Melyek azok a kutyafajták, akik nem bratyiznak minden
idegennel, viszont a gazdáért teljesen odavannak?
Nekem, illetve ismeretségi körömben meg van pl mali, nj, kuvasz, kau, komi, rotti, dobi, és mind barátságos mindenkivel, barátokkal és idegenekkel egyaránt, MERT ÚGY LETTEK NEVELVE!, szóval igaza van annak, aki a "közhelyekkel" jön, mivel nem fajtához van kötve a barátságosság és az agresszió, hanem nevelésen múlik, persze ha az adott egyednek normális az idegrendszere, mert ilyen alapon bizony a csivava, pincsi meg hasonló porbaf.ngó is lehet agresszív, de barátságos is.
2019. nov. 16. 13:38
12/25 A kérdező kommentje:
Utolsó a szetterekről tudom, hogy még a betörővel is kedves. Az amstaff meg ha idegen jön éjjel, még az élete árán is véd a portát.
A mentett fajta. Vagy a bántalmazott fajta. Az örökbefogadott fajta. Persze csak ha már elég idős ahhoz, hogy felfogja, hogy te mentetted meg és vitted be a jólétbe. 1 év körül fogadtam be az utcáról egy bántalmazott 10 kilós keverék kutyalányt és csak velem és a családommal bratyizik... az idegeneket ha megszólítanak pl: hol van az xy utca, támadja. Férfiak egyáltalán nem tudnak hozzányúlni, nők csak egyik másik. A gyerekekkel elvan.
2019. nov. 16. 13:56
Az én akitám pl. teljesen ilyen, de ez a fajta általánosságban így viselkedik. Viszont a tartása komoly utánajárást és felkészültséget igényel.
Az pedig tényleg hülyeség, hogy minden nevelés kérdése. A szetterek, retrieverek, vizslák pl. szinte mindenkivel hajlamosak haverkodni, egy magas védőösztönnel megáldott fajta viszont távolságtartó lesz, már csak azért is, mert teljesen másra lettek ezek a fajták szelektálva (persze, vannak kivételek mindkét oldalon).
2019. nov. 16. 14:03
Labrador minden csak nem egy gazdás. Családi és segítőkutya. Nem is szabad annak lennie.
Csivaváim vannak. Jól neveltek, nem agresszívak. Idegenekkel szemben bizalmatlanok, simogatás elől arrébb húzódnak, nem harapnak. A területüket védik. Közeli ismerősöket örömmel fogadják és simogathatják is őket. Nem egyszer volt, hogy elkezdték hivogatni őket séta közben (főleg nénik vagy kisgyerekek, ezt a viselkedést egyébként utálom), de sosem mennek oda. A csivik 90%-a ilyen. Van egy-két kivétel, leginkább a szukák között, de elég egygazdás fajta. Másnak nem is fogadnak szót.
Mudiról is hasonlók a tapasztalatok. Akitát is annak mondják. Pásztorkutyák pl kuvasz, komondor, kau stb. Nemetjuhaszok és rottweilerek között is akad bőven.
2019. nov. 16. 14:20
Amúgy jó lenne, ha felfognák az emberek, hogy az agresszió és az egygazdás kifejezés közel sem azonos. Agresszív bármelyik kutya lehet. Az egygazdásság nem nevelés kérdése. Emberek között is vannak introvertáltak és extrovertáltak. Személyiség függő. Vannak a fajtán belül eltérések, de azért behatárolható. Szép is lenne, ha egy kuvasz mindenkivel haverkodna, vagy egy labrador nem lenne hajlandó látássérültet vezetni a kiképzője nélkül.
2019. nov. 16. 14:33
Nem olvastam végig a kommenteket, úgyhogy lehet, hogy már írták: dobermann.
2019. nov. 16. 14:49
Nincs ilyen fajta, neveléstől függ. A mentett kutyák általában tartózkodóbbak, nehezebben barátkoznak idegenekkel, ha olyan az előéletük.
2019. nov. 16. 14:55
Orosz agaram és moszkvai törpe kutyám van jelenleg. Egyik se "mindenki Jánoskája" féle kutya. Nem szeretik ha idegenek nyúlkálnak feléjük, de nem is agresszióznak feleslegesen. A szavam szentírás, viszont az eddig vezető út nem volt a legegyszerűbb...
2019. nov. 16. 16:28
Hát sok van. Milyen méretben gondolkodsz?
2019. nov. 16. 17:54
Kapcsolódó kérdések: