Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Van valakinek tapasztalata...

Van valakinek tapasztalata nagyon idős kutyus (16 éves lesz) altatásos műtétjével? Ti bevállalnátok a kockázatot, hogy esetleg meghosszabbítsátok az életét?

Figyelt kérdés
Közel 16 éves kis testű kutyusommal kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményekre, bár tudom, hogy dönteni úgyis nekem kell. Kb. három hete elkezdett prüszkölni és sűrű váladék jön az orrából. Állatorvosi vizsgálat alapján egy hátsó fog okozza a problémát. Utoljára 4 éve volt fogkőleszedése és fogeltávolítása. Most kapott egy erős antibiotikum injekciót gyulladásra, de sajnos két hét után sem változott helyzet. Az állatorvos tájékoztatása alapján az egyetlen megoldás a fogeltávolítás altatásban. Az altatás viszont ebben a korban nagyon kockázatos, négy éve is több vizsgálat előzte meg, most viszont attól tartok a kora miatt és mert egyre gyengébb nem bírná ki. Az elmúlt 1 évben több mint 1,5 kilót fogyott, nehezen mozog a hátsó lábai miatt (sokszor összecsuklik, volt sajnos olyan is, amikor nem bírt felkelni, csak feküdt), amire fájdalomcsillapítót kap időszakosan. Szervi panasza nincs, vese-,májfunkció rendben, szíve egészséges. Nem tudom megéri-e kitennem egy altatás kockázatának? Gázos altatás biztonságosabb lenne esetleg (a mi dokink csak vénásan altat)? Tisztában vagyok vele, hogy ha nem lesz műtét, valószínűleg a felső légúti panaszok mellett lentebb húzódik a gyulladás és előbb-utóbb tüdőgyulladást okozhat, ahonnan sajnos nincs visszaút, és a szenvedést megelőzve nekem kellene az altatás mellett döntenem. Emellett megemlíteném, hogy borzasztóan stresszel az orvosnál, remeg, kocognak a fogai (a fogyása miatt sajnos sok kivizsgáláson voltunk), és attól is félek, hogy ez a sok stressz okoz nála esetleg súlyosabb panaszokat. Illetve a felépülés is aggaszt, mivel már nem olyan erős a szervezete. Az orvosunk azt mondta egyetlen megoldás a fogeltávolítás, de nyilván kockázatos, bár idősebb kutyákat is altattak már. Telefonon egy másik orvost is megkérdeztem, aki annyit mondott, hogy ha előzetes vizsgálatok alapján nincs olyan belső szervi baj, ami miatt ne lehetne altatni, akkor ő is a műtét mellett döntene, mert szerinte a foghúzás elmaradása nagyobb kockázatot jelent.

2019. nov. 19. 09:06
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a jókívánságokat is!

Azóta már többet eszik, remélem picit visszaszedi a leadott kilókat, és általánosságban a kedve is jobb. Sajnos a tüsszögés, váladékozás még nem múlt el (bár szerintem azért javulgat), de erre azt mondták akár 1-2 hét is lehet, mire kitisztul a szervezete.

2019. dec. 2. 14:12
 22/24 anonim ***** válasza:
81%

Mielőbbi gyógyulást a kutyusnak!

Szerintem ha tüsszög, ha nem, ezzel már ne gyötörjétek orvosilag!

Ha körbe-körbe megy a kutya az speciel nem demencia, hanem agyérprobléma. (agyérgörcs, agyvérzés, egyebek)

Nagyon ismerem az idős kutyák körüli problémákat (én írtam azt is, hogy nem kell tamponálni a fogát) mivel minden kutyám a kutyaéletkor legvégső határáig élt, így nagyon kevés az a dolog, ami nem ismerős.

A legjobbakat nektek!

2019. dec. 2. 16:11
 23/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm! De azóta szerencsére jelentősen javult a helyzet, már csak reggel van egy kis prüszkölés, a váladékozás szinte teljesen megszűnt. :) Így a további gyógyszerezést megúsztuk, egyébként most is adtam neki mellé kaukázusi kefírt, ezt javasolták probiotikumként.

A körözés egyébként nála pont így néz ki, mint ebben a videóban(és a többi tünet is jelentkezik nála), van hogy kisebb körökben, vagy hogy nagyobbakban és nem állandóan, de sajnos gyakran. https://www.youtube.com/watch?v=bPR2vrnCeiY

Egyébként a gyógyszer, amit kaptunk rá az agyi oxigénellátást is javítja, a központi idegrendszerre és a keringési rendszerre hat. Mivel konkrétan a demencia, ahogy az embereknél az Alzheimer kór sem gyógyítható. Karsivan a neve, most váltottuk ki, mert nem volt készleten.

Nekem ő az első saját kutyusom, ezért is örülök, ha másoktól kapok néha segítséget, akik már megtapasztalták ezeket a dolgokat.

Köszi és minden jót neked is!

2019. dec. 4. 10:30
 24/24 anonim válasza:
Kedves posztoló! Mi most hasonló cipőben járunk, mint Te 2019-ben, idős kutyánk foghúzása miatt aggódunk. Meg tudnád adni annak az orvosnak a nevét, aki végül megoldotta a problémátokat és elvégezte a kutyusod foghúzását? Nagyon köszönöm.
2023. nov. 29. 17:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!