Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért jobb egy tenyésztő,...

Minseo1998 kérdése:

Miért jobb egy tenyésztő, mint egy szaporító?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy most meg leszek kövezve, de azon kívül, hogy jobban ért hozzá miért lenne jobb? Ugyanúgy haszonszerzésből csinálja és nem egy, mem két tenyésztőről derült már ki, hogy nem úgy bánik a kutyákkal, mint kéne. Szaporítónál is megvannak az oltások, meg lehet nézni sok esetben mindkét szülőt és azt is, hogy jól vannak tartva a kutyák. És míg egy szaporító nem konkrétan azért tartja a kutyáját, hogy kiskutyái legyenek, hanem épp így sikerült vagy néha fedezteti, addig egy tenyésztő kutyái erre a célra vannak, és szerintem nincsenek is úgy szeretve mint egy szaporító kutyája. Ez csak az én véleményem, és lehet, hogy nem jól látom de szerintem attól, hogy egy kutyának nincs törzskönyve nem 100%, hogy rosszul is van tartva.
2019. nov. 9. 11:10
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
69%

#19-es: na látod, ez a baj, a magd fajta miatt baj, hogy vannak szapik, akik bárkinek odaadják a kutyát.

Mondd, te bele sem gondoltál soha, hogy talán okkal nem ad ki a fajtamentés nagytestű kutyát kisgyerek mellé? Majd amikor majd megy a márogás a híradóbam, hogy buksika mekkora vadállat, mert a maga 50 kilójával úgy fellökte a kis Bélucit, hogy betőrt a feje és elvérzett. És ez a szar szemét Buksika, mekkora egy agresszív állat ez a Buksika. Pedig Buksika valójában nem alart semmi rosszat, és Buksika okos kutya, csak a gazdája egy véglény, aki még okosabbnak is hiszi magát a fajtamentőknél...

2019. nov. 9. 17:22
 22/28 anonim ***** válasza:
86%

Anyammal megneztunk egy szaporitot Szigettszentmikloson: egy romokkal teli kert fogadott. Amstaff kolykot akartunk nezni. Ket gyonyoru kutyaja volt bezarva egy kis reszen.

A kicsi: jatszottunk vele labdaval,h lassuk,h tud futni. Aztan ratettunk nyakorvet meg porazt. De nem akart lejonni a lepcson. A kutya 21 kg volt. Nem emelgetni valo meret mar boven. Ez gyanus volt.

Aztan levitte a lepcson a no ,de neki se setalt porazon.

Aztan eszembe jutott az elozoleg rakban meghalt kutyam,h az se akaet mar setalni. Borzalmas emlekeket hozott fol a kutya. Masreszt nem akartam olyan kutyat,aki nem hajlando aetalni. 45 000 huf volt az ara.

Az oltasi konyv ures volt. Akkor irta be ,keresgelt sok konyv kozul,de csak egy kolyokkutya volt ott.

Nem vettuk meg a diszplazia gyanu miatt meg a seta megtagadasa miatt. Meg azt mondta,h tesztas levessel eteti meg meglattunk tapot szerdobalva neki a teraszon. (Nevelesi szempontbol is problemas es nem akartam szemeten felnott kutyat.)

Utana irtam meg egy csomo levelet bejegyzett tenyesztoknek,mire vinnem a kutyat (rendszeres futasaim,birkozas masik kutyakkal,hazorzes,szemelyvedelem)

Ajanlott egy tenyeszto egy masikat: odamentunk: rendezett elso udvar. Tobb ezer nm-es telek kutyakkal. (A terkepen lattam a hazukat es a hozza tartozo zold teruletet!!)

Nyugodt kedves hazaspar kisgyerekkel. Behivtak,leultettek,elbeszelgettunk,mire kell a kutya,hogy elunk stb. Csak myers marhat esznwk a kutyai. Ott tudtam,h az o kilyokkutyajzk lesz a kutyam! Nalam is nyers marha csont es hus varta a kutyat egy melyhuto fiokkal otthon.

Megmutattak es kiengedtek az anyjat . Gyonyuru. Szepen jart. Az apja olasz vilagbajnok ,fennt van youtubon is nev szerint az egesz verseny. Gyonyoru.

