Mikor eszik vagy iszik a törpenyúszim fura hangokat ad ki ez mi lehet?
Ma van a 3dik napja, hogy elhozztam, es mikor eszik vagy iszik ilyen fura halk gagogas szeru hangit ad ki vagy mintha tele lenne az orra,gondoltam megfazasra is ez lehet az ?
Egyebkent egy 3 hónapos ivaros bakrol van szó :)
Eszik iszik futkarozik kinyulik szoval kulsoleg nem latni problemajat nem folyik az orra es csak picit csipas
Csak akkor ad ki ilyen hangokat, ha eszik/iszik, máskor sosem? És akkor mindig vagy csak időnként?
Ha rendszeresen és csak evés vagy ivás közben, akkor ötletem sincs, még nem találkoztam ilyennel. Javaslom, látogass meg vagy hívj fel egy nyuszikhoz is jól értő állatorvost.
Az én egyik nyuszim imád habzsolni, néha annyira mohó, hogy majd megfullad, s ekkor néha hasonló hangot ad ki. Ez persze azért nem sűrű.
A csipás szem nem túl jó, okozhatja bármi, ami belekerült a szemébe, por, kosz, sérülés, huzat, tisztítószerek és fertőtlenítők, vitaminhiány vagy egyéb betegség, pl. orrhurut.
Esetleg lehet egyszerű nátha is, amit többek között a stressz - jelen esetben ez lenne a legvalószínűbb - is kiválthat. Bár ez általában nem csipás szemmel, hanem tüsszögéssel és orrfolyással jár. Én nem erre tippelnék, de nem zárom ki.
Akkor viszont egyértelműen nátháról beszélünk, csakhogy nem mindegy, egyszerű nátha vagy fertőző nátha.
Az egyszerű náthát kiválthatja por, füst, rovarirtó, illóolaj vagy más erős szagok, de amire én jelen esetben gondolnék, az a stressz. Hiszen csak most hoztad el, új neki minden és mindenki, még fél. Miután hazahoztad, sokat zargattad? Tehát sokat voltál te vagy más ember/állat a közelében? Simogattad vagy ilyesmi?
Próbáld megszüntetni a náthát kiváltható tényezőket. Adj neki frissen szedett gyógynövényeket is enni (kamilla, gyermekláncfű stb.) néha segít, de ha nem, akkor is egészséges és szeretni fogja. Ha eddig ilyesmit nem evett, akkor persze eleinte csak keveset, fokozatosan szabad csak többet adni. Ha rövid időn belül nem lesz jobb, vidd állatorvoshoz.
A fertőző nátha komolyabb dolog, ha elkapja, gyakran kiújul, reménykedjünk, hogy nem ez a gond. Bakteriális fertőzés okozza és súlyos szövődményekhez vezethet, mint a tüdőgyulladás vagy az agy megfertőződése. Ez esetben mindenképp állatorvoshoz kell vinni, hogy antibiotikumot kapjon.
Mindkét nátha jele tüsszögés és az orr váladékozása, de a fertőzőnél ez a váladékozás erős, sűrű, és gyakran kötőhártyagyulladás vagy a mancs belső felének felrakódása is társul hozzá.
A kamillatea valóban gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású a nyulakra tekintve is, de mégse alkalmazd. Sokan sajnos nem tudják, de kiszárítja a nyulak szemét, irritálja a nyálka- és szaruhártyát, így többet árt, mint amennyit használ!
Értem, de én nem a szemét hanem a nóziját kentem be ott nem szárítja. Mivel nem lázas, és nem olyan sűrű a váladék remélem, hogy csak nátha ha nem javul az állapota hétfőn elviszem addig gyógynővényekkel próbálkozom. Első nap nem nyúltunk be, de másnap egyszer megsimogattam, meg a kutyus is be szagolt lehet megijedt tőle . Mostanra már kezesbárány :)
Én is rengeteg oldalt végig nézem betegségekről kapcsolatban, de azt olvastam, hogy a fertőző nátha lázzal és gubbasztás+ levertséggel jár, nála ezt nem tapasztalom, ennek ellenére is felmerülhet a fertőzött fajta ?
És a kutya szabadon járkálhat a nyuszi ketrece körül? Milyen almot használsz? Nem volt esetleg huzat?
A fertőző nátha nem sűrűn jár lázzal, a bágyadtság sem mindig jellemző. Ezt hol olvastad? Direkt beírtam a keresőbe, az első 5 találat, amit kidobott, nem írta se a lázat, se a gubbasztást. A többit nem olvastam.
Nem a kutya egyszer ment be azóta sem.
Nincs bent nála alom hanem csak a wcbe van pellet multifit márkájú. Már nem emlékszem, hogy melyik oldalt többet is olvastam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!