Ezt hogy a manóba tanította meg a kutyának?
Találkoztam egy nővel az utcán, aki kutyát sétáltatott. Meg mutatta, miket tud a kutyus. Kérdezgette tőle, hogy hol vannak a kutya testrészei és még tudta mutatni. Pl csóválta s farkát, emelte a mancsait külön, az orrát a fülét, a popóját.
Elképesztő volt. Nekem nincs kutyám, de ilyet sose hallottam korábban.
Ezt hogy tudta megtanitani?
És nem ért hozzá, csak szóban mondta, hogy hol a füled, stb.
Vannak erre trükkök. Pl a pacsi (mancs) addig zárva előtte tartja a kezében a jutit amíg a mancsával el nem kezdi piszkálni. Gyorsan jobb mancs/pacsi parancsszó és jutalmat odaad.
Ilyen lehet a többi is. Addig birizgálja a fülét amíg oda nem nyúl és akkor hatalmas dícséret.
Én pl csengetni tanítottam meg a kutyám. Van kis asztalo csengője és nyomogatja ha mondom
Minden csak türelem kérdése.
Kell egy kis jutalomfalat, plusz egy klikker hasznos lehet.
Nekem ugyan csak alap dolgokat tud a kutyám (ül, fekszik, pacsi, csapj bele, forog, marad, ugat, stb), de szívesen tanítgatom.
A klikker képzésnek van egy olyan lehetősége is, amikor olyan viselkedésmintákra erősítesz rá, amiket amúgy is csinál a kutya. Ha tudja, hogy a klikker hangja jutalmat jelent és mindig klikkelünk, amikor csinálja az adott cselekvést, akkor egy idő után összeköti vele a jutalmat.
Egy nagyon egyszerű példa: szeretnénk, ha vezényszóra nyújtózkodna a kutya, ezért az ébredése után, amikor ösztönösen nyújtózkodik klikkelünk és jutalmazunk. Az elején még nem fogja érteni, hogy mire kapta a jutalmat, de ha ezt minél többször ismételjük, erősítjük benne, egy idő után rájön és összeköti a nyújtózkodást a jutalommal, Ha ezt összekötötte, akkor már nem csak ösztönösen fog nyújtózkodni, hanem "bepróbálkozik," hogy ha nyújtózik akkor vajon tényleg kap e jutalmat. Ugyanaz az alapja egyébként, mint ahogy Pavlov kutyája kötötte össze a csengő hangját az étellel. És ezzel rengeteg dologra meg lehet tanítani őket.
Én ezért szeretek például dog dancinget nézni, ott tök jól lehet látni, hogy mennyire kreatív dolgokra meg lehet tanítani a kutyákat, ha elég ügyes a gazdi, nekem ez a személyes kedvencem:
Hú ez nagyon király!!!
Köszi a válaszokat.
És hogy hagyják el a klikker használatát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!