hogy elkezdjük nevelni.

A legnagyobb bajok a sétánál vannak. Egyszerűen ha úgy tartja kedve, lefékez, nem jön, és húzni kell..

Próbáltuk jutifalattal motiválni, ez működik is, amíg megindul a kutya, de egyébként meg ugyanúgy lefékez ha kedve tartja..

Gondolom az a probléma, hogy a kutya azt hiszi, Ő a falkavezér / domináns (egyébként nem az a típus), és a sétánál az az elképzelése, hogy Ő sétáltat minket és nem fordítva. De nem igazán tudom hogy ezt hogy kéne orvosolni.

A témának utána olvasva azt találtam, hogy ha falkavezérek szeretnénk lenni, akkor nem szabad a kutyát emberként kezelni. Sajnos a barátnőm viszont így kezeli...

De egyelőre a séta-kérdésben kérném a tanácsotokat, már egyszerűen elmegy a kedvem, ha sétálni kell menni, mert tudom hogy rossz lesz.

2020. febr. 25. 08:16
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
73%

Nekem ezt akkor csinaltam,amikor nem oltoztettem!!! Fazott! Most oltoztetem pulcsiba, 14 fokban meg kap sportpolot,10 fokban biciklis pulcsit,0 folban pufikabatja van!!

Oltoztesd es menni fog. (2 eves amstaffom van,nagydarab kutya,megis fazik!)

Esoben esokabatot is adok ra,a telikaba esoallo! Azota siman jon esoben...

Nem udja mashogy elmondani nektek,h fazik. Ugyanigy megallt a sarkokon keves ruhaban, mert fazott.

Sorrendisegi szabalyokat tratsatok be!!

2020. febr. 25. 11:09
 12/23 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó két válaszoló!

Nálunk sajnos nem csak akkor van ez, mikor futiban vagy valahol játszunk ( természetesen akkor is lecövekel, de az érthetőbb.. :)), hanem mikor egyszerűen csak a reggeli sétán vagyunk..

Igen, nálunk nincs alfa pozíció, így nem is tudom mi lenne ha elengedném a pórázt, szerintem nem jönne utánunk, elmenne más irányba..

Utolsó válaszoló: Sajnos egész biztosan mondhatom, hogy nincs összefüggés a ruha és aközött, hogy nem akar jönni és húzni kell..

Esőben bundás esőkabátot adunk rá, egyébként pedig ha hideg van, akkor simán ruhát adunk rá.

A sorrendiséget igyekszem vele betartani, már ha arra gondolsz, hogy ki megy ki és ki jön be egy ajtón először.

2020. febr. 25. 11:43
 13/23 anonim ***** válasza:
0%

Sorrendiseg:

Ajton te mesz be eloszor

Eves: te eszel eloszor. Amig eszel 2 meternel tavolabb legyen

Amikor megerkezel elbucsuzol,nem foglalkozhatsz a kutyaddalkb 5 percig

Kaja ne maradjon lennt az etkezes utan!! Csont se! Etkezes 10 perc. Utana elveszed

2020. febr. 26. 00:08
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk csivavánk van. Önfejű,makacs jószág -lenne- 😁 Csak vagyok én,akinek régen a németjuhásza és a pitbullja is kézjelekből értett,vezényszavak nem kellettek. Póráz nélkül sétált mindkettő szigorúan láb mellett haladva.Na és most van ez a kis szibapatkány,akit imádok,mert picike,de nagyon bunkó 😁 Nekem szót fogad,ül,fekszik,marad és itt kimerült a dolog 😀 Séta..ha a párom fogja a pórázt,akkor mintha fémdetektorozna kutya félkörívben jobbra-balra jár. Esek át a pórázon,botlok meg a kutyában. Ha én fogom,rövid póráz,láb mellett. Akkor állunk meg ha én akarok megállni. Akkor indulunk el ha én akarok elindulni. Nem könyörgök,nem kérlelek,ha makacs hülye,akkor ciccenés hang mellett megbököm mint falkavezér az alárendelt egyedet. Erre már nem sűrűn van szükség. De mint írtam is,csak nálam,páromnál nem működik. Nem opció,hogy a kutya irányítson.Főleg egy zsúrkenyér méretű 😂😂

Ha eszek és pofátlan lenne ,már nem kell hozzáérnem,a szemébe nézek és bemegy a kosárkájába. Egyszer még az elején az utcán megbolondúlt ,pattogott,rántgatta a pórázt idióta volt a bökés nem használt,leszorítottam a földre 2 percig,egy férfi meg szörnyülködve szólt,hogy jajj a kicsi kutya blabla. Mondtam neki,ha egy 40-50 kilós kutya szót fogadott nekem,nehogy már egy 2 kilósnak én ugráljak,majd én tudom,hogyan akarom nevelni és fegyelmezni. Pároméknak ahány kutyája volt,mind neveletlen,károkat okozó kutyák voltak,ő azt hozta magával,hogy a kutya mütyüripütyüri és mindent szabad neki. Nálunk nem ez volt soha.Most a páromat is nevelni kellett a kutyához.

38/n

2020. febr. 26. 06:29
 15/23 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó előtti válaszoló!

Köszi hogy kifejtetted a sorrendiséget, ezekből igazából csak az első pontot tartattam be vele idáig..

Utolsó válaszoló: Fú hát akkor igazán jó falkavezér vagy :D Igen, a sétáltatásban nálunk is van különbség, barátnőm sajnos sokszor hagyja, hogy húzza Őt a kutya, már néha én szólok rá hogy rossz nézni, és ne engedje...

