Hogyan értessem meg a kutyámmal, hogy én vagyok a főnök?
3 héttel ezelött kaptam egy spániel kislányt. 7 hetes korában került hozzám. Ahogy megyünk előre az időben,egyre dominánsabban kezd viselkedni, pedig én folyamatosan éreztetem vele,hogy ez nem így van, mégsem adja föl a harcot. Én megyek ki/be elsőként az ajtón. Hátra tolom mikor nyílik az ajtó és ő előre akar törni. Az ágyamba és a szobámba semmilyen körülmények közt nem mehet be. Ha mégis beszökik akkor határozott hangnemben kiküldöm. Ha nem megy magától akkor felkapom és kiviszem az ajtón kívűlre. Amikor fel akar “‘mászni” mellém a székbe én azt nem hagyom és ellököm a lábait. Ekkor elkezd morogni és ugatni, kifejezi nem tetszését. A kakit már majdhogynem reszeresen kint végzi a kertben étkezések után mikor leviszem őt. A pelust is már az első hét után szépen használta, és mostmár 10/7 alkalommal oda végzi a dolgát.Akkor megdicsérem. Ám amikor úgy gondolja,hogy nem foglalkozom vele akkor direkt az orrom elé pisil a kőre. Amikor rajta kapom akkor hangosan leszidom. Pedig nagyon jól tudja,hogy a pisi helye a peluson van.
Mi a véleményetek ezekről a dolgokról? Hogyan tudnám ezeket orvosolni? Valamit rosszul csinálok?
Nem is allitottam,hogy tenyeszto. De ezt irtam is........
Minek tepem itt a szamat ha vissza se olvassatok amiket irtam...
"Nem szaporító, nem tenyszésztő, ez mezei embertől vettem akinek a spániel kutyusa 7 egészséges kölyköt hozott a világra." - ezt hívjuk szaporítónak, illetve ezt is.
De, hogy kérdéseidre is válaszoljak:
10 hetes kutya még baba, játékos, még nem domináns. Majd kamaszkorában az lesz. Azt jól teszed, hogy következetesen igyekszel nevelni, és a kutyaovi-suli is nagyon jó ötlet. A pelussal viszont sajnos arra neveled, hogy NE legyen szobatiszta! Érdemes lenne a pelenkát elfelejteni, és inkább kb. 2 óránként kivinni. Ha bepisil, nem kell leszidni, még nagyon fiatal, természetes, hogy nem szobatiszta még! Valóban egy kicsit sokat vársz el tőle a korához képest. Játssz vele sokat, tanítsd játékosan, és amint lehet, menjetek ovizni.
Szerintem,hogy honnan vette teljesen mindegy màr.Nem ez volt a kérdése.A lènyeg az,hogy kérdezett legalàbb tehàt érdekli a kutya sora.
Ha megszereti a kutyàt(màr pedig megfogja)ha nem lesz kedve akkor is elviszi sétàlni ha a szemébe néz.Sok boldog kutyàs évet és ne foglalkozz a kötekedökkel.
Imádom,hogy ezen az oldalon mindenki szakértő és tökéletes. Kritizálni nagyon tudtok. És nehogymár jött ment emberek állapítsák már meg,hogy alkalmas vagyok e kutyatartásra vagy sem. Volt már kutyánk, és 17 évet élt! Sajnos rákban hunyt el. Mondjátok meg nekem, melyik kutya él ennyi ideig? Az aki boldogtalan, nem törődtek vele?! Szálljatok már magatokba. Az okoskodást tartsátok meg magatoknak.
Utolsónak pedig köszönöm. És a kutyusomat pedig már az első perctől fogva szeretem amint megláttam. Most is itt játszik a konyhában a párommal amíg én főzök.
Hasonló boldog életet kívánok nektek is! :)
Kedves kérdező!
Nem tudom olvasod-e még egyáltalán a válaszokat, de szívesen kapcsolódnék az írásodhoz.
1. Itt a gyakorin tudod mindenki tökéletes gazda, és a kutyája már kölyök korában meghajlással, és egy martinival üdvözölte őt, mikor hazáért. :)
Senki se tökéletes, de te törekszel arra hogy megfelelően lásd el és neveld ezt a kis kölyköt. Egyszerűen ne vedd fel a sértést, mert tudod akinek nem inge...
2. Én is megszenvedtem a kölyök korát a kutyámnak. Sőt, talán roszabb volt mint a tied. Folyamatosan hadakoztunk, és én voltam a hülye mert úgy voltam vele hogy még kicsi, nem akarok rászólni, nem akarom büntetni... De egy nap nagyon elegem lett belőle, hogy hiába kérem szépen, kinevet és úgy érzi ő irányít engem. Szóval ezzel azt mondom, ne hagyd hogy a fejedre nőjjön az eb, és jól teszed hogy már most neveled. Míg 1 éves nem lesz úgy, hogy gondolom, hogy nehéz lesz vele. Minden nappal egy picit jobb, de addig nehéz. Nekem legalábbis így volt. Aztán valahogy felnő, és ha addig jól nevelted, minden egy csapásra rendbe jön. Összeszoktok, az én kutyám már a nézésemből tudja mit akarok tőle. Míg kölyök volt, addig is tanítottam neki trükköket, megtanulta gyorsan de nem érdekelte különösebben, mindig cikáztak a gondolatai, nem figyelt rám megfelelően. Most már tényleg 1 perc alatt mindent megtanul, teljesen rám koncentrál, folyamatosan engem néz, a szemembe néz. Ehhez tényleg az kell, hogy már most kölyökként is sokat foglalkozz vele, és neveld. Ha rosszat tesz szídd le, ha jót tesz dícsérd meg. Jarjatok kutyaoviba ha majd lehetséges, és minden kifog szépen alakulni. Türelem kell hozzá. :)
A "pelus" az a pelenkázóalátét, vagy valami, amire neki szabad a dolgát végeznie beltérben?
Ha igen, akkor ezt el kell hagyni. A kutya nem tesz különbséget pelenka és kő között, így sosem lesz szobatiszta. Ehelyett figyelni kell, hogy a kuztya mikor ébred fel, mert ébredés után az első dolga lesz üríteni. Ezt a pillanatot kell elkapni és kivinni.
Egyébként ez egy kölyök, és ugyanúgy próbálgatja a korlátait, mint egy gyerek, tehát mindig lesznek próbálkozásai, hogy ő legyen a falkavezér, bár ez most még szinte elenyésző a jövőbeli várható meccseitekhez képest...
Fontos, hogy érdekes legyél neki, és hogy megtanulja, hogy hozzád tartozik. Te adj neki enni, alkalmazz jutalomfalatokat (apróra vágott sajt a legjobb). Ebben a korban csak az alap dolgokat gyakoroltasd, mint a behívás vagy a pórázon sétálás, ül, fekszik. Közben intenzíven alkalmazva a jutalomfalat "varázsát".
A legtöbb dolgot pubertás korban úgyis el fogja felejteni, így a hozzád való kötődését kell erősíteni. Komolyan leginkább kétéves kora után lehet foglalkozni érdemben a kutyákkal, addig bonyolultabb feladatokat ne akarj végeztetni vele, de megtaníthatod, hogy hogyan tud tanulni.
Alkalmazd mindenben az "én vagyok a főnök" szabályt. A kajáját te add és ha úgy akarod elveszed, a játékait tőled kapja, és a jutalomfalatokat is, de azt se add ingyen, kelljen érte ülni, vagy feküdni.
Igyekezz mindig játékosan kedves és kiegyensúlyozott lenni. Többet ért a nonverbális kommunikációdból, mint gondolnád. Elsőre talán ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!