Hogy lehet, hogy ennyire más elképzelésük van a nyúltartásról a németeknek, mint nekünk?
Az nyugat, ez kelet. Itthon ezerszámra altatják a felesleges kutyákat, ott örökbefogadják. Itthon ez az átlag mentalitás: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__6829653-mit-t..
Megszületik a kutya, a hülye barom megveszi a szaporítótól, rájön, hogy behugyozik, meg gond van vele, aztán kib-ssza. Jól tetted, hogy elmentél ebből a sz-r országból.
A nyúl társas állat, valóban célszerűbb többet tartani, hacsak nem hím, mert abból nem is igazán lehet többet tartani.
A golyós itató elfogadható, nekünk gyerekkoromban voltak nyulaink, mély, kiboríthatatlan edényben volt a vizük, ettől függetlenül szerintem nincs gond a golyóssal.
A helyének a kiképzését nem értem.
Egyrészt azt írod, hogy pont a magyarok mondták, hogy nem ilyen kis helyen kell tartani, hanem egy nagyobb ketrecbe kell tenni ezt, bújkálónak.
Utána meg azt mondod, hogy inkább hiszel a németeknek, mert jobban törődnek az állatokkal.
Most akkor mi van???!!!
Szerinted akkor az a jobb, minél kisebb helyen van? Vagy hol látsz te ebben logikát?
A törvényt meg ne keverjük ide, az akár német, akár magyar, a világon mindenütt olyan minimális határértékre van beállítva, ahol még épphogy nem szenved az állat.
És ugye egy hobbi állat tartásnak nem az lenne a célja, hogy épphogy ne szenvedjen.
És itt meg is érkeztünk a következő ponthoz, a linkelt képekhez.
2 dolgot külön kell választani.
Milyen célból tart nyulat az ember. Mert ha valaki eladásra, pénzért tartja őket, nem házi kedvencként, akkor nyilván, épphogy betartja a szabályokat (bárhol a világon!!!) mert nem teheti meg, hogy mondjuk mind a 600 nyulának több négyzetméteres helyet biztosítson.
Vagy hobbiból, házi kedvencnek, ahol neve van az állatnak, személyes kapcsolat van vele, és az a cél, hogy minél jobb feltételeket biztosítsunk számukra.
Összességében azt tudom mondani, hogy más kultúra.
A németek nyulat tartanak, abban profik. Az amerikaiak pl a leguánt tartják úgy, mint mi a macskát. Az meg németországban nincs elterjedve.
Nem kell túl komplikálni.
Az meg hogy ki hogy áll az állattartáshoz, szintén kultúrális jelenség.
Ázsiában kulcstartó akváriumokat árulnak, meg falra akaszthatós 1 literes akváriumokat. A latínóknál tök természetes egy állat halálra kínzása, legyen az egy bika több órás agonizálása, vagy a házi kedvenc macska benzinnel való felgyújtása.
Tény, hogy a magyarok ilyen téren átlagban le vannak maradva (ilyen téren is ) nyugat-európától.
Átlagban!
De ez nem azt jelenti, hogy németek közt ne lennének ilyenek, sőt! Volt "szerencsém" elég sok borzasztó dolgot látni, úgyhogy nem kell áradozni róluk.
Meg az is igaz, hogy mióta van net, minden infó elérhető, és aki egy kicsit is komolyan veszi az állattartást, az bárhol élhet a világban, felelősen fel tud rá készülni.
Üdv én is ugyanezt tapasztalom, bár nem csak nyulakkal, hanem egyéb állatokkal is.
Én papagájos vagyok, és mikor eldöntöttem, hogy állatot akarok vásárolni szintén elkezdtem utánanézni, mik az igényei két általam kinézett hullámos papagájnak.