Hülyeség talán, de néha komolyan szívesebben látom hogy húzza őt, mert akkor legalább tudom hogy virgonc és menne mindenfele és minden tök izgalmas neki. De amit mostanában csinál... hogy jutalomfalatokkal is alig lehet sétára bírni.. hát, elég elkeserítő. :( Nem tudok nem arra gondolni hogy valami bántja őt, vagy valami nincs rendben a fejében/lelkében.

Amit írtál, hogy pattogott, rángatta a pórázt, azt nem tudom mi váltotta ki, de pontosan ugyanezt csinálja szüleim kutyája ha másik kutyát lát ( mentett palotapincsi), és képtelenség kizökkenteni. Én is próbáltam őt ilyenkor bökéssel kizökkenteni, de csak pattog és puffog. Ha én próbálnám meg ezt a leszorítást, azt hiszem anyám szívrohamot kapna, hogy hogy bánok a kutyával, miért bántom.. :D De ez más tészta.

Annyi hasonlóság mondjuk van, hogy a mi kutyánk sem reagál jól a többi kutyára, Ő csak oda akar menni és vadul elkezd húzni, de Ő nem ellenséges, mint anyukámék kutyája.

Ebben a mütyüripütyüri hozzáállásban bevallom én is bűnös vagyok, szeretem babusgatni, ha kajálok, akkor sokszor adok neki paprikát, felengedem a kanapéra, ágyra...

De hát ez úgy látszik visszaütött, asszem a kutya is ugyanúgy egy tükör, mint egy gyerek.

Továbbra is zavar hogy nem akar sétálni, ha húzna minket, akkor legalább tudnám, hogy életvidám és pörög, de ez így nagyon rossz...

2020. febr. 26. 09:00
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
Való igaz,a kutya is olyan mint egy gyerek. Majdnem.. ☺ Jó látni,hogy életvidám,de a gyereknek is ugyanúgy szabsz egy határt. Pl. A boltban nem engeded,hogy hisztizzen és földhözverje magát,mert nem kapja meg pl. A 20 ezres játékot. Kutyánál is legyen így,hidd el kiegyensúlyozottabb,ha megvannak a szabályok és irányítod. A miénk sem depressziós a szabályok ellenére sem. A farkincája le sem áll,a kis fején látszik,hogy boldog és elégedett. Ha egyszer engedsz máskor tiltasz csak összezavarod. Vagy ez vagy az. Odamehet másik kutyához,miért ne mehetne,de akkor,amikor Te akarod és nem akkor amikor ő rángat,húz oda. Amikor húz,állj meg egyhelyben vagy ami még jobb,válts irány azonnal és ha kell húzod magaddal. Lássa,hogy arra mentek amerre Te, a falkavezér akar. ☺ Kivülállónak ezt látni elég vicces lehet,pl.én ezt a nyüzügével elég sokszor eljátszottam egymás után,forogtunk mint a szélkerék (irányváltás pár lépés,újra rohant volt,újabb irányváltás) de megértette mi a feladat.
2020. márc. 2. 07:46
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Ja és még valami. Miénk a hó miatt pánikolt be,nem akart sétálni. Visszamentünk az egyik játékáért,utána nem volt gond. De a leblokkolások amiatt is lehetnek,mert fél. Ti nem vagytok neki falkavezér akiben feltétel nélkül megbízhat,érzi rajtatok az alárendelt bizonytalanságot. Nem számíthat rátok ha fél. Emiatt is csinálhatja ezt. Ha Te vagy a falkavezér ,mint a falkában vonuló kutyák esetén a domináns,akit bátran követnek,akkor nem lehet ilyen probléma. Egyszerűen bizonytalan a kutya. ☺ Ha azt érzi,hogy minden pillanatban mellette vagy ,ha kell megvéded(emiatt megyünk picit a kutya előtt -max fél lépés előny-,hogy érezze,tudja bátran követhet)akkor ez a viselkedésforma nem jön elő.
2020. márc. 2. 07:55
 18/23 A kérdező kommentje:

Szia!

Megint köszi a választ :)

Igen ezt az irányváltást én is próbáltam, de egyszerűen úgy befeszít, hogy rendesen erőből kell elhúznom.. hihetetlenül makacs

Ezzel már csak azért sem próbálkoztam túl sokáig, mert egy idő után féltem, hogy megsértem a nyakát/torkát ezzel, hogy izomból húzom a kutyát, mert próbálok a másik irányba elindulni…

Akkor ijedtem meg leginkább mikor ilyen „fulladós” hangot adott ki az egyik ilyen húzásomnál.

Hámmal nem lenne ez a probléma, hogy „megfojtom” a kutyát, de akkor meg a bordáinak nem lenne jó szerintem, hogy húzom.

Nem erőszakos vagyok vele, csak tényleg erőből kell húzni, hogy meginduljon..

Igen, tuti hogy nem vagyunk falkavezérek.. és sajnálom is, hogy rontottam a helyzeten, mert megengedtem neki, hogy velünk aludjon.

Bár ez nem úgy néz ki, hogy reggeltől estig velünk alszik. A saját helyén alszik el, aztán valamikor hajnalban felugrik hozzánk, és ott szuszókál, amíg fel nem kelünk.

Szerinted egyébként lehetnénk ettől függetlenül falkavezérek? Vagy mindenképpen meg kell tiltanunk neki a velünk való alvást..?

2020. márc. 2. 08:39
 19/23 anonim ***** válasza:
Milyen típusú hámot használtok?
2020. márc. 2. 09:39
 20/23 A kérdező kommentje:

Ilyet:

[link]

2020. márc. 2. 09:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!