Gubbaszt a nyuszim tobb mint fel napja?
Reggel ota nem eszik nem iszik nem mozog csak fekszik egy helyben.
Kerlek valaki segitsen.Nemadtam semmi olyant neki amitol beteg lehet.Nemfogad el se epret se almat se agakat se semmilyen novenyt.
Nem eszik mit csinaljak vele?
Valaki kerlek irjon:(
Komoly gyomorgyulladas.Buza miatt,felvan nagyon nagyon puffadva.
Antibioutikumot kapott es lazat mert..Aztmondta 1-2 ora amig a gyogyszer hat,szoval meg kb 80 perc.
Adott meg gyogyszeres tapot es vettem neki mikor beteg volt vitamin cseppeket abbol is sokat raktam neki,megprobaltam megitatni de keveset ivott..
3 Fajta tiszta szena is van elotte most remelem,hogy lassan enni kezd.
Kaptatok Bio Lapist vagy bármi mást? Fibreplex paszta? Ezek kellenének az antibio mellé, ha gyomorgyulladása van. És mostantól semmi búza, mert tényleg megöli. :(
A kulcsmondat mindig a következő: a nyuszik fő tápláléka a jó minőségű széna, ami mindig legyen előtte korlátlan mennyiségben!!!
Két irányzat van:
Napi kétszer, kis adag zöldség vagy annak kombinációja (maximum 4 fajta), vagy
napi kétszer kis maréknyi PELLETÁLT táp az optimális egy kb. 1,5 kg-os nyuszinak.
Persze lehet kombinálni is, de fő a fokozatosság és a jó minőség.
Mit szabad adni?
Tápok: kis (női) marékkal napi kétszer (reggel és este) adjunk a nyuszinak a széna mellé. Ez a mennyiség egy kb. 1,5 kg-os nyuszira van számolva. Egy komponensű, nem szemes tápot érdemes adni azért, hogy a nyuszi ne tudja a jobb falatokat kiválogatni. A pelletált tápok a fogaikat is optimálisabban koptatják, mint a szemesek és minden benne van, amire egy nyuszinak szüksége van. Rendkívül ajánlott a Versele Lagától a Cuni Complete (fogproblémás nyusziknak különösen ajánlott!), és a Trovet. Ez utóbbi idősebb és kevésbé szénázni kívánó nyusziknál ALAP táplálék is lehetne.
Ha más tápot választunk, akkor arra kell figyelni, hogy a fehérjetartalom legyen alacsonyabb a rosttartalomnál, és ez utóbbi legyen 20 százalék fölött.
Legfontosabb zöldségek:
Sárgarépa (inkább a zöldjét adjuk, mert a gyökerének magas a cukortartalma)
Fehérrépa
Zeller
Spenót
Édes paprika
Fontosabb fűszernövények:
Oregánó (immunerősítő is)
Bazsalikom
Petrezselyem
Kapor
Citromfű
Korlátozott mennyiségben adható:
Kelbimbó
Karfiol
Brokkoli
Karalábé
Gyümölcsök (magot sose adjunk):
Alma (magas a cukortartalma)
Sárgadinnye
Szőlő
Ananász
Papaya
IMG_2703
Sokak szerint ez utóbbi két gyümölcs nagyon hasznos lehet vedléskor, mert olyan enzimeket tartalmaz, amelyek lebontják a táplálék egy részét és a nyálkát is. Ez utóbbi tartja össze a nyuszik beleiben a szőrcsomókat. Mint minden mást, ezt is fokozatosan vezessük be! Fontos, hogy a konzerv vagy az ananászlé azért sem felel meg a célnak, mert abban nincs enzim. Így csak a gyümölcsöt preferáljuk.
Említésre méltó még a szőrcsomók könnyebb kiürüléséhez a Digestive support (Oxbow termék), Red Berry paszta a Trixie-től, és ha minden kötél szakad, a Fibreplex is. Ez utóbbi alaptermék lehetne nyuszisoknál.
Ha azt látja valaki, hogy a nyuszi bogyók láncszerűen ürülnek, kicsit, vagy egyáltalán nincsenek, akkor nem szabad késlekedni! Ha a nyuszi „eldugul” a beleiben felhalmozódott szőrtől – mivel nem tud hányni -, életveszélyes állapotba kerülhet.
Gyűjthetünk a nyuszinknak füvet, tyúkhúrt és pitypangot is szintén megbízható területekről. Nagyon fog neki örülni. Persze a friss és nedves fű felfúvódást is okozhat ha hirtelen kap nagy adagot, így természetesen ehhez is fokozatosan szoktassuk hozzá.
Mit ne adjunk a nyuszinak?
Soha ne adjunk a nyusziknak csokit vagy édességet!!!
Permetezett vagy primőr termékeket.
Tilos a burgonya, hagyma, a tej, – és keményítőtartalmú termékek.
Káros lehet a túl sok(heti egy teáskanálnál több) szemes gabona, olajos és egyéb magvak, kukorica, szárazkenyér, bab, lencse.
Koszonom szepen de megint gondban vagyok...
Lathato rajta,hogy levan gyengulve.A varosban szinte sehol nincsen amiket irtal,talan szet tudnek meg kesobb par helyen nezni,hogy van-e.
Megtudtam itatni de nem akar enni semmit..Inni is csak most kezdett,kis edenybe toltottem neki vitaminos vizet,abbol ivott boven.
A doktorno azt mondta,hogyha rosszul van es nem eszik 5 fele vigyem vissza.
Vissza vigyem? Vagy mi legyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!