Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Érdemes áttérni BARFra?

Érdemes áttérni BARFra?

Figyelt kérdés

A kutya most egy nagyon jó minőségű tápot eszik, ami hellyel-közel bevált, csak a széklete még mindig lágyabb, mint kellene.

Most lett a közelben egy megbízható húsforrás, állateledelesnél, az eladó ért is a BARFhoz, tud bármiben segíteni. Lassan elfogy a táp és szívesen átállnék BARFra, csak úgy kipróbálni, hogy megoldaná-e a problémáinkat.

Viszont félek egy kicsit, mert látom BARFos csoportokban, hogy állandóan vért vetetnek a kutyától és kérnek egy teljes labort, hogy megnézzék az értékeiket, mert a BARF nagyon el tudja tolni. Én ezt nem akarom. Tényleg ennyire kell tartani a BARFtól?

És mennyivel drágább, mint egy prémium táppal való etetés? Plusz mi van, ha a kutya nem hajlandó nyersen megenni a belsőséget? Egyszer vettem neki májat és 2 hét fagyasztás után odaadtam neki kiolvasztva egy kisebb darabot nyersen és hozzá sem volt hajlandó nyúlni.

2019. aug. 17. 10:43
 1/7 anonim ***** válasza:
71%

Valójában mindenki aki egy kicsit is tudatosan etet, az csináltat teljes labort. Tápos kutyáknál is.

Ha nem esz meg valamit ugyanazt csinálod mint tápnál, ne hagyd válogatni.

2019. aug. 17. 10:51
 2/7 anonim ***** válasza:
0%
Sosem vettek a kutyáinktól vért. Nem volt rá indok. Csak úgy mert époen unatkoztam meg sose vittem ezért orvoshoz. Elsőnek szerintem mielőtt elfogy a táp vegyél egy kis adag valamit és add oda neki. Ismerőseim nyakat szoktak venni mert az olcsó. Bár én ezt nem ajánlom mondjuk nem tudom nekik mennyire ragad bele a fogukba. De van szárny háta stb ami csontos vegyél egy párat és próbáld ki. Lehet váltva hogy egyik nap ezt a másiknap táp. Amúgy vegyél hipoallergén tápot.
2019. aug. 17. 15:49
 3/7 anonim ***** válasza:
79%

Sokan (köztük én is) azért térnek át a barfra, mert egyszerűen nincs más opció, amikor már véresre vakarja magát a kutya, amikor a 15. gyógytáptól is hasmenése van, akkor nem nehéz egy 16. alternatíva mellett dönteni. Ha nekünk nem lettek volna komoly problémáink minden más etetési lehetőséggel, nem tudom, hogy belevágtam volna-e, abban biztos vagyok, hogy nekünk nagyon bejött minden, amit a barf előnyének mondanak: megszűnt az allergia, sose volt még ilyen fényes a szőre, kevés és jó állagú a széklete, hófehérek a fogai, örömmel eszik, pedig táp mellett heti 2-3 napot mindig koplalt inkább. De sok munka van vele, nagyon oda kell figyelni az arányokra és a húsfélékre, hogy változatos, mégis fokozatos legyen az átállás, az én kutyám pl. még mindig nem bírja azt, ha egyik nap nyulat, másnap meg szarvast kap, szóval mi ha váltunk vörös és fehér hús között, akkor még mindig kb. 1 hét az átszoktatási idő, de azt azért hozzáteszem, hogy ő nagyon érzékeny gyomrú, valószínűleg egy egészséges emésztésű kutyánál ez nem lenne gond.

Részletesen és alaposan utána kell olvasni, hiteles forrásokból tájékozódni, az pl. amit a #2-es ír, hogy vegyél valami csontot add oda próbaképp nettó butaság. És nem csak az eleje nehéz, hogy mit hogyan vezess be, hanem utána is oda kell figyelni, kiegészítőkre, arra, hogy pl. tengeri halat is kapjon meg még rengeteg dolog. Én személy szerint azt gondolom, hogy annál egészségesebb etetés nincs, mikor látod, hogy pontosan mit adsz a kutyának és az ő egyéni szükségleteihez tudod igazítani, de egy felsőkategóriás táppal sem lehet nagyon mellé lőni, a platinumra, orijenre sok barfos is azt mondja, hogy van olyan jó, mint a nyersezés. Szakirodalom terén ha még nem olvastad nagyon ajánlom Perlaki Fanni e-könyvét (itt találod: [link] ) ott az elején részletesen megindokolja egyébként, hogy miért jobb a barf, mint a táp, igaz egy BARFshop tulajdonos nyilván nem fog a tápok mellett érvelni,de azért nem ír rossz dolgokat. Viszont ez az e-könyv kiindulási alapnak jó csak, utána érdemes elolvasni más írásokat, személyes tapasztalatokat is, mivel még elég új ez az egész, nincs egységes álláspont, szóval az is jó, ha tudsz mások hibáiból/sikereiből is tanulni, továbbá pedig ezzel foglalkozó külföldi szakirodalmakat is érdemes olvasni és ezek alapján kiválogatni, ami a te kutyádnak a legmegfelelőbb. Arra is készülj, hogy az állatorvosod nem fogja támogatni, kevesen javasolják, leginkább azért, mert tényleg sok hozzáértést, tájékozottságot igényel ebből kifolyólag pedig biztonságosabb egy jó minőségű táp.

