Hol tudok nyuszit tartani?
készítesz neki egy ketrecet amiben tud mozogni
( 1,5×0,5m)és amikor otthon vagy akkor egy zárt részen kiengeded. melegen úgy tarthatod hogy raksz be neki egy kis száraz szénát , ja és naponta vagy kétnaponta cserélni kell , mert belekakil és belepisil.Etetést nem kérdezted , de azért elmondom 2 db száraz kifli , 5 marék zöld ebből 2 marék Kákics és 3 marék valamilyen másfajta zöld , ha káposztát is adsz neki akkor ne túl sokat ( 1 levél) mert hasmenése lesz tőle
Könyörgöm, ne hallgass egyik válaszolóra sem az első kettő közül!
A másodiknál csak az akasztott ki, hogy hordozóba. Hordozóba? Abba a pici, körülbelül 40x30x20 cm-es kisállathordozóba? Komolyan?
Az első válaszoló által említett 150x50 centis ketrecet is kicsinek találom még egyetlen törpenyúlnak is, bár az általános bolti nyúlketrec néven futó kínzókamránál nagyobb. Ez maximum akkor lehet megfelelő, ha a nyúl szinte egész nap kint van. A mozgásigényük nagy, leginkább a macskákéhoz hasonló.
A melegen tartást úgyahogy jól mondta, bár én nem szénát, hanem szalmát javaslok. A búvóhelyét vagy helyeit ezzel tömd meg. A szénát tartsd meg tápláléknak. A szalma amúgy is olcsóbb, egy kisebb bála ára 200 Ft. Nem feltétlenül ürít bele, leginkább csak akkor, ha van ott táplálék is. Ettől függetlenül cserélni kell rendszeresen. Mindenesetre a táplálékot ne a búvóhelyébe tedd. Ez a kis helye úgy legyen kialakítva, hogy alulról ne érje nedvesség, tehát ha kint van, ne közvetlenül a földtalajon legyen, mert akkor a szalma átázik és nemhogy csak nem fűt, de meg is fog tőle fázni a nyuszi és/vagy penészesedni kezd, ami sok más betegséghez is vezethet.
Az etetéssel sem értek egyet, a száraz kiflit vagy hasonló már feldolgozott ételeket kerüld, baromira nem egészséges. A vágásra szánt nyulaknak fogkoptató néven szokták adni. A metszőfogakra tényleg van némi koptató hatása, de ennél sokkal jobb a széna vagy a faágak. A kenyér a gyomorban, a belekben erjedésnek indul, ami súlyos betegségeket okozhat. A húsnyulak esetében ez mindegy, de gondolom te hobbi célból szeretnéd tartani a nyuszid. Ezenkívül a száraz kenyérfélék gyakran penészesek, s ez szintén komoly problémákhoz vezethet.
A zölddel nincs baj, sokan azt mondják, hasmenése lesz tőle, pedig nem, ha hozzá van szoktatva. Ha korábban még nem kapott, akkor fő a fokozatosság! Egyébként nagyon egészséges, a lehető legjobb táplálék, ez a legtermészetesebb, nem hizlal, szinte minden szükséges tápanyag megtalálható benne. A vadonban is ez a fő eleségük. Konkrétan a kákics nem tudom mi, képek alapján a gyermekláncfűhöz hasonlít, ami nagyon jót tesz nekik és szeretik is. Nincs megadva, hogy 2 marék ez, 2 marék az ill. hogy összesen egyáltalán 5 marék kell. A fele legyen könnyen emészthető (gyógy)növény, levél, pl. gyermekláncfű, cickafark, citromfű, lóhere, útifű, medvetalp. A másik fele egyszerű fű.
A káposztához csak annyit, hogy nem feltétlenül lesz hasmenése, nem is ez a legfontosabb, hanem hogy nagy mennyiségben felfúvódhat tőle. Nem csak a káposzta ilyen, hanem a karalábé, karfiol és még néhány zöldség is, többnyire a K betűsek. Ez nem azt jelenti, amit a legtöbb nyuszis oldal ír, hogy ilyet akkor egyáltalán nem adhatsz neki. Ez csupán annyit jelent, hogy keveset kapjon a nyuszi belőlük. A többi zöldséget és gyümölcsöt se vidd túlzásba, hogy ne hízzon el. A legjobb, ami egészséges is, szeretik is és szinte bármennyit kaphatnak, az a zöldségzöld, mondjuk a répa szára, levele. Ezek mellé kapjon ágakat levelekkel. A levél is kiváló táplálék, az ágak pedig finom fogkoptatók. Vedd figyelembe, hogy néhány növény mérgező a nyulaknak (pl. bodza, tiszafa, a paradicsom és a paprika szára, levele, krumpli, farkaskutyatej stb.)! Az első válaszoló a magvakat nem említette. Sokan ezzel nem értenek egyet, de a magkeverék nem elhanyagolhatatlan táplálék, bár én azért ajánlom. Mindenesetre csak keveset, mert rendkívül magas az energiatartalma. A legjobb egyébként nem a bolti egészségtelen kotyvalék, hanem ha te magad kevered be. A magkeverékek egyébként segítenek hamar zsírpárnákat növeszteni, ezért télen jók.
