Attól, hogy szaporítótól van a kutya, még lehet hibátlan?
Kaptam karácsonykor egy kutyust, de hozzá nem értő embertől. Igazán jót akart csak, és én is csak azóta olvasgatok ezekről, mióta megérkezett a kis rosszcsont.
Ő egy labrador kutyus, de nincs törzskönyve, 8 hetesen hozták el 1 oltással, chip nélkül. A második féreghajtásakor volt benne féreg, de azóta ez megoldódott.
Igazából nagyon kedves, nagyon szép kutya. Úgy vélem az olvasottak alapján, hogy labrador viselkedésű és a külső jegyei is stimmelnek, sőt szebbnek is látom a többi labinál, bár ez valószínűleg csak elfogultság.
Nagyon rossz véleményeket olvastam a szaporítókról és úgy írnak mindig, hogy az ilyen helyről származó kutya biztosan beteg és rossz.
Az én kutyusom nagyon gyorsan tanul, mindenkivel barátságos, szépen fejlődik. Néha még szeleburdi és nagyon izgatott lesz más kutyáktól, de próbálom szoktatni, hogy szépen játsszon. Már van 1-2 kutya barátja.
Félnem kell, hogy megbetegszik vagy megőrül, vagy ilyesmi?
Vagy attól még lehet egészséges?
2 kutyám foxi+valami keverék a harmadik meg fajtiszta foxi.
A két keverék príma,semmi bajuk nincs még így 11 évesen sem,a foxi meg tiszta idegbaj/ideggyenge 2 évesen.
Semmit nem számít a származás.
Labradornál a diszplázia a legkockázatosabb, nagyon hajlamos rá a fajta, ha több generációra visszamenőleg nem végig mentes egyedekkel tenyésztettek, amit nyilvánvalóan a szaporító nem tett meg, akkor nagy az esély a kialakulására.
Viszont ez egy olyan betegség, aminek vannak különböző szintjei, nem mindegy, hogy csak kevesebbet lehet vele sétálni vagy annyira fáj a lába, hogy egész életében sántít.
Fontos, hogy te is tehetsz a diszplázia kialakulásának megakadályozásáért, a tünetek enyhítéséért, mégpedig ízületvédelemmel. Adj neki zöldkagylóport, kollagént, főzz neki csontkocsonyát (csak a levét add oda, főtt csontot tilos adni), 6-7 hónapos korától c11-vitamint vagy synoquint, mindkettő nagyon jó ízületvédelemre. Emellett figyelj arra, hogy fokozatosan mozgasd, amíg kölyök ne futtasd, csak annyit kelljen mozognia, amire neki is van igénye, labdázni is csak keveset labdázzatok, ne lépcsőzzön, illetve figyelj arra, hogy inkább picit vékony legyen, mint jóhúsban, mert a plusz súly, akár még dekák is, terhelik az ízületeket. Ha van rá lehetőséged és kicsit jobb idő lesz úsztasd sokat, az úszás csodákra képes.
1 éves kora körül pedig csináltass diszpláziaszűrést, hogy ha meg is van a baj még időben kiderüljön, mert úgy sokkal könnyebb kezelni, akkor is fontos, ha ez egy gyógyíthatatlan betegség sajnos. Ha pedig mentes lesz, akkor megnyugodhattok :)
Illetve szintén 1 éves kora körül érdemes egy teljes labort is csinálni, csak hogy lássátok, hogy tényleg minden rendben van a kutyával.
A tenyésztő vs. szaporító vita szerintem már elég meghaladott, akinek még mindig meg kell magyarázni, hogy miért nem vásárolunk szaporítótól, az úgysem fogja megérteni.
Nekem szapis labradorom van. Iszonyat értelmes, könnyen tanul, figyel minden szavamra.
Csak mellette allergiás (konkrétan a nov.-jan. időszakot leszámítva szétvakarja magát ha nem kap gyógyszert, ami 10 napra 8ezer ft, mellette hipoallergén tápot kap ami szintén egy vagyok). Epilepsziás, ez 2,5 évesen jött a semmiből, sajnos gyógyszeres kezelés ellenére is lathatóan rosszabodik az állapota de legalább nagyjából kontrollálható.
Halisten eddig az ízületeivel sem volt gond de a súlyára extrán oda kell figyelni emiatt (is).
Lehet hibátlan, csak nagyobb az esély a problémára. Légy figyelmes és óvatos, remélhetőleg nem lesz semmi baj.
Hogy valami biztatót is mondjak, én is a te cipődben jártam/járok, hároméves a kutyus, egyelőre (kopp-kopp) minden rendben van vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!