Mekkora hely kell 1 darab törpe hörcsögnek?
Ha legalább 20 cm magas, akkor bőven megfelel.
Nem találtam sem 2006-os állatvédelmi törvényt, sem 100*50*60 cm-es törvényi minimum-méretet.
Ennek egyik oka, hogy az állatvédelmi törvény (más jogszabályok nevezik így), pontos megnevezéssel: „Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény”, nem 2006-os.
Ebben sem „hörcsög”, sem „rágcsáló”, sem „ketrec”, sem „centiméter”, sem „cm” szavak, szórészletek nem találhatók.
A törvény hatályos szövege elolvasható, például, a Nemzeti Jogszabálytárban: [link]
A tartási feltételekről egy kormányrendeletben, „41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet
a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról” lehet olvasni.
Itt, a 3. számú melléklet M. Rágcsálók pontjánál, törpehörcsög esetén, a minimális hely-előírások:
Minimális terület 0,09 m².
Egy állatra jutó minimális terület csoportos tartásnál: 0,015 m².
Legrövidebb oldal minimális hossza: 0,2 m.
Minimális magasság: 0,2 m.
A kormányrendelet hatályos szövege elolvasható, például, a Nemzeti Jogszabálytárban:
A 60x40 cm-es akvárium alapterülete 0,6*0,4 = 0,24 m²; csaknem 3-szorosa a 0,09 m²-nek.
A legrövidebb oldala 40 cm; ez éppen 2-szerese a 0,2 m-nek.
A magasság nincs leírva a kérdésben, annak legalább 20 cm-nek kell lennie.
A forma eleget tesz a kormányrendelet 14. § (5) bekezdés c) pontjának is: „Tilos” „gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban,” „tartani.”
Ha az akvárium eleget tesz a megkövetelt legkisebb magasságnak, akkor a térfogata 6 dm * 4 dm * 2 dm = 48 dm³ = 48 liter. (Ha magasabb, akkor több.) Ezzel megfelel a kormányrendelet 14. § (5) bekezdés c) pontjának is: „Tilos” „gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben tartani.”
Ha az akvárium megfelel az előírt legkisebb magasságnak – annak egyetlen törpehörcsög estén is meg kell felelnie -, akkor az alapterülete miatt, a csoportos tartás elvárása alapján, 0,24 : 0,015 = 16 törpehörcsög is tartható benne.
"Ha legalább 20 cm magas, akkor bőven megfelel."
alapból 20 centi átmérőjú kerék kell neki. 10-20cm vastag forgácsréteg. és szeret ágaskodni is. legalább 35-40 cm magas legyen !!! a 20 cm hülyeség.
az egyik hozzálszóló gondolom más ország törvényeire gondolt. jobb országokban foglalkoznak ilyesmivel, nem zárnak be egy apró börtönbe nagy mozgásigényű állatokat(mint a hörcsög.)
a 100x50cm teljesen reális. ha nagyon nincs helyed,akkor még a 80x50cm is jó lesz. de inkább nagyobb legyen,hogy beférjen minden berendezése és legyen még helye ásni meg rohangálni.
Nekem nem fért el minden felszerelése a 60*40-es terráriumban, ezért egy 80*60-asat vettem neki. Ha a fontosabb felszereléseket megveszed, már zsúfolt lesz a hely. Szóval én nagyobbra szavazok.
10 éve dzsungitartó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!