Miért hiszi a többség, hogy az ÖSSZES szaporító szörnyű körülmények között tartja a kutyáit?
Mi is szaporítótól vettük a kutyánkat, mert nem nagyon volt pénz törzskönyvesre, amit a törzskönyvre költenénk, azt inkább jobb minőségű tápokra, jó kutyaházra, játékokra költjük. És amúgy sem akarjuk kiállításokra vinni. És nem sok helyen látni olyat, hogy annyira szeretnék a kutyát, mint ahonnan vettük. Egy kutya, kinti-benti, nagyon ápolt, de törzskönyv nélküli. És egy nagyon sok kiállítást, versenyt nyert törzskönyves kannal fedeztették.
A kölykökkel a lehető legtöbbet foglalkoztak, játszottak velük. Végigkövettük, hogy mi történt a kiválasztott kutyával 8 hetes koráig (telefonon, plusz nagyon sok képet kaptunk).
A kiskutyákat nem adták oda bárkinek, pedig sokan jelentkeztek, csak akikben megbíztak.
Amióta elhoztuk a kutyust, azóta is gyakran beszélünk, pedig nem is ismertük egymást előtte, csak a hirdetés miatt.
Egyébként volt már törzskönyves kutyánk is, nem kell lenézni, meg szidni, hogy gazdagítjuk a szaporítókat, akik mellesleg ivartalanítják a kutyájukat, pedig semmi baj nem volt vele, a kiskutyáknak is gyorsan találtak gazdát.
Sok helyen olvasom, hogy "a szaporítók akik disznóólban tartják a kutyákat és moslékkal etetik..." Hát ez egyáltalán nem igaz (persze vannak kivételek), sok ember ad meg mindent a kiskutyáknak, akkor is, ha véletlenül csúszott be.
Nem az ÖSSZES szaporító tartja szörnyű körülmények közt az állatait, de a LEGTÖBB igen.
Kivételek pedig mindig vannak, örülj, hogy te ilyet fogtál ki.
15.54!
Nagy szakértő lehetsz, ha a kiállítási póz alapján azt hiszed, a kutya hátsó lábai rövidebbek. Csak megsúgom: egy fajtiszta németjuhász fara alapból csapott... Nézz utána a fajta Standard-jének, írni fogják...
Az, hogy a szaporítók rémes körülmények között tartják a kutyákat, az MESE! Aki disznóólban tartja a kutyát, meg moslékkal eteti, arra nem gondol, hogy amikor mennek elvinni a kiskutyákat, látni lehet rajtuk a tartási körülményeket? Itt megbukott ez az állítás. De tény, hogy a szaporítóktól sok ideggyenge, beteg, betegségre hajlamos kutya kerül ki, legtöbbször bizonytalan a szuka/kan felmenőinek története... A baj pedig itt van inkább, mert csak nézz szét az oldalon, itt a gyk-n! Rengeteg kérdést találni, hogy ilyen-olyan beteg a kutya, mennyire kezelhetetlen, mennyire antiszociális a kutya. Nem általánosítani akarok, de ezeknek a kutyáknak a legtöbbje tipikus divatkutya, "Westi" meg "Yorki" hogy a szóhasználatot is alkalmazzam... Van rendes neve is a fajtának... Arányokat nem tudok, de a kérdezők jelentős része szerintem biztos szaporítótól vette a kutyát, törzskönyv nélkül, de így is egy vagyon volt biztos... Kaptak egy ideggyenge kutyát.
