Láncon tartott kutya pórázra szoktatása? Hogyan?
Néhàny hete találtam egy nagyon elhanyagolt állapotú bichon kutyust, vastag lánccal a nyakán. Chip nem volt benne, végül megtartottam és mostmár egész bátor lett. Az állatorvos szerint 2 éves.
Szeretném sétáltatni pórázon de nem tudom hogy kezdjem hozzászoktatni. Lehet rossz emlékei vannak a lánccal. Nem akarom elrontani, lehet hogy örökre megutálja ha rosszul közeledek. Szerintetek mit tegyek?
Szerintem először kezdd csak a nyakörvvel (ha még nincs hozzászokva). Állítsd lazára, és egy kis kajával vedd rá, hogy beledugja a fejét. Ha ez már megy, hagyd rajta öt percig, ha tűri, dicsérd. Fokozatosan növeld az időtartamot, és így egy idő után hozzászokik, és rajta is lehet hagyni, ha szeretnéd.
Ha mindezzel megvagy, akkor folytasd a pórázzal. Először szagoltasd meg vele, érintsd hozzá, hagyd, hogy ismerkedjen vele. Utána csatold rá, de még ne fogd meg, csak (persze felügyelet mellett) hagyd, hogy járkáljon vele, szokja, és minden kívánatos viselkedésformáért jutalmazd, dicsérd. Ha már hozzászokott, fogd meg a végét, kajával, hanggal kedvesen csalogasd, hívd magad után, tartsd magad mellett. Ha már szépen jön, és nem is fél, akkor foglalkozz azzal, hogy pontosan hogyan is sétál melletted.
Nem vagyok szakértő, de én mindenesetre így csinálnám.
És ami a legfontosabbnak, hogy jutalmazd sokat, hogy jó élményeket kössön a pórázhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!