A laborvizsgálat, ahogy az első is írja félévente-évente tápos, egészséges kutyáknak sem árt, innen látod, hogy biztosan minden rendben van, sok az olyan betegség, aminek az elején nincs szemmel látható tünete, én azt gondolnám, hogy mivel a legtöbb barfos nagyon tudatos, felelős gazdi, azért hallod több barfostól a vérvételt. Másrészről viszont sokan tájékozatlanul vágnak bele és azt is barfnak nevezik, ha a piacon éppen akciós farháttal, nyesedékkel etetik a kutyát, aminek nyilvánvalóan következményei lesznek egy idő után.

Az árral kapcsolatban, a saját tapasztalatom az, hogy annak ellenére, hogy nagyrészt vörös hússal (marha, szarvas) etetem a 20kg-os kutyám még mindig olcsóbb, mint a 3500ft/kg-os gyógytáp, de ez nyilván egy egyedibb eset. Nagyon függ attól, hogy honnan tudod beszerezni a húst, jó állateledelesnél (pl. barfshop) vagy ismerős hentesnél nyilván érdemesebb és nem kell a legdrágább húsokat venni az adott állatból, ha belegondolsz valószínűleg a marhás tápban sem bélszín van, sőt, szóval barfozáshoz is teljesen jó a lapocka, lábszár vagy akár a nyesedék is, feltéve hogy jó helyről van, furcsa kinézetű, furcsa szagú, bizonytalan származású húst (pl. én futottam már bele darált marhahúsba, csak szlovák leírással, azon kívül, hogy 100% marha, semmi nem derült ki róla, a színe, szaga állaga furcsa volt, ráadásul irreálisan olcsó,párszáz ft/kg, én ilyet már nem mernék odaadni) ha teheted inkább ne adj a kutyának.

A belsőségek miatt se aggódj, nagyon sok kutya van, aki az elején nem eszi meg, vagy azt csinálod mint amit az első javasol és amíg a belsőséget nem eszi meg addig semmi mást nem kap, vagy picit megpirítod neki a külsejét az elején és akkor szívesebben eszi.

Hirtelen ennyi, ha van még kérdésed írj nyugodtan, nem akarlak rábeszélni, de szerintem egy próbát mindenképp megér :)

2019. aug. 17. 19:02
 4/7 anonim ***** válasza:
61%
Elvileg nekünk is évente 1x kéne szürővizsgálatokra, vérvételre járnunk, nem pont azért mert mi rosszat ennénk, hanem hogyha vitamin túladagolás - hiány van, vagy valami kezdődő betegség - időben kiderüljön. Ugyan ez van a kutyáknál is. Egy vérvétel ami komplexebb 16-17 ezer, évente nem hal bele senki egy ilyenbe szerintem anyagilag sem.
2019. aug. 17. 22:08
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
#3 vegyed csak azt amit akarsz neked semmi egyébre nem kell költened biztos ha már jobb kajákat eszik egy kutya mint sok más ember. Nekem nincs pénzem szarvasra meg tengeri halakra és kész. De egyik kutyám sem sovány.
2019. aug. 17. 22:25
 6/7 anonim ***** válasza:
77%

Nyers hallal (hekket filezek ki),nyers csonttal es nyers zoldseggel etetem mindig a nagytestu kutyam. Mindent emberi fogyasztasra alkalmasan veszek piacon illetve szupermarketben. Olcsobban kijovok,mintha tappal etetnem. Ugyanis azzal nem lakik jol csak megtellik. Adok meg neki zoldalgat,mehpempot,mehkenyeret es izuletvedo tapkieget.

Latszik,hogy egeszseges a kutyam. Illetve a csaladban a masik kutya is,aki igy eszik. Nem meretjuk oket. Az orvosok nyirtak ki az elozo kutyam meg tobb csaladtagom szandekos felrevezetesekkel.

2019. aug. 17. 23:35
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképpen Barf. Lépj be facebookon valamelyik barfos csopiba, sok segítség van hozzá.
2019. aug. 18. 08:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!