Aztan ujabb beszelgetes. Kivant tulajdonsagok,szin,nem stb tisztazasa. Kivaasztotta nekunk a megfelelo kolyokkutyat az alombol: elohozta ,elengedte. Azonnal kaptam egy csokot tole. Aranyos,elenk. Bemutatta,h nyakorvhoz van szoktatva es porazas setahoz!!! Kiderult,h ahhoz szoktatjak a kutyat. Szepen ment porazon. Kimentunk vele a hazbol es a kerites mellett tanitva volt a kutyaja ,h ne ugasson a tobbinek. A motorra se meg a kocsira se. Ezt minden kolyokkutyanak tanitja.

A kislanyat is odaenfedi minden kutyajahoz,igy szocializalja kisgyerekre es babara (most szuletett kisbabajuk!)

150 000 huf-ot ugy fizettem ki,h kifizettem volna a duplajat is. Pont olyan a termeszete,amit kertem,meg ezeknek az elotanitasok ak nagyon nagy hasznat veszem a belvarosban nagy tomegben az utcan,sot boltokba is bejarunk: metersru, ruha butikok ,csomagpont. Ahova beengedik,minsenhol jol viselkedik.

Mas vett kutyat szaporitotil es utcan menet kiugrik a kutya meg ugat ,rangatja a porazt. Ez az ember egesz eletet megkeseriti. Meg,ha megtamadja a gyereket,mert a szapi nem torodott a szocializacioval esetleg.

A tenyeszto felhiv idonkent ,mi ujsag. Hogy fejlodik a kutyam,stb. Ez az ugyfel utogondozasa.

A kutyainak egesz kiskoratol kedve adja a next guardot,neh szivfeeges legyen . Az oltasok,fereghajto koranak megfelelo volt.

A szapiritonal nem volt meg az osszes oltas. Le vilt maradva. Nem tudtam volna kutyak koze vinni ket hetig. Az visszafordithatatlan kovetkezmeny lett volna a szocializacio szempontjabol.

2019. nov. 9. 17:34
 23/28 anonim ***** válasza:
41%
Ha Buksika jól van nevelve, nem tesz kárt senkiben, akár mekkora. 😉
2019. nov. 9. 18:19
 24/28 anonim ***** válasza:
6%
Menhelyes és szapis kutyám van. Lehet megkövezni. Féreghajtva, oltási könyvvel és chippel hoztuk el 13 hetesen. Kaptunk hozzá spot ont, ruhát, hámot és egy adag tápot is. Nem tescos vagy pedigree kategóriás volt. A kutya nem támad ki senkire... Ez nevelési hiba. Teljesen rendben van, 2 nap után már behívható volt, ez azóta is így van. Minden kutyával barátságos, cicákat imádja. Menhelyi kutyám is ugyanez. Nevelésen rengeteg múlik.
2019. nov. 9. 18:27
 25/28 anonim ***** válasza:
22%
#23 Én sem. Sőt, soha életemben nem adtam pénzt kutyáért. Mentett kutyáim vannak. De azt hiszem te nem erre gondoltál...
2019. nov. 9. 18:30
 26/28 anonim ***** válasza:
93%
Nekem a Border Collie Fajtamentéstől van kutyám, pozitív a tapasztalatom velük, nem volt probléma, igaz, én szép hosszú kis novellával kerestem fel őket, mit tudnék biztosítani a kutyának, hova kerülne, mik a terveim vele, nem is nagyon volt kérdésük, még a kutya elhozatalában is segítettek. Tartjuk a kapcsolatot, az idivel is.
2019. nov. 9. 18:34
 27/28 anonim ***** válasza:
93%

A leges legfontosabb különség, az adott fajta genetika, örökletes betegségeinek szűrései! Egy szaporító, nem végezteti el a megfelelő orvosi szűréseket, így rengeteg örökletes betegség maradhat fent, és okozhat az adott kutyának egész életen át tartó komoly problémákat, esetleg rövid élettartamot.

A másik fontos dolog a kutyák felmenőinek követése, ismerete. Egy tenyésztő figyel a vérvonalakra, és jobb esetben igyekszik olyan párosításokat összehozni melyek egészségesebb utódokat jelentenek, erősebb ösztönöket, ezzel is erősítve az adott fajta vérvonalát.

A szaporítók random pároztatnak, fogalmuk sincs, vagy nem is érdekli őket az esetleges beltenyészet.