Na és akkor most még jöjjön az, amit én alapból is írtam volna.
Ha kertes házatok van, tartsátok kint. Miért is ne? Nem fog megfagyni se a törpe, se az óriás. A nyulak a hideget nagyon jól bírják, a meleget kevésbé. Nyáron vigyázni kell, nehogy hőgutát kapjon. Ami fontos, hogy ne egyből a fagyba tedd ki, itt is kell a fokozatosság. Az én két nyuszim is kint van egész évben. Saját magam építettem nekik egy nagy ketrecet, neked is ajánlom. Olcsóbban kijössz, mintha vennél egyet és a saját elképzeléseidnek megfelelően tudod elkészíteni. A miénk például egész szép dísze is az udvarnak, pedig arra törekedtünk, minél olcsóbb legyen, de persze jól is bírja. Ha gondolod segítek, adok tippeket, ötleteket, miből, hogyan építs. Kinti ketrecnél elég sok mindenre oda kell figyelni, ki kell bírnia az időjárás viszontagságait és az esetleges ragadozó állatokat. Én sokat hibáztam közben, de legalább már tudom, mire kell vigyázni.
A pince sem rossz egyébként, ha megfelelően szellőzik, sok szempontból könnyebb, praktikusabb. Mégis én személy szerint a kertet választanám, hiszen mégiscsak természetesebb, szerintem ott jobban érzik magukat.
A melegen tartást már leírtam végülis, bár van még néhány drágább megoldás, de szerintem fölösleges. Annyit fűznék hozzá, hogyha van társa, akkor kölcsönösen fűtik egymást. Ez mindennél többet segít. A társ egyébként is nagyon fontos a nyusziknak, bárki bármit mond. Nálunk nagyon elterjedt, hogy a nyuszik elvannak magányosan is, nem kell fajtárs nekik. Pedig de, legalább annyira, mint például a tengerimalacoknak. Az embert nem fogadják el fajtársként akkor sem, ha napi 24 órában mellettük vagyunk, bár szoros kapcsolatot alakíthatunk ki velük. Sokan azt mondják, egy másik nyuszival biztosan verekedni fog. Ezek többsége sosem próbált meg több nyulat tartani, akik pedig mégis, azok valamit rosszul csináltak összeszoktatáskor. Gyakori hiba például, ha szétszedjük őket az első verekedéseknél. Nekik le kell rendezniük a rangot, csak ezután élnek békésen együtt. Hiba, ha az összeszoktatás előtt külön tartjuk őket vagy bármilyen módon már ismerték egymást korábban, ill. ha az összeszokott nyulakat egy időre szétválasztjuk és utána próbálkozunk ismét összeengedi. Hiba még rengeteg van. Ha viszont jól csinálod, általában nincs semmi probléma, a nyuszik boldogabbak lesznek, mint valaha. Az egészséges, kiegyensúlyozott, boldog élethez szükségük van a társas interakciókra, amik egy emberrel sosem fognak működni, ilyen például egymás nyalogatása. Szóval én mindenképp ajánlom, hogy vegyél neki társat.
Küldtem már neked egy oldalt, ami leírja azt is, milyen neműeket érdemes választani és hogyan szoktasd össze őket.
A legjobb a fiú-lány páros, de természetesen csak akkor, ha mindkettő vagy legalább csak a fiú ivartalaníttatva van. Általában azonnal megszeretik egymást.
A következő a lány-lány, többnyire ők is hamar jóban lesznek, bár itt már azért előfordulnak kisebb harcok, de ha eldöntötték, ki a főnök, minden rendben lesz. Ha mindkettő ivartalaníttatva van, könnyebb a dolgod.
Nekem például két ivaros nőstényem van. Első nap, amikor az újat elhoztuk a régihez, akkor még félt tőle, de másnap már együtt aludtak, ettek, tisztogatták egymást. Náluk semmiféle verekedés nem volt soha.
A többi párosítást nem ajánlanám, bár volt, aki sikeresen összeszoktatott két ivartalanított bakot is, de ez általában igen nehéz.
Ivaros bakokat, ivaros különböző neműeket vagy ivaros bakot ivartalanított nősténnyel viszont sohase próbálj együtt tartani!
Ha kell segítség, tanács a ketrec építéséhez vagy bármi máshoz, írj privátban!
Az általam készített ketrec amúgy így néz ki: [link]
Illetve ez a kép már régen készült, közvetlenül azután, hogy kész lett maga a ketrec. Azóta kicsit át lett alakítva, csináltam tetőt a teljes kifutó fölé, hozzácsaptam egy homokozót nekik, amit nagyon szeretnek, a benti tér egy része le lett csempézve, hogy nyáron azon hűsöljenek és még pár hasonló apróság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!