Mire gondolnak, ha azt mondják "keményen kell fogni a kutyát"?
Nagyobb kutyáknál írják/mondják. Dobermann, rotweiler, amstaff. Mégis mire gondolnak konkrétan, hogy "kemény kézzel kell bánni vele", határozott gazdát fogad el, határozott nevelés. Ugye, nem arra gondolnak, hogy ha valamit csinál, akkor elkell agyabugyálni jól, hogy én most "keményen" bánok vele?
Tudna valaki példát írni, hogy mit jelent, ha ezt mondják egy fajtára, hogy így kell nevelni?
Imádnom akik azt hiszik magukról, a kutyájukról gyerekükről hogy az milyen különleges. Igen, ez a ,,nekünk a szarunk is illatos" emberek.
Amúgy
EGY: A kutyára nem kell rá ordítani. Ilyet én nem írtam, és aki ért hozzá az se ír ilyet. A határozott hangnem, nem ordibálást jelent. Ha értenél a kutya neveléshez, ezt tudnád.
Kettő: Az ordibálástól sem lesz lelki sérült. A határozott hangtól meg végképp nem lesz leli sérült.
Hogy lehet már ilyen ostobaságot leírni? Lelki sérült lesz...
Az ismerősöd rotija, meg azért nem hallgat a gazdájára, mert ugyanúgy nem ért hozzá mint te.
De érdekes, nekem is rotim volt, soha nem ordibáltam vele, mégis tökéletesen jól nevelt volt.
Fura mi? És mi még csak különlegesek se vagyunk.
Ja de bocs, az a különleges akinek lelki sérült lesz a kutyája ha rá szólnak, igazad van, bocs.
Nekem különleges a saját kutyám és kész, nem tudom ez miért fáj neked. Jobban szeretem más kutyáknál és tökéletes számomra. Nem azért különleges mert vele máshogy kéne bánni mint a többi kutyával hanem mert az Enyém. És igen a saját kutyám ürülékétől nem undorodok. Ha te ezt nem érzed akkor sajnálom, neked a kutyád csak egy tulajdon mint a házas vagy a kocsid, személytelen. És tudod kedveséggel és dicsérgetéssel nem lehet mindent megtanítani a kutyának. Különben meg az én kutyám nem lelki sérült mert nem ordibálok vele és senkitől, semmitől nem fél egyszerűen ő egy érzékeny pásztorkutya aki nem bírja h a túl kemény lennék vele vele. Az ordibálást akár képtelesen is vetehet a túlzott dolgokra. Ellenben pl egy rotinak semmi baja nem lesz tőle...
Szerintem minden kutya egyéniség és mindegyikhez máshogy kell állni mert tudod a parancsokon kívül amiket egyformán kell tanítani, vannak más dolgok. De hát elnézést te jobban tudod. Csak tudnám miért kell leszólni mindenkit. Mit zavar más válasza? Egyáltalán milyen jogon mondod meg hogy én hülye vagyok a kutyákhoz? Gyerekes dolog verni a melled hogy jaj te milyen jó vagy... Nincs jobb dolgod mint rászállni valakire és megmutatni mekkora csávó vagy?
Jézusmária, annyira nem értem, miért kell személyeskedésbe átmenni...
Szerintem a KÉRDEZŐ KÉRDÉSÉRE
(ezt meg hogy küldtem el?...)
.....a válasz csak annyi, hogy vannak kutyafajták, amelyeket olyanra szelektáltak, hogy abszolút és feltétel nélkül hallgassanak a gazdájukra és lessék minden mozdulatát (pl. puli, border collie, vizsla, labrador) és vannak olyanok, amelyeknek önállóan kellett döntést hozniuk valami helyzetben (komondor).
A kutya nem ember - jé, csakugyan!!! De hasonlatnak nem rossz. Van, akire ha csak csúnyán nézel, már elpityeredik, és van, akinek mondhatsz bármit, lepereg róla. Az egyik kutyámnak elég annyit mondani, hogy "ejnye", a másikat meg ugyanazért fenéken billentem, hogy egyáltalán tudomást vegyen rólam.
Persze hogy nem kell agyba-főbe verni. (A vicces az, hogy az előttem hozzászólók nagy átlagban csupa jókat írtak, de valahogy mégis elbeszéltek egymás mellett a nagy személyeskedésben.) Egy-egy jól időzített pórázrántás többet ér.
A következetesség a lényeg. De egy Bichon frisé-nél ugyanúgy, mint Kanári-szigeteki kutyánál. Csak a méretben van különbség. A kutyád egyéniségétől függően neked magadnak kell eldöntened, hogy mire van szüksége.
Olvass Konrad Lorenzt. Ő írta valamelyik könyvében, hogy egy csomószor megbotránkoztatta az ismerőseit, amikor a 2 kutyája (anya és lánya) együtt elkövettek valami vétket, és az egyiket elverte, a másikra meg csak keményebben rászólt. Ismerte a kutyáit, és tudta, hogy ugyanolyan súlyos büntetést adott mindegyiknek. Márpedig tudott valamit az öreg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!