A tenyésztő valóban azért tartja a kutyáit, hogy azoknak utódai legyenek. Ugyan akkor ezt nem elsősorban az anyagiak miatt csinálják. Több tenyésztőt is ismerek, de mindegyiküknek ez egy nagyon-nagyon költséges hobby. Nem ebből élnek, mindegyiküknek 8-12 órás munkáik vannak. A kölykök eladásából alig marad hasznuk. Egy jól tartott, szűrésekkel rendelkező, megfelelő papírokkal lehozott alom költségei szinte le sem írhatóak. Nem tudod pénzben meghatározni az dott kutyával való munkát, foglalkozást, és befektetett energiát.

A tenyésztő a fajta miatt tenyészt. El akar érni egy küllemben, vézenben, képességekben elképzelt kutyát, ezzel erősítve az adott fajta állományát. Van, hogy egy tenyésztő egész élete során egyetlen egyy olyan kutyát képes kinevelni, amelyik megfelel az elvárásainak, elképzeléseinek. Ezt a vért próbálja meg a lehető legjobban, leghatékonyabban tovább vinni a z adott fajátban.

Ezt kívülállóként tudom nehéz megérteni, de egy szaporító nem néz ilyen hosszú távra előre. Talán ha egy adott színverziót ha létre akar hozni, de más nem érdekli. Nem csak az a lényeg, hogy a kölykök chippelve oltva legyenek. Sajnos előssorban a szaporítók érdeme, az egyere nagyobb arányban beteges fajták állományának romlása, az ideggyenge kutyák.

A törzskönyvezésnek nincs köze a jó tartáshoz ebben igazad van. Mesterkoszorús tenyésztő is tarthatja rosszul a kutyáit, ahogyan egy szaporító is csinálhatja borzalmas körülmények között, és elfogadható jó családi környezetben is. Ennek ellenére a szaporítók nem tesznek hozzá az adott fajta értékéhez ameddig azok a kutyák nincsnnek szűrve, és a fajtastenderbe nem beleillő egyedeket is bevonjék a tenyésztésbe, mert a Mi fifikénk ugyan ideges és félős, de milyen jó lenne ha kölykei lennének, mert sokat szeretnének ilyen kutyát. Aztán az ideggyenge fifike összefut mondjuk egy szintén ideggyenge Brúnócskával, aki csodás körülények között tartott apuci szeme fénye, csak éppen harapós, félelmében támadós, és mondjuk még egy enyhe displazia is befigyel amiről Brúnócska gazdái nem tudnak, mert nem látható, hiszen Ő olyan jó és szuper kutyus. Az így összehozott alomba születik 5 kölyök. Az ötből mondjuk 3 ideggyenge, 1 ideggyenge és displaziás, 1 pedig szerencsére "csak" displaziás. A kölykökön ez nem látszik. Kicsit remegősek kicsit félénkek, de ugyan hiszen olyan kis cuki gombócok. Nem baj mondjuk mindnek lesz jó gazdija. Aztán Fifike és Brúnócska kölyke Lédi folyton remeg, ideges, vakarózik, mindent ugat, harap, nem bírnak vele, megy a menhelyre, mert a kutya porzalmas és kezelhetetlen. Fifike és Brúnócska 2. kölyke mondjuk kezelhető, az ő gazdái is imdják, és ők is akarnak cuki muki kölyköket. Na itt megint jön a lutri. Ha itt is befigyel egy displaziás ideggyenge pár, az eredmény halmozott katasztrófa. Hígul az adott fajta egészsége, ösztöne, növekszik a menhelyek fajtajellegű állománya.

2019. nov. 9. 18:54
 28/28 anonim ***** válasza:
89%

Egy tenyésztő hivatalosan, hozzáértéssel, nagy odafigyeléssel végzi ezt a HOBBIT! A célja az adott fajta tökéletesítése, a jó vérvonal tovább örökítése, tulajdonképpen arról gondoskodik, hogy az adott fajta ne haljon ki! Ez nem a pénzről szól, ez egy hobbi! Egy nagyon drága hobbi.

A szaporító az, aki pénzért, vagy felelőtlenségből csinálja. Nem ellenőrzöttek a körülmények, nincsenek betegségekre szűrve a kutyák, nem lehet nyomon követni, hogy melyik kutyának kik a szülei, így valódi tenyésztésbe nem vonhatóak bele, nem kapnak a kutyák törzskönyvet, ergo nem számítanak fajtatisztának. Tehát a szaporító a tenyésztővel ellentétben rontja, elkoptatja a vérvonalat, hosszú távon miattuk kerül kihalás szélére az adott fajta.

2019. nov. 9. 21:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!