Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit lehet csinálni ilyen...

Mit lehet csinálni ilyen kutyával, már nem bírjuk idegekkel?

Figyelt kérdés
A történet ott kezdődik, hogy örökbefogadtunk egy kiskutyát egy nagyon rendes megbízható civil szervezettől. Mi még kicsit várni akartunk, csak érdeklődtünk a kiskutya felől, de annyira jókat mondtak róla, hogy tökéletes szobakutyus lesz, kistesű (max 10 kilos lesz), gyerekbarát, szobatiszta stb, hogy ennél a kiskutyusnál maratunk.Egyébként egy foxi jellegű szuka kutyus. Minden rendben ment kb 2 hétig, akkor kezdődtek a gondok. Hírből sem volt szobatiszta, bármilyen erőfeszítésünk ellenére sem sikerült azzá tenni pedig hónapokig próbálkoztunk, éjjel nappal vittük ki, a legfinomabb jutifalatokat kapta, de mindhiába, volt hogy órákig kint voltam vele, semmi ahogy bejöttünk abban a pillanatban már tojt is a szőnyegre. Hiába a jutifalat hiába a dorgálás semmi haszna...kb féléves korában elkezdte azt csinálni, hogy nem akart bent maradni a lakásban, egész éjjel vonyított, ugatott, kaparta az ajtót, miután tönkretette a bejárati ajtót és a küszöbit is kitépte eldöntöttük, hogy ok akkor legyen kint, mert se én se párom se a 2 éves kisfiam nem tudott már aludni tőle. Amíg lakásban volt mindent szétrágott (szőnyeget, laptopot, telefonokat, ajtót, kanapét, küszöböt, ruhákat, ruhaszárítót) hiába volt konkrétan több játéka mint kisfiamnak, cipőket is adtunk neki hogy azokat rágja, de a végén már az asztalra is felugrált. Ezután mikor már ki kívánkozott kint folytatta ugyanezt, méteres gödröket ás, szétszedte a kerítést, elkezdett szökni, de olyan szinten hogy hiába csináltuk meg folyamatosan a szétcibált kerítést ami amúgy vadonat új (1,80 m magas) hogy megunta és elkezdett átmászni a kerítésen. Szószerint felmászik rá mint valami róka...a szomszéd macskáit akik át tévedtek nemes egyszerűséggel darabokra tépi...már 2 szomszéd is megfenyegetett hogy megmérgezi meg leszurkálja ha nem zárjuk el. Most elzártuk egy kennel szerűségbe, mert féltjük a szomszédoktól de én nagyon sajnálom nem így kellene élnie, hiába törjük magunkat semmi nem változik. Sok kutyám volt már de ilyennel még életemben nem találkoztam. Nagyon el vagyunk keseredve mert nem tudom már mit csináljunk, minket egyébként nem bánt, de az egész szomszédság fél tőle, megy neki az embereknek, mindennek, pedig minket sose bánt, de egy idegen macskát miszlikbe tép. Egyébként ahogy megnőtt nem lett kistermetű, egy 20 kilós kopó jellegű kutya, természetesen oltott, chipes és hamarosan ivartalan is. Most lesz 1 éves. Tudom jól hogy a kutyák rágnak, ásnak sőt szökhetnek is, de már elgondolkodtam, hogy valami nem okés a kutyusunkkal....az evése ivása is nagyon érdekes. Képes megenni egyszerre több kiló tápot és meginni egyszerre kb 6-8 liter vizet. Természetesen nem adunk neki ennyit, de ilyen melegbe napi többször kap inni is és ha megissza mindíg öntök még neki és már mikor a sokadik litert issza nem merek neki többet adni nehogy felhíguljon a vére vagy valami pedig még kérne de most komolyan adjak neki 10 liter vizet??? Normális hogy ennyit iszik? Az ételről ne is beszéljünk. Mikor bent volt megtalálta a bontatlan 5 kilós tápot kirágta és majdnem megette az összeset éjszaka. Arra keltünk reggel hogy a nappali közepén van a tápos zacskó meg pár szem táp, jó 5 kilót felfalt és akkor még kölyök volt. És nincs elhízva se. Ha nem látnám ezeket el nem hinném...azt sem értjük hogy míért vonyitott egész éjjel ha velünk aludhatott, éjjel fel alá rohangált meg kapart ahelyett hogy aludt volna velünk...elnézést, hogy ilyen hosszú lett de már nem bírjuk. :'(

