Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Van valakinek tapasztalata...

Van valakinek tapasztalata nagyon idős kutyus (16 éves lesz) altatásos műtétjével? Ti bevállalnátok a kockázatot, hogy esetleg meghosszabbítsátok az életét?

Figyelt kérdés
Közel 16 éves kis testű kutyusommal kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményekre, bár tudom, hogy dönteni úgyis nekem kell. Kb. három hete elkezdett prüszkölni és sűrű váladék jön az orrából. Állatorvosi vizsgálat alapján egy hátsó fog okozza a problémát. Utoljára 4 éve volt fogkőleszedése és fogeltávolítása. Most kapott egy erős antibiotikum injekciót gyulladásra, de sajnos két hét után sem változott helyzet. Az állatorvos tájékoztatása alapján az egyetlen megoldás a fogeltávolítás altatásban. Az altatás viszont ebben a korban nagyon kockázatos, négy éve is több vizsgálat előzte meg, most viszont attól tartok a kora miatt és mert egyre gyengébb nem bírná ki. Az elmúlt 1 évben több mint 1,5 kilót fogyott, nehezen mozog a hátsó lábai miatt (sokszor összecsuklik, volt sajnos olyan is, amikor nem bírt felkelni, csak feküdt), amire fájdalomcsillapítót kap időszakosan. Szervi panasza nincs, vese-,májfunkció rendben, szíve egészséges. Nem tudom megéri-e kitennem egy altatás kockázatának? Gázos altatás biztonságosabb lenne esetleg (a mi dokink csak vénásan altat)? Tisztában vagyok vele, hogy ha nem lesz műtét, valószínűleg a felső légúti panaszok mellett lentebb húzódik a gyulladás és előbb-utóbb tüdőgyulladást okozhat, ahonnan sajnos nincs visszaút, és a szenvedést megelőzve nekem kellene az altatás mellett döntenem. Emellett megemlíteném, hogy borzasztóan stresszel az orvosnál, remeg, kocognak a fogai (a fogyása miatt sajnos sok kivizsgáláson voltunk), és attól is félek, hogy ez a sok stressz okoz nála esetleg súlyosabb panaszokat. Illetve a felépülés is aggaszt, mivel már nem olyan erős a szervezete. Az orvosunk azt mondta egyetlen megoldás a fogeltávolítás, de nyilván kockázatos, bár idősebb kutyákat is altattak már. Telefonon egy másik orvost is megkérdeztem, aki annyit mondott, hogy ha előzetes vizsgálatok alapján nincs olyan belső szervi baj, ami miatt ne lehetne altatni, akkor ő is a műtét mellett döntene, mert szerinte a foghúzás elmaradása nagyobb kockázatot jelent.

2019. nov. 19. 09:06
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
88%

Ha pesti vagy, akkor csak és kizárólag dr. Dunay az egyetemen.

Én bevállalnám, a gyulladt fog okoz nagyon csúnya dolgokat.

2019. nov. 19. 16:59
 12/24 anonim ***** válasza:
84%

"Az orvosunk azt mondta, hogy mivel ez fogeltávolítás, és jelentős vérzéssel jár, tamponálni kell stb,"

Hadd ne minősítsem az orvosotokat!

Idős kutyának (ahogy az idős embernek is) sokszor már magától fordul ki a foga, nem jár semmilyen jelentős vérzéssel! Milyen baromság, hogy egy foghúzáshoz mély altatás kell?

Tényleg keress valami normális orvost és azzal beszéld át!

Én is azt mondom, amit előttem már valaki, hogy a foghúzást mindenképpen - egy megfelelő helyen! - végeztesd el (lehet, hogy utána az öreg kutyád kivirulna és lenne még pár hónapotok együtt) vagy ha elmegy közben szegénykém, akkor nem szenvedett semmit.

Azt elismerem, hogy ez nagyon súlyos lelki döntés, nem irigyellek!

