Kb. meddig él egy törpenyúl?
Figyelt kérdés
2008. nov. 2. 18:28
11/11 anonim válasza:
Fontos a helyes tartás. A nem helyes tartás alatt hamar elpusztulnak. Arra kell figyelni, hogy 1-3 éves korukig rengeteg játszási lehetőséget kell nekik biztosítani. Ilyenkor alakul ki a szoros kötelék nyuszi és ember között. Ez nagyon fontos szakasz, mert ilyenkor bizonyosodhatnak meg arról, hogy a gazdijuk szeretettel gondoskodik róluk, és bármi legyen, a gazdi segít. Ha ez megvan, az tökéletes. Ez már önmagában rádob kb 1 évet. Na most, 4 éves korukig ajánlott ivartalanítani, ez jó nagyot dob a várható élettartamon. Akár, mondom AKÁR 3 évet is hosszabbíthat rajta. A 3-5 éves kori időszakban már tudniuk kell, hogy tényleg bízhatnak a gazdiban, és nyugodtak lehetnek. Itt is mozgékonyak, de itt már kicsit kevésbé mint kb két évvel az előtt. Aztán, el kezd öregedni a nyuszi. Már kb 7 éves. Itt már tényleg kevésbé mozgékony, és a betegségek is gyakoribbak. Viszont, ebben a korban még nem okoznak nehézséget az alapvető dolgok (wczés, szobatisztaság, futás, stb.) elvégzése sem. Ezt a kort akkor élik meg a legjobban, ha ivartalanítva vannak. Na, és eljött az öregkor, azoknak a nyusziknak, akik nincsenek ivartalanítva. Ők az utolsó 1-2 évüket élik le ilyenkor. Már nehézséget okoznak az alapvetőbb dolgok is. Itt nagyon számít a gazdi segítségére. Szóval egy átlag, jól tartott nyuszi 9-10 évig él, amíg ég ivartalanított akár 12-13 esetleg (ritka de) 14-15 évig. Szóval mint látod, az ivartalanítás sokatmondó. Ez főleg akkor jó, ha a nyuszi agresszív, vagy egyszerűen szeretnéd, hogy jól viselkedjen. És, ami a legfontosabb, az az, hogy ezzel 80%-kal csökkenthető a daganatos megbetegedés kialakulásának kockázata. Amit persze mondanom se kell, hogy miért jó. Sokan nem szeretnének örökbe fogadni egy mondjuk éves nyuszit, mondván, hogy "öreg". Pedig tényleg csak ebben a korban kezdődik el igazán az élete. Ez mind netről van, azért olvastam, mert ez a téma engem is érint. A napokban fogadok örökbe egy nyuszit. Az előbb példának azért 1 éveset írtam, mert az én nyuszim is annyi, akit örökbe fogadok❤️🐰 ÉS! Ha szeretnél nyuszit befogadni, fontos, hogy legyél felkészült, hogy meddig él, mennyibe kerül a tartása, minden évben oltás, az esetlegesen bekövetkezendő betegségek, azok orvoslásának költsége, talán még ivartalanítás, stb. MÉG EGY ÉS! Ha te is fiatal nyuszit szeretnél, és mondjuk pont 1, esetleg 2 éves nyuszit találsz, fontos, hogy ebben az esetben nagyon türelmesnek, és óvatosnak kell lenned! Mert mint azt már mondtam, ilyenkor kezdődik el konkrétan az élete, a felnőttkora, amikoris mindig, fokozatosan egyre több segítségre, gondoskodásra van szüksége. Szóval nyuszit, és nem csak azt, bármilyen másik állatot csak felelősséggel tessék befogadni! Ha meg vetted, tartozol neki annyival, hogy szeretően gondoskodj róla. Tudom, eléggé későn írtam ehez a kérdéshez, de bárki, aki olvasná ezt, és éppen nyuszit akár, annak figyelmébe ajánlom a fenti szöveget! Nem bírom hangsújozni, hogy FELELŐSSÉGGEL. És a húsvétra való nyúl vásárlásról ne is beszéljünk. Könyörgöm ne! Az szerintem állatkínzás. Köszönöm, aki végigolvasta! További szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!