2019. júl. 29. 15:30
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%
Én változatlanul az alapos kivizsgálást javaslom, mert a nevelési hiba mellett lennie kell valami idegrendszeri problémának is. Amiket leírtál, az nagyon nem normális.
2019. júl. 30. 14:00
 22/28 A kérdező kommentje:
Egyet értek. Alaposan ki lesz vizsgálva. Köszönöm a válaszod!
2019. júl. 30. 16:16
 23/28 anonim ***** válasza:
100%

Ügyeletes tahónak jelentkezem!

Érdekes, hogy még mindig nem lett számszerűsítve, hogy mennyit van foglalkozva vele. Arról meg végképp nem tudunk semmit, hogy HOGYAN. Sajnos tapasztalatom szerint az, hogy "X éve van kutyánk" nem jelenti azt, hogy az ember ért is hozzájuk, pláne annyira, hogy megbirkózzon egy nehezebb esettel. Emiatt én azt javasolnám, hogy egy pozitív megerősítést használó rehabilitációs kiképző is nézzetek rátok otthon. Levelezésből a büdös életbe nem derül ki, hogy mit csináltok rosszul (videóból talán), de élőben seperc alatt meglesz a hiba.

Mindemellett én is azt mondom, hogy egy nagyon alapos kivizsgálás kellene, nem normális a fokozott vízivás és igen, vannak olyan betegségek is, amelyek ennyire kihatással vannak a kutya viselkedésére.

VISZONT, túl sok komoly figyelmeztető jelet látok a szövegben:

- 2 éves kisfiú

- naaagy kert (annyit fut, mint te a nappalidban)

- soook játék (ti kelletek, hogy játszatok vele)

- "Szoktunk sétálni, természetesen nem napi 20x" (ha ugyanazokat a köröket futjátok mindig, az uncsi)

ami alapján gyanús, hogy nem kap megfelelő fizikai és szellemi fárasztást a kutya. Ez egy idő után felhalmozódik benne és úgy vezeti le a kutya, ahogy tudja: szökés, rombolás, tombolás, vadászás stb. Továbbá emiatt a felfokozott állapot miatt van az, hogy koncentrálni sem tud (vagy legalább is, nem annyira, mint kicsinek).

Amit akár most is meg tudtok csinálni az az, hogy vesztek neki egy marék kajával tölthető játékot. A legismertebb példa a Kong Classic, de van belőle csont alakú, orral böködhető (Kong wobbler) stb. (Ha labdát is vesztek, figyeljetek arra, hogy mindkét oldalán legyen lyuk, különben vákum képződik, rászorul a kutya nyelvére, szájára). Ezekkel kis erőfeszítéssel rá tudjátok venni, hogy használja az agyát és a rágóizmait. Ne ettől várjátok a megváltást, de ez egy olyan apróság, ami segíthet.

Ezt itt hagyom még nektek: [link]

2019. júl. 30. 20:41
 24/28 A kérdező kommentje:
Napi max 2x visszük de van hogy 1x, ha pedig az időjárás mint legutóbbi 2-3 napba hogy egyhuzamba szakadtaz eső meg viharok voltak, az utcánkban bokáig érő víz volt, így nem mentünk sehová. Igen általában egy útvonalon megyünk 1 km-en belül, de több peobléma is fel szokott merülni itt ha kimegyünk sétálni. Mint említettem ez egy pici városka, inkább falu, rengeteg kóborkutya van, így nem is nagyon merek nagyon elkószálni, mert volt egy eset mikor kint voltunk és a keresztező utca sarkából kifordult 3 baromi nagy kóborkutya, na akkor nagyon beparáztam, azóta kerülök egy bizonyos környéket, de az már amúgy is a falu határa, szántó, kukoricás meg társai és elég érdekes emberek laknak ott...inkább befele megyünk, 2-3 utca van amit be szoktunk járni, de 1 km-en belül és főleg estefele megyünk ki, általába egy órára de van amikor 2-3 órára is. Ez a játék amit említettél nagyon jól hangzik, mindenképpen kipróbáljuk, köszönöm a tippet!
2019. júl. 30. 21:37
 25/28 anonim ***** válasza:
25%

Az elozo kutyamfoxi volt.

