Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztők vs szaporítók?

Tenyésztők vs szaporítók?

Figyelt kérdés
Tegnap sokat gondolkodtam azon, tenyésztők jogosan fújnak a szaporítókra, mert sokszor embertelen körülmények közt tartják a kutyákat, stb stb, ÉS A SZAPORÍTÁSBÓL AKARNAK MEGÉLNI! viszont amit most tapasztaltam az döbbenetes. Egészen kicsi korom óta minden vágyam egy bullmasztiff kutyus, régen is volt egy bullma mentett szukám. Most lenne lehetőségem venni egy kiskutyát, adottak a körülmények stb... Nem is volt kèrdés hogy tenyésztőtől venném. De itt jött a hideg zuhany, horribilis összegeket kérnek el egy bullma kiskutyáért! Kb vicc kategória, szűrés nélkül származási lappal akarta 250.000 ft-ért adni a kölyköt. Ennél már csak fentebb mennek az árak szűréssel és TKvel... tulajdonképpen ők is nyerészkedni akarnak a kutyákkal, és a pénzt látják bennük...ti ezt hogy látjátok? Miért ilyen drágák?
2019. dec. 1. 12:47
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
24%
Erről van szó utolsó. Mintha szemellenző lenne az embereken. Mintha minden csak fekete és fehér lenne. Pedig nagyon sok a szürke árnyalat is. Szaporító az csak és kizárólag mocskos állatkínzó lehet. A tenyésztő meg egy földre szállt, lelkiismeretes angyal. Kérdem én, akkor miért is kellett megnyomorítani jó néhány fajtát? Ha annyira nem számít nekik a nyereség? Dehogynem számít. Csak hát a guggolva járó nj több díjat zsebel be. Kár hogy minden másra alkalmatlan.
2019. dec. 2. 22:21
 32/34 anonim ***** válasza:
87%
Nekem is egészséges mixem van, fajtamentéstől, a gond a szapikkal az, hogy nem nézik, mi a jó az állatoknak, akár van tk, akár nincs. Elhozol egy kölyköt, az anyakutya továbbra sem lesz ivartalanítva, továbbszaporítják azokat, akik betegségeket örökítenek, nem javítják, hanem rontják a fajta minőségét, egészségét, befedeztetik minden tüzelésnél... Nem tk miatt lesz valaki tenyésztő.
2019. dec. 3. 06:56
 33/34 Yankovich Aletta ***** válasza:
81%

Viszont oda kell figyelni, mert van olyan is, hogy " papiros szaporitó " . Ezt még pár éve az egyik tenyésztő ismerősöm mondta, nem is tudtam, hogy létezik ilyen kifejezés is. Szóval onnan lehet felismerni egy tenyésztőt, hogy a kutyáinak van törzskönyve ( A4-es lap ) a lapon minden le van írva, illetve azt hiszem egészen az ükszülőkig vissza van vezetve a vérvonal. A kutyái rendszeresen szűrve vannak, illetve a tenyésztők akik azonos fajtájú kutyákat tenyésztenek ismerik egymást, illetve vannak kifejezetten olyan csoportok is ahol tenyésztők vannak, így ha kiírod az illető nevét, esetleg a kennel nevét ( ha adott, lehet csak ki találta, vagy más tenyésztő kennel nevét mondja ) akkor az igazi tenyésztők tudják! Illetve, a tenyésztőknél 2 féle képen tudsz kölyköt vásárolni, hobbi célra ami azt jelenti, hogy családtagnak veszed, illetve ugyan úgy meg kapod a törzskönyvet de csak akkor ha ivartalanítottad, és egy orvosi papírral igazolod ezt, esetleg egy képpel, amint az állatorvosod asztalán van. Onnan lehet tudni, hogy ivartalanítva lett, hogy öltések vannak vagy a hasi tájékon ( szuka ) , vagy a fenék részen ( kan ) illetve feltőtlenítő spray-val le szokták fújni ami általában szürke de nem mindig. Szóval ha igazoltad az ivartalanítást akkor a tenyésztő a megadott címedre el küldi a törzskönyvet. Tenyésztőktől függően változik egy hobbi célra vásárolt kiskutya ára, de általában 100.000 és 150.000 ft között van, kivéve a Buldogok ( Francia, Angol ) az ő áruk akár 200.000 is lehet ( hobbi célra ) . Ha kiállítási célú kölyköt vásárolsz, akkor az áruk lényegesen több, mivel a kiállítású kölykök a legszebbek, a legjobbak. Hogy a kiállításon meg feleljen! Ezért fajtától függően 200.000 ft feletti az áruk, ilyenkor ha jól tudom, akkor a törzskönyvet automatikusan meg kapod, amint haza viszed 8 - 9 hetesen. De olyanról is hallottam már, hogy a tenyésztő a kölyköt marasztalta 10 hetes koráig. Lehet írnom se kell, mert ez alap.. de van aki nem tudja szóval ha tenyésztőtől vásárolsz, akkor nagy valószínűséggel, hogy kapsz kölyökcsomagot is. Ebben általában ( tenyésztőtől függ ) az a száraz táp amit addig a tenyésztő addig adott a kölyöknek, 1 - 2 játék, esetleg nyakörv, vagy póráz.

