Van olyan honlap ahol szempontok szerint kiválaszthatom a nekem illő kutyust?
Ha valaki tud ilyen honlapot kérem írja le a linek!!
Nem tudom eldönteni hogy milyen kutyust szeretnék kiskedvencként "nevelni"..és hát nem akarok olyan fajtájút ami esetleg nem "hozzám való"
Köszönöm a válaszotokat:)
Talán igazatok lesz..
El fogok menni egy menhelyre..és talán megtalálom..az igazán hozzámillő kutyust (vagy talán ő enegem)
:DD
Én pl. vettem egy fajtaleírás szerint rendkívül nyugodt, lusta, családcentrikus, lomha kutyát. Ő nem olvasta azt a fajtaleírást, így egy nagyon aktív, pörgős, és domináns nehezen kezelhető kutya lett belőle :)
Szóval tényleg olyan, mint a horoszkóp, ez nagyon jó hasonlat.
Menhelyeken ismerik, tesztelik a kiskutyákat, az önkéntesek tuti, hogy segítenek szívesen.
Szerintem ha nincs konkrétan olyan fajta, amibe szerelmes vagy, akkor ne adj ki százezre(ke)t egy kutyáért, inkább válassz egy kedves kis keveréket.
Gondold ki, hogy kb. mekkora legyen, milyen szőrű, milyen természetű, és egyeztess az önkéntesekkel. A felesleges pénzedet meg költsd kutyasulira, nagyon megéri :)
Legjobb ha körbenézel egy menhelyen amit igazi kutyaszerető emberek tartanak fent vagyis nem sintértelep. például az "Árvácska" de a neten sok címet találsz. így megmenthetsz egy életet.
Egy keverék kutyáról nehezebb eldönteni milyen lesz ha megnő és milyen természetű lesz. De örökbe fogadhatsz egy felnőttet is.
először döntsd el mennyire vagy határozott egyéniség, mennyire szeretsz sokat sétálni, mennyi időd van a kutya ápolására. milyen tulajdonságokat szeretnél a kutyádban. és mennyi tapasztalatod volt már kutyanevelést illetően.
A fajtaleírás nem horoszkóp. Vannak kivételek de egy egy fajtát pont a külső vagy belső tulajdonságai miatt tenyésztettek ki.
A terrierek például karakán egyéniségek határozott kéz kell hozzájuk.
a juhászkutyák könnyen tanulnak és alkalmazkodnak. a munka vonalúakhoz szintén határozott kéz kell.
Az örző védő fajták önálló egyéniségek. De közöttük is elég nagy a szórás. Például a bulterier egy nagyon kedves kutya ijesztő külseje ellenére. Egy nagy testű zömök masztif pedig igen lusta tud lenni és a nagy melegeket nehezen viselik.
az agarak bújós kedves kutyák de erős a vadászösztönük.
A kopók igencsak makacsak tudnak lenni.
fontos mire tenyészették ki és mennyire volt fontos az emberrel való szoros vagy kevésbé szoros együttműködés.
Az a tenyésztő aki úgy ad el kölyköt hogy nem ismeri a kicsik egyéniségét az nem tenyésztő hanem szaporító.
Én mire 8 hetesek a kicsik már körülbelül tudom milyen természetük lesz , mennyire vezető egyéniségek mennyire bújósak félénkek vagy felfedezők..stb Ez nem 100% de megközelítőleg a várható természetüket rajzolja ki.
Innen már a tulajdonos nevelése jön
Megláttam az utcán egy kutyát és beleszerettem. Utánanéztem, hogy nincs olyan tulajdonsága, ami miatt ne hozhatnám haza két gyerek mellé. Ez 16 éve volt, a szerelem azóta is tart a fajta iránt, bár az öreg kutyusom már tavaly meghalt.
Hallgass a szívedre, ne ragozd túl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!