MINDEN NAP kell,hogy jarjon vmelyikotok vele futni napi min egy orat poraz nelkul! Csak aznap futas utan fogadott szot! Igy eltem egyutt vele.

Egy foxinak napi egy ora folyamatos sprint kell. Ez az egyetlen ,ami hasznal neki.

A levezetetlen energia a kulcs. Ezt az oktato se tudja kikerulni. Felesleges penzkidobas az oktato.

Tartsatok be a sorrendisegi szabalyokat( ajto,eves,megerkezes,elbucsuzas)

A foxi egy csodas lehetoseg arra,hogy jo futo legyen beloled es kituno szalkas izomzatod!! Tekintsd ugy,mint a legkemenyebb szemelyi edzo.

2019. júl. 31. 02:40
 26/28 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Én nagyon szívesen futnék vele, akár napi többször is, de mint fentebb is említettem és reggeltől egészen este 11-ig egyedül vagyok itthol a 2 évesemmel, heti egy nap kivételévelamikor itthol van párom, akkor meg általában itthol sem vagyunk. Én lennék a legboldogabb ha ilyen formában edzhetnék egy kicsit, de sajnos a 2 évesem nem tud utánam futni. :/ Ráadásul párom szeptemberben képzésre megy pestre, heteket leszek egyedül. :(
2019. júl. 31. 13:00
 27/28 anonim ***** válasza:
Nem kötekedni szeretnék kérdező, de ilyen pici gyerek mellé minek vállaltatok kutyát? Nagyon meggondolatlan döntés volt, gyakorlatilag semmi időtök normálisan foglalkozni a kutyával, nem is értem mit vártatok.... Pedig ezt a problémát csak úgy tudjátok orvosolmi, ha időt szántok rá!
2019. júl. 31. 20:07
 28/28 A kérdező kommentje:
Természetesen nem veszem kötekedésnek, a negatív véleményt is elfogadom, ha az normális hangnemben íródik. Tudod mikor örökbefogadtunk, mi direkt jeleztük a szervezetnek, hogy kistermetű kutyát szeretnénk és mindenképpen olyat ami kisgyerek mellé is tökéletes. Hát, őt ajánlották. Én a szervezet tagjaoval sokat beszélgettem, szóról szóra írtam le nekik, hogy tellnek a napjaink. Mint mondtam, én nem hibáztatom a szervezetet, a csillárról is kutyák lógtak náluk, nyilván nem lehet minden egyes kutyát behatárolni hogy jellemileg milyen lesz. Kisfiam egyébként nem debil, nem cseszteti a kutyát, nem nyúzza, ha hozzá is nyúl, max megsimogatja 2x és annyi, azt is felügyelet melett és egyébként a kutyu nagyon csipi kisfiamat. Mikor én 1 éves voltam hozzánk bedobtak egy tacsi mix kutyust, vele nőttem fel, tökéletes harmóniában, szerettem volna, ha kisfiam is átéli ezt, már pici korban és megtanulja azokat az érzéseket amiket egy kutyus tud nyújtani az embernek. Egyébként fentebb írtam, hogy a szervezet mondta hogy ő foxi keverék mielőtt örökbe fogadtuk, de most hogy felnőtt, inkább kopó jellegű és a termete is akkora. Egyébként nem hasraütés szerűen fogadtunk örökbe, több menhellyel, szervezettel beszéltünk, hónapokig terveztük ezt a dolgot. Én eleinte fajtisztt szerettem volna de végül úgy döntöttünk mégiscsak egy árvát kellene megmenteni, így persze ez a része zsákbamacska volt, hogy vajon milyen kutyus lesz, mert ezt csak besaccolni lehetett. És nagyon bűntudatom van emiatt mert így kitoltunk a kutyával is és magunkkal is. A szomszédok már csak hab a tortán...
2019. júl. 31. 20:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!