Milyen kistestű, nyugodtabb, közepes mozgásigényű fajták vannak?
A már meglévő kutyusom ilyen kaliberű, így hasonló jellemű kutyát szeretnék mellé.
-panel lakás (60nm)
-napi 2 óra séta + játék, tanítás
-kirándulások hétvégén (jó időjárás esetén)
-télen kutyaruha
-napi 9 óra egyedüllét
8 kilónál nagyobb kutyát nem szeretnék, mert a mostani is csupán 3kg.
Nálam jelenleg a mopsz és a yorkshire terrier a befutó. Róluk mit gondoltok?
Nézegettem a bichonokat is, de valahogy nem fogtak meg.
Esetleg más javaslat?
Ismerek pár boston terriert. Minden, csak nem nyugodt kutyák :D
A mopsz és a yorki is jó választás lehet. A mopsz elég nyugis fajta, ne hízlald fel és akkor bírni fogja a kirándulásokat is. A yorki temperamentumosabb, de labdával vagy más kutyák segítségével könnyen lemozgatható. Esetleg még a kaninchen tacskót javasolnám, ők 4kg alattiak. Illetve a papillon is szóba jöhet, de ő ritkább fajta, emiatt drágább is. Maximum 5 kilósak, de vannak egészen csivava méretű példányok is.
De, ugyanazok, mint régen, csak máshogy tekintünk rájuk. Nem a kutyák változtak, a szemlélet. Ezért van annyi elhízott Beagle és spániel, mert ők ugyanúgy vadàszkutyák maradtak, csak házikedvencként bánnak velük. Ugyanez a helyzet a tacskó és a yorki esetén is.
A mopsz jófej kutya, de figyelni kell nagyon, hogy megfelelő tenyésztőtől származzon, mert irdatlan sok betegsége van.
Persze. A németjuhász sem változott semmit az elmúlt húsz évben... Jah, de.
Nem hiába vannak munka és show vonalas kennelek. Van, amelyik jellemre, munkára szelektál, van amelyik külsőre. Tacskónál biztos van egy-két vadászó, kotorékozó kennel is, de nem ez a jellemző. Főleg nem a rövid vagy hosszú szőrű változatnál. Amelyik évtizedek óta küllemre tenyészt, onnan családi kutyák kerülnek ki. Nem véletlenül. Yorkinál meg abszolút nincs munkavonal. Kimondottan panelkutya. Csivava mellé tökéletes. De a tacskó is.
Yorkie és mopsz is van a környékünkön panelban, bár velük nem járnak túrázni. Esetleg egy törpespitz vagy kisspitz is jó lehet.
Honnan hoznád? Tenyésztő, fajtamentés? Menhely szóba jöhet?
Nekem tacskóm van. Nem munkavonalas. De csak menne. Menne, és menne. Akkor érzi jól magát ha megyünk. Én már régen elfáradtam, de még mindig megyünk. 2 órát, hármat. Fél óra mély alvás után mehetünk. A yorki detto ugyanez. Nem szabad abba a hibába esni, hogy kis testű, rövid lábú, akkor igénye sincs a mozgásra. Ráadásul a tacskó ugatós, és igényli az ember társaságát, így nem érezné jól magát 9 órán át egyedül minden nap.
Kérdező, esetleg érdeklődj gazdiktól, akiknek ilyen típusú kutyáik vannak, hogy mik a tapasztalatok, honnan hozták, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!