2019. nov. 19. 17:12
 13/24 anonim ***** válasza:
81%
Én is Dunayt ajánlanám. Egyrészt az egyik legjobb kisállatfogász, másrészt az aneszteziológiában is hatalmas a tudása.
2019. nov. 19. 17:26
 14/24 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Tegnap pont Dunay névjegykártyáját adta oda egy ismerősöm, de időközben beszéltem egy másik állatorvossal is, akihez elviszem másod szakvéleményt kérni. Ő is gázzal altat, és már telefonon nagyon korrekt módon tájékoztatott sok mindenről. Később majd okosabb leszek, mert ő is azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy altatható, de ha igen, akkor a legkíméletesebb megoldás egy bódítás és utána gázzal történő altatás lehet.

Arról meg, hogy idős kutyának már könnyen kifordulnak a fogai...sajnos mi vagyunk a kivétel, mert 16 évesen még egy foga sem esett ki magától, nincs még csak meglazulva sem, és a mai napig elrágja a száraztápot. :)

2019. nov. 20. 14:28
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Köszönjük a válaszod! Ugye leírod nekünk a további döntésed és a folytatást is?

2019. nov. 20. 15:00
 16/24 A kérdező kommentje:
Igen, holnap megyünk a másik dokihoz, szorítsatok! :)
2019. nov. 21. 12:48
 17/24 A kérdező kommentje:
Bevállaltuk az altatást, mert sajnos a felsőlégúti gyulladás nem múlt el antibiotikumtól sem, pedig első körben ezt próbáltuk meg. A vérképére azt mondta a doki, hogy egy közel 16 éves kutyához képest ez szinte makulátlan, csak a gyulladást mutatta ki (de ezt gondoltuk is), szívén egy minimális zörej érezhető, de ennek az orvosnak is az volt a véleménye, hogy a szervezetében zajló gyulladást, csak a műtéttel tudjuk megállítani. Ma reggel voltunk, komplikáció mentes volt, annyi, hogy ébredéskor eléggé kihűlt, de itthon betakargatva gyorsan visszaállt a normális hőmérséklete. Sajnos 5 fogát is húzni kellett, illetve a doki szerint (mégis csak igaza volt annak aki itt írta) könnyen adták magukat. Most újabb 8 nap antibiotikum és meglátjuk, hogy a szervezete lesz-e annyira erős, hogy a felsőlégúti tüneteket is legyőzze. Már evett, ivott, persze kicsit fáradt, ma sokat pihent. Viszont sokkal jobban viselte, mint amikor pár éve vénásan altatták. Bódították, majd intubálva kapta a gázos altatót. Nem emlékszem a nevére, de valami olyan szert használtak, amit egyébként az ember gyógyászatban kisbabáknál is szoktak. Ez az orvos nagyon rendes volt, kaptunk gyógyszert a demenciájára is, mert ő egyből kiszúrt egy tünetet és elmondtam neki, miket tapasztalok nála, szóval reméljük ez is javulni fog majd. Remélem elég erős lesz, hogy felépüljön! :)
2019. nov. 28. 19:02
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Köszönjük a visszajelzést, gyors felépülést a kutyusodnak és mindkettőtöknek a legjobbakat!

2019. nov. 28. 19:55
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Ez szuper!

(Mi volt az a tünet ami demeciára utal?)

2019. nov. 28. 22:41
 20/24 A kérdező kommentje:

Amikor letettem, egyből elkezdett körözni, mindig egy irányba fordul.

De nekünk már elég sok egyéb tünetünk van, rossz irányból áll az ajtóhoz, nem amerről nyílik, elakad bútorok között (ahová bemegy, onnan sokáig nem tud kijönni), nyugtalan éjszaka, céltalanul bóklászik a lakásban, van, hogy azt is elfelejti hol vagyok, néha csak néz a semmibe stb.

2019. dec. 2. 14:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!