Ha az ember hobbikutyát akar, akkor nézzen szét menhelyeken, talál ott elég kutyát, már 2 hónapostól is. Van köztük fajtiszta is. (Vagy azokat a fajtamentők gondozzák, nem értek hozzá). Nekem ne mond, hogy az ember fedezteti a kutyáját egy díjnyertes törzskönyves kannal, hogy a születendő kiskutyákat merő jó szándékból az olyanoknak tudja adni, akiknek nincs pénze törzskönyves kutyára. A költségek már ott kezdődnek, hogy egy díjnyertes kannal pároztatták. Feltéve ha nem ismerős a kan gazdája, de akkor meg nem értem, mert ez egyfajta dicsőség is, hiszen a remek kutyájának a vérvonala nem hal ki, és még több évtizedig szerepelne a törzskönyvekben. Ráadásul az ilyen kan kutyák gazdája egy kiskutyát mindig szokott magának is kérni, mert ugye azt is vinné majd kiállításra. NEM BIZTOS az egészségügyi háttere, így ha esetleg tudatosan vonná majd be ezt a kiskutyát a tenyésztésbe, le kell tennie róla, pedig hiába tudja, mit örökölt apai ágon a kiskutya, az anyai ágról fogalma sincs. Aztán, ha jó minőségű tápokkal etetik a szukát a terhesség alatt, rendszeres orvosi vizsgálatok, szülés után is mindent megadnak neki és a kiskutyáknak, oltások, stb ez mind-mind hatalmas költség. És biztos, hogy nem ingyen adja oda a kutyákat, igaz nyomott áron adja őket, mert nincs törzskönyvük, ami ugye a minőséget szavatolja, mint írták előttem is. Magyarul úgy viselkedik, mint egy tenyésztő. Vagyis próbál úgy viselkedni. Egyik másik szaporítónak jobban megy, másoknak kevésbé. Azért arra nem vagy kíváncsi, ha ne adj Isten, a kutyádnak valami rejtett, öröklött betegsége előjön, és visszamész panaszkodni oda, ahol a kutyát szereztétek, szóba fog veled e állni? Ha visszakéred a pénzt, vissza fogja adni? Szerinted miért dicsekedett azzal, hogy díjnyertes volt a kan? Azért, hogy jobban meggyőzzön titeket, vagy azért, hogy próbálja garantálni, hogy egészséges kiskutyák várhatóak?
És mielőtt lehurrognának, nekem egy 6 éves németjuhász keverék szukám van. Akitől vettük, annak sajnos "besikerültek" a kiskutyák. Nekünk is fialt 4-szer, mert hiába a gondos elzárás tüzelés idején, sajnos valahogy mindig jöttek a kiskutyák. Aztán ivartalaníttattam, ennek már lassan 2 éve. Azért nem hamarabb, mert sajnos nem volt rá keret... De tudatosan soha nem akartam kiskutyákat, pedig sétáltatáskor nem egyszer megkérdezték tőlem, hogy belemennék e ebbe? Aztán elhűlve pislogtak, amikor mondtam, hogy nem fajtiszta a kutyám...
Először is nem FAJtiszta,hanem FAJTAtiszta.Ismered a különbséget?
A mocskos módon kutyát tartó szaporító NEM engedi be a vevőt a telepére,főleg kamionra termel,itthon meg vásárokon,kiállításokon,piacokon árul.
Havonta többször hirdetnek a külöföldi felvásárlók,vagy havi szinten több helyen van átvétel.
Ami nem kel el,azt elpusztítja,vagy ha szuka,beállítja a "tenyésztésbe".
Állatvédők több horror szaporítótelepet számoltak fel,lásd legutóbb a német juhászos szemétláda,aki állítólag a Rendőrségnek adta el a kutyákat(erről csak a Rendőrség nem tudott..).
Ismerősöm pl.hozott el disznóólból fajtatiszta kutyát,mert megsajnálta.
Úgyhogy ne írj olyanokról,amiről fogalmad nincs!
16.51!
Fajtatiszta, fajtiszta, most komolyan ebbe bele kell kötni? Egyrészt ahol élek, ott így beszélnek, így mondják, emiatt nem kell leszólni a másikat. Engem például idegesít amikor olyanokat írnak, hogy "ez miatt" "az miatt" "evvel" "avval", ezeket én nem így mondom. De legjobban az idegesít, amikor a nevek előtt névelőt használnak "a Kata" "a Fruzsi" "az Orbán". Akkor én belekötök, hogy vessző után szóközt kell tenni :P. Kicsit összefolyik az írásod miatta :P.
Ezekről nem tudtam, mármint azokról, amiket írtál, a rendőrségi sztori meg teljesen kimaradt, mert nem nézek népbutító tv csatornákat... Kanális inkább... "csatornában nincs ennyi sz@r", Hofi is megmondta anno. Attól függetlenül, hogy amit én írtam, lehetnek ilyen szaporítók, de ezekről nem tudtam, bocsánat, ha hozzá merészeltem szólni a témához... :P
16:41
Nem kiállítási pózban tűnt rövidebbnek hanem úgy általában ahogy járkált!A szuka feje olyan volt mint a nyúlnak!Egyáltalán nem volt szép! Nekem tökéletesen megfelel az amim van!:)Ja és én nem fogok megvárni 4 almot az ivartalanítással mint te mert már most megvan rá az időpontom és még csak 6 hós a kutyám!
15:54-es...
Soha nem volt tenyésztett kutyám. Most sincs, de soha nem volt egyiknek sem öröklött betegsége. Szerencsére. Szépek, a fajtatiszta kutyus megfelel a standardnek is, mindegyik egészséges, nem ideggyengék. Ugyanakkor ismerek olyan személyeket, akik tenyésztőtől vettek kutyust, és 4 meg 5 évesen elpusztultak. Nem mondom, hogy soha nem vennék tenyésztőtől. Sőt! Majd ha megtehetem, akkor én is ezt a példát követem, és most is próbálom lebeszélni az embereket a szaporításról. Lehet, hogy ez ellentmondásos eset, a lényeg mégis az, hogy meg kell nézni honnan való a kutya, mert a szaporító és a tenyésztő is lehet nagyon jó, de nagyon rossz is.
Mielőtt elhoztuk a kutyust, látogattuk rendszeresen a családot, ahonnan való. Mióta nálam van, levelezünk, képeket, videokat küldünk egymásnak a kutyákról. És ennek már több éve.
De ha már a tenyésztőknél tartunk: azt olvastam, hogy a MEOE bizonyos tenyésztőknek megengedi, hogy testvéreket pároztassanak adott fajtajelleg megőrzése miatt. Márpedig ha fajtajelleg megőrzése a cél, akkor ezeket a kölyköket is tenyésztésbe vonják. Akkor már inkább egy szaporítótól vett/kapott, sehonnan sem rokon kutyáktól született kölyök. Nem hiszem, hogy bármikor vége lesz a szaporításnak, szerintem nem is ez a lényeg, hanem hogy minél jobb körülmények között élhessenek a kutyusok.
Nem olvastam végig a válaszokat, de elmondanám, hogy én is ilyen szaporítótól vettem a kutyámat, mikor hazavittem már tudott ülni a kiskutya, és vigyázban ült a tányér előtt, míg azt nem mondtam ehet. Jól szocializált kiskutya volt, és sokáig én is tartottam a kapcsolatot a szaporítóval, ,adott tanácsokat, meg minden.
Viszont már kétszer műtötték genetikailag öröklődő betegség miatt, és sajnos az idegrendszere is elég instabil, hiába sulizunk, vannak elg durva kilengései, és a mai napig nem tudok vele póráz nélkül sétálni, nem tudom oda engedni játszani a többi kutya közé, mert az idegrendszerét nagyon megterhelik az erős ingerek. Szerintem ez nem élet, se kutyának, se gazdinak. Arra, hogy bármilyen kutyás sportot űzzek vele gyakorlatilag nincs esély, az alapvető engedelmességgel is küzdünk. Normál, és átlagos ingerkörnyezetben kiválóan működik, osztályelsők voltunk a suliban a vizsgán, de ha erősebb ingernek van kitéve, egyszerűen elborul az agya.
Ez a szaporító a puszta tudatlanság miatt csinál ilyen beteg, és rossz idegrendszerű kutyákat, amivel rontja a fajta hírnevét, és az állomány minőségét.
Szerintem ilyet támogatni vétek, arról nem beszélve, hogy az állatorvosi költségeimet is beleszámolva ott vagyok, mintha jó tenyésztőtől vettem volna egy stabil kiegyensúlyozott kutyát.
Tisztázzunk valamit:
Ahogy írták, nem csak az a szaporító, aki a kamionra termeli meg mocsokban tartja a kutyáját. Hanem mindenki más, aki kellő tudás és szakértelem nélkül eladás céljából csinál almot.
A vevő szempontjából egy marhanagy különbség van: A GARANCIA.
Egy tenyésztő fel van készülve rá, hogy bármikor visszahozza a kutyáját, ha arra kerül sor, hogy valamiért nem tudja a család tartani, akár a család, akár a kutya hibájából. És arra is, hogy ha valami baja van, akkor kártérítést fizessen a gazdának.
Lesheted, hogy a Mari néni, a "bodrikánakegyszerszülniekell" alomból mikor fog érdeklődni a kutyát hogyléte felől és vállalja, hogy visszaveszi, ha nem felel meg az igényeidnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!