Illetve a tenyésztő minden esetben hobbi / kiállítási célra vásárolt kölyök után kapsz szerződést is, amibe minden le van írva ami eddig történt a kicsivel. Vagyis mikor, melyik évben/hónapban/napon született, esetleg a pontos idő, továbbá a tenyésztő pontos címe, adószáma, telefonszáma, teljes neve, email címe, hány testvére született rajta kívül illetve minden más ami fontos, és ami a kiskutyával kapcsolatos. Továbbá az ivartalanításról is szó esik, hogy mikor érdemes ivartalanítani a kutyát, ez általában 7 hónapos kortól ajánlott, illetve ha bármi gond lenne a kiskutyával vagy nevelés szempontjából a tenyésztőnek nyugodtan lehet írni, nagyon segítőkészek!

Vagyis ez olyan mintha szobafestőt keresnél. Nyilván nem azt fogod hívni aki silány munkát végez, hanem arra aki már le tett valamit az asztalra, és több éves tapasztalata van!

Illetve ha össze ismerkedsz a tenyésztővel esetleg fel is ajánlhatja, hogy részletre meg vásárold a kiskutyát. Én már legalább 6 éve ismerem a tenyésztőt, 1 x meg is látogattam otthon. Láttam, hogy viselkedik a kutyáival, milyen körülmények között élnek, és a lehető legjobb választás lesz majd! Szóval a 6 éves ismeretség miatt a tenyésztő felajánlotta, hogy akár részletre is meg vásárolhatnám a kiskutyát. Jelenleg 4 szuka német juhász kiskutya vár gazdira! Azonnal el hoznék 1 kiskutyát, de sajnos nem tartózkodom itthon annyit, hogy tudjak foglalkozni a kiskutyával! Reggel el megyek, délután haza érek, addig rombolna itthon :)

Bocsi ha hosszú lett!

Szerintem ha a tenyésztő látja a lelkesedésed ( mint nálam ) akkor lehet kis ismeretség után is fel ajánlja a részlet fizetést!

Annak idején én követtem több német juhász tenyésztő kiskutyáit, a kiállítási eredményeket, illetve amikor fel vettem velük a kapcsolatot az egyik tenyésztő ( akitől majd vásárolni fogom a kiskutyát ) írta, hogy ha szeretnék meg látogathatom a kennelét. Annyira örültem, hogy köpni nyelni nem tudtam, szóval meg egyeztünk, hogy másnak találkozunk, le írta a címét, ki kerestem, milyen tömegközlekedési eszközökkel kell mennem, meg beszéltünk az időpontot, és ki jött elém az állomásra autóval. Nagyon jól éreztem magam, beszélgettünk, meséltem magamról, hogy hol élek, kivel, van e munkahelyen, milyen célra ( hobbi / kiállítási céllal ) vásárolnám a kiskutyát, milyen neműt szeretnék, illetve biztosítottam, hogy ivartalanítani is fogom, mivel nem vagyok tenyésztő így nem is szeretnék felesleges szaporulatot! Ezzel egyet értett, és azóta jóba vagyunk! Illetve biztosított arról, hogy ha tőle vásárolok kiskutyát akármi problémám lenne vagyis, milyen tápot kell vennem, melyik a minőségi, tovább kapcsolat tartással adnak a tenyésztők kölyköt, vagyis rendszeresen küldesz neki a kutyusról képet, videót, le írod, hogy mi a helyzet vele, vagyis szobatiszta e, vagy mi a kedvenc étele ilyesmi.

Egy kicsit hosszúra sikeredett..

Remélem meg kaptad a kérdésedre a választ! :)

2020. jan. 8. 03:02
 34/34 anonim ***** válasza:
81%

Aki azzal érvvel, hogy neki nem telik a fizetéséből tenyésztőtől való kutyára:

1. miért nem hozol akkor menhelyről? Talán mert vagy annyira önző, hogy inkább a külsőségek alapján válassz kutyát, mintsem hogy ugyanúgy találj magadnak egy fantasztikus társat másodkézből? Még az sem áll helyt, hogy te kölyköt szeretnél, folyton elém jön az egyik menhelytől, hogy mennyi kölyök kerül hozzájuk...

2. És ha a kutyával történik valami? Ismerős példája: kirántotta sétáltatás közben a gazdi kezéből a pórázt és szaladni kezdett az eb, erre elütötte egy autó. Kb. két másodperc alatt történt minden, kvázi bárkivel megtörténhet. Életben maradt a kutya, de ez csak a gyors életmentő műtétnek köszönhető - ez 3000 euro volt, tehát több, mint egy millió forint. Itthon sem sokkal olcsóbbak az árak. Szóval ha történik valami a kutyáddal, te inkább hagyod meghalni, mert nincs rá pénzed? Akkor inkább ne legyen kutyád szerintem. Meg más állatod se.

2020. ápr. 22. 09:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!