Nagyjából egyformán volt mindenhol leírva hogy:
-60x40x50cm-es kalitka kell egy párnak, ez fokozottan igaz, ha tenyészteni akarod
-maggal kell etetni, néha gyükölccsel
-ha akarod tanítani beszélni, egyedül kell tartani
(Megjegyezném, hogy a fönt leírt adatoknak nagy része helytelen)
Idővel viszont én is elkezdtem szélesebb körben informálódni, pl. (először magyar) szakoldalakon, szakkönyvekben, míg végül ráaakadtam az ausztriai TÖRVÉNYEKRE, amikben ezeknek az állatoknak a MINIMUM tartási körülményei voltak le írva. Példának okáért hogy minimum 2 légköbméteres(!!!!) röpdében lehet egy pár hullámos papagájt tartani, amennyiben tenyészteni szeretnéd a madarakat, ennek többszörösét kell biztosítani nekik.
Illetve az etetésük nincs asszem törvényben, de sokkal változatosabb, mint amit én olvastam.
Ugyanígy ott már nem lehet madarat egyáltalán kalitkában, vagy egyedül tartani (rendkívül szaciális lények), míg itthon éppen csak pár éve tilitották be a körkalitkát.
Őszintén szólva, most, hogy komolyabban utánaolvastam a papagájok életmódjának, teljesen egyetértek velük, én is így próbálom tartani a madaraimat.
Illetve egy elég "érdekes" példa "keleti" és "nyugati" állattartásra:
Ausztriában már több mint tíz év óta két kedvencként tartott (tehát nem tenyészállatként szolgáló) nimfapapagájnak 250x100x200cm-es szobai röpde van előírva, ha a gazdi tenyészteni akraja állatait, szintén ennek többszöröse.
Egy itthoni kisállatkereskedésben pedig már évek óta él két nimfa 50x30x40cm-es kalitkában, és már évek óta tojatják őket...
A érdésre válaszolva: nagyon más nézeteket vallunk mi, és mások az állattartással kapcsolatban, de jó lenne fejlődni, és észrevenni a világot és a tényeket magunk körül, nem csak elavult elképzeléseket követni.
3# Persze, otthon is egyre inkább tartanak nyulat hobbiból, de nem annyira elterjedt még, mint itt.
Pont ezt mondom, hogy a te ketreced is kicsi lenne szerintük nagyon, akkor is ha kiengeded. Én is mindig kiengedtem a fent linkelt ketrecből. De ők akkora "ketrecet" építenek, mint amiket szintén belinkeltem, és ebből engedik még pluszba állandóan ki.. De ezt most ne úgy értsd, hogy te rosszul tartod vagy ilyesmi, csak mondom ez lenne német teória szerint :)
4# Félreértetted. Illetve én sem a legegyértelműbben fogalmaztam.. Nem a magyarok mondták, azt. A németek mondták, hogy nem olyan kis helyre kell tenni, és az a ketrec, ami a magyaroknak normális ketrec a nyúltartásra, az a németek szerint csak bújó a hatalmas nyúllakban.
És persze a tartása attól függ, milyen célból tartják. De Magyarországon a nyúltartók többsége nem hobbiból tartja, csak enni és/vagy eladni. Aki a németek közül ezért tartja, nyilván ők sem jó körülmények között. De a németek többnyire házikedvencként tartják és igen csak jó helyük van. A magyaroknál többnyire egy ketrec a házban és többnyire törpenyúlról van szó. A németek eleve 90%-ban kint tartják őket és általában ezek nagy nyulak, naaagy helyen.
Ezenkívül én is komolyan utánanéztem, szakkönyveket és szakoldalakat olvastam, állatorvosokat és hivatalos nyúltenyésztőket kérdezgettem, nem pedig mondjuk itt GYK-n.. mégis teljesen mást írnak/mondanak mindenhol, mint mondjuk a német szakértők. És én is inkább a németekkel értek egyet, bár én tényleg nem értek ehhez. Kíváncsiságból elolvasnék egy angolt oldalt is, ha tudnék angolul. vagy bármilyen más nyelven.
Ja és senkivel sem veszekedni akarok meg belekötni, mindenkinek megvan a maga véleménye, csak érdekesnek találtam ezt, hogy ennyire eltérőek az ilyen dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!