Kölyök kutya ketrecbe szoktatasa vagy ne?
Nálunk ez volt: éjjel szobakennelben. Első éjjel 1 óra nyüszögés, 2. éjjel 10 perc, 3. éjjeltől egy hangja sem volt. Amíg pici volt, betettük, ha nem voltunk otthon (max 2-3 órára), és éjszakára, illetve akkor, ha túlpörgött (de nem azonnal a rászólás után, hogy ne legyen büntetés jellege, és nem sokáig). Alomszagú cuccunk nem volt, ezért én aludtam a pokrócával egy éjjel, és azt tettük be neki, és volt benn olyan játék, amit csak ott kapott meg.
Most már felnőtt, ha valamiért túlpörög, még mindig beküldjük (ha csak elmegyünk és éjszakára már nem), és 10 perc és lehiggad. Szereti. Ha valamiért ideges vagy fél (pl. tűzijáték), sokszor magától megy. De felpörögve is van, hogy ha rászólok, kapásból nem a szokásos helyére indul, hanem a kennelbe:)
Lehet, hogy kicsi a kennel, lehet, hogy nem ideális a 8 szögletű kialakítás. És nektek is következetesnek kellene lennetek (ez később is alap).
Szerintem a kennel alapvetően jó dolog. Ha jól csinálod, akkor egy biztos kuckónak tekinti, ahol biztonságban van, ahol jó játékok vannak és nem büntetésnek. Neked is jó, pl. amíg kölyök, addig neki is biztonságosabb, ha nem vagytok otthon, meg nektek is:)
A pelust felejtsétek el!
Nem jó ötlet bezárni, amíg nem vagytok otthon. Olyan, mintha te egész nap a wc-ben ücsöröghetnél, semmi inger. Többet ártasz, mint használsz.
Legyen egy konyha, egy előszoba, amit könnyű feltakarítani, amíg nem szobatiszta, tegyetek el mindent, aminek árthat, vagy ami árthat neki. De legyen mozgástere.
Amíg meg nem szokja a helyét nyugodtan magadhoz veheted éjszakára.
Nekem kinti kutyám van, de amikor elhoztam, egy hétig mellette aludtam. Nem őt vittem be a hálóba, hanem kimentem mellé a nappaliba aludni. Ha megébredt, rátettem a kezem. Ettől megnyugodott. Amikor már megszokta a helyét, elkezdtem kiszoktatni. Így nem volt gond, mert már magabiztosan közlekedett és nem érezte elveszettnek magát.
Kezrec ügyben nem tudok sajnos segíteni, de meggyőződésem, hogy nem szabad egy frissen elválasztott kiskutyát sírni hagyni. Ha melletted megnyugszik, akkor legyél mellette. A kapcsolatotokat most alapozzátok meg.
Ne szívasd már szerencsétlent...
Azt felejtitek el, hogy:
1. Nem beb###ni kell a kutyát a ketrecbe, hanem beszoktatni, ami egy hosszú, sok apró lépésből álló folyamat.
2. A szobakennelt nyugaton, ahonnan származik ez a fasság is MAXIMUM 3 órára ajánlják, ha végképp nem tudsz mit kezdeni a kicsivel és kölyökbiztos hely kell. (Meg ahányszor magától kedve van belemenni)
3. A magyar törvények minimum 10 m2-es területet írnak elő kistestű kutyának. Mekkora is az a ketrec? :P
+1 Ha túl sokáig van a kennelben úgysem bírja tartani és úgyis bepisil? Annak meg mi értelme van? Ha mindenképpen muszáj a pelenka, akkor rakjátok az ajtó elé. Amint megvan a szobatisztaság lényege ("nem ott ahol lakom" és ezt szokták a teljes házra kibővíteni), úgyis az ajtó felé fog orientálódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!