A németjuhászon és a rottweileren gondolkozok 1 kutyának szerintetek? Legyen inkább más?
Szerintem igen.. Heves vérmérsékletű kutya mind2..
Elsőnek egy labrador, vagy goldent ajánlanék.. Nem kistestű és okos kutya mind2 nagyon.. Nyugissak is
Nem írtad mennyi tapasztalatod és mennyi szabadidőd van. Nekem munkavonalas németjuhászom van és nem lusta embereknek találták ki a fajtát.
Naponta 2 órát játszunk kb a kertben, reggel elmegyek vele futni, este pedig 2-3 órát sétálunk vagy bandázunk a futtatóban. Hétvégén pedig megyünk vele túrázni, kirándulni, nyáron meg úszni.
Mi azért választottuk ezt a fajtát, mert belefért az életmódunkba, eleve mindig jövünk-megyünk, így a kutya beleillett ebbe az egészbe és nem kellett miatta átszerveznünk az életünket.
Sok agyi fárasztást igényel és élvezi ha folyamatosan kap feladatot, ha mindig újat tanulhat.
Idén elmúlt 8 éves, de még a mai napig is igényli a tanítást, már néha én is kínban vagyok, hogy mi újat tanítsak neki, mert imád feladatokat kapni. Újabban eldugom a játékait a kertben és az a feladata, hogy megkeresse őket. :D
A roti kb ugyanez a kategória azzal a különbséggel, hogy kicsit makacsabb és keményebb dió.
Igazából ha eljársz vele suliba és nem állsz meg az alapdolgoknál (ül, fekszik stb), hanem pl. őrző-védőztök vagy sportoltok valamit, akkor mindkét fajta jó választás lehet, csak kérdés mennyi időt tudsz áldozni erre.
Attól függ, mi a célod a kutyával.
Ha "csak" egy társat, kedvencet szeretnél, ahhoz nem érdemes munkakutyát venni, fogadhatsz örökbe nj. vagy roti jellegű (küllemre) keveréket is, vagy ha fajtatisztát szeretnél, akkor válassz "könnyebb" fajtát.
Ha szívesen járnál a kutyáddal rendszeresen kutyasuliba, tréningre, képzésekre, akkor a kettő közül kezdésnek a német juhászt javasolnám, viszont nagyon körültekintően válassz tenyésztőt, mert elég katasztrofális a nj. állomány, legalábbis a küllemvonalas.
A roti a szep is es szivesen jar veled futni rendszeresen( a tananyagot vedd fel hangfelvetelre es futas kozbe sokkal jobban megtanulod,mert nyugodt befogado lelkiallapotban vagy!!! En is tanultam sokat hallas alapjan)
A tenyesztotol kerj megado tipust /alacsony energiaszintu fel eves kolykot (bar vele egyutt nem futhatsz,kb 1-1,5 eves koratol csak) . Az sokkal jobban szot fogad!!!! Kevesebbet kell veszodni vele,mint egy magas energiaszintuvel!!
Vagy idosebb kutyat,annak nincs annyi mozgasigenye.
Legyel eros,mert ezek eros kutyak. Tesztelni fognak 1-1 rantassal,mennyire vagy eros(en 50 kg-san elbirok egy amstaffal -lehet erosnek lenni a latszat ellenere)
'Igazából mamámnak volt már németjuhásza és nem kellett semmi suliba semmi baja nem volt elvolt a ketrecébe meg össze vissza rohangálni vele,kezdésként lehet nekem jobb lenne a labrador,igazából én még tanulok,és nyáron biztos,hogy nagyon sokat lennék vele de így suli közben nem tudom' - e leírás alapján, semmiképpen ne vegyél munkakutyát!
Labradort vagy golden retrievert (csak tenyésztőtől szabad, áruk 150-200 Ft), vagy leginkább ilyesmi jellemű keveréket fogadj örökbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!