Malinois megfelelne nekem?
Sportkutyát keresek, munka célra. Elsősorban bikejöring és caincross érdekel, illetve kutyás triatlon (bár még nem sok ilyen rendezvény van az országban, de reméljük minél több lesz a jövőben). Olyan kutyát szeretnék, aki figyel a gazdájára, alázatos típus, feladatorientált. Aki szeret dolgozni, engedelmes. Más kutyákkal könnyen szocializálható legyen, sokat jártam és előreláthatólag sokat fogok kutyás közösségbe járni.
Az átlagnál kevesebbet dolgozom, a kutyázás a hobbim. Az előző mentett vizslánkat egy pár hónapja örökletes betegség miatt el kellett altatnunk, vele hobbi szinten canicrossoztam. Előtte egy menhelyi border-whippet keverékünk is volt.
Fárasztás meglenne nyilván minden nap, úgy tervezem, hogy egy héten 4-5 alkalommal lenne konkrét edzés. Ez lehet bikejöring,canicross, de nyilván egy malival hobbi szinten őrző-védőznénk is, csupán nem ez lenne a fő 'profilja'.
Ez a fajta már régóta tetszik, de ha valakinek van jobb ötlete a fajta tekintetében, azt is szívesen meghallgatom. Német vizsla is szóba került, tekintve, hogy komoly futós versenyeken nagyon sokkal lehet találkozni, malival meg alig.
Ahogy olvasgattam cikkeket, a maliknak inkább az olyan feladatok valók, amiben az agyuk is dolgozik. Mentőkutyázás, obiedence (ha nem jól írom, bocsi), ilyenek. Egy olyan életstílushoz, amit én leírtam, mennyire passzolna? Esetleg malinois gazdik, tudnátok pár sort írni a kutyátokról? Előre is köszönöm :)
Jól tudod, a malikat inkább agyilag kell fárasztani, nem elég nekik a futás meg a hobbi ŐV. Náluk az engedelmes vonal nem opcionális hanem muszáj.
Valami agyaz fárasztó sport mellé kiegészítésnek oké a bikejöring, de fő profilnak nekik nem megfelelő, nem ilyen munkára lettek kitenyésztve és szelektálva.
Emellett nagyon kemény, ösztönerős kutyák, nem olyan kis lazák, mint egy vizsla vagy egy border jellegű kutya. Könnyen az ember fejére nőnek, ha nincsenek elég határozottan fogva, nevelve és agyilag dolgoztatva.
Nem a mali a neked való fajta.
Ha van egy kiszemelt sport, akkor olyan fajtát válassz ami abban a sportban remekel, főleg, ha versenyzés is a cél.
Én sokkal jobban ajánlom a vizslákat (német, magyar).
Ha komolyabb versenyzés a cél, nézz utána az european sleddognak. A vb-ken szinte csak ilyeneket látni, főleg scooterben és bikejöringben.
A mali is felveszi vele a versenyt, de az inkább "gondolkodósabb" fajta, agyi fárasztásra is szüksége van.
Lehet velük ezeket a sportokat is űzni az FMBB-n(Belga juhászkutyák világbajnoksága) rendszeresen szerveznek Canicross-t és bikejöring versenyeket sőt canicrossban Világbajnok is van!
Ugyanakkor inkább elsősorban mentett malira gondolnék a helyedben nagyon sok van már sajnos.pont azért mert emberek felelőtlenül választják és nem tudják kielégíteni az igényüket! van egy facebook csoport ahová felteszik ezeket a kutyákat érdemes utána nézni: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!