Lehet kelbimbót adni a tengerimalacnak?
Nem!!
A tengerimalac által leggyakrabban fogyasztott zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök a következők:
- sárgarépa (ha bió-termék, egy kisebb darab akár minden nap adható), és levele, uborka, kapor levele, petrezselyem (fehérrépa) és levele***, karalábé*, karalábé levele, karfiol*, karfiol levele, spárgakel* (brokkoli), spárgakel levele, zöldsaláta**, spenót***, zeller levele****, takarmányrépa és levele, paradicsom, paprika, alma, pasztinák (paszternák), cseresznye, őszibarack, szőlő, szilva, mandarin, narancs, banán, kivi, görögdinnye, zsenge kukoricabajusz, a kukoricacső zsenge héja, a kukorica zöld levele, spárga, sütőtök, gyenge zöldborsó (hüvelyestől), cékla, padlizsán, retek levele, mustár levele, cikória levele stb.
* Nagyobb adagban puffadást okozhat, ezért csak kis mennyiségben és ritkábban adjuk.
** Gyakori fogyasztása káros a vesékre. Biótermékként vásárolt saláta kis (!) mennyiségben adható, de a biztonság kedvéért (!) ilyenkor is csak a belső levelekből adjunk. A külső leveleket távolítsuk el, mert ezekről általában elmondható, hogy nitráttartalmuk a belső levelekhez viszonyítva magasabb. Bizonytalan forrásból ne adjunk, mert a saláta olyan termék, mely a leggyakrabban tartalmaz(hat) határérték feletti szermaradvány-mennyiséget, ami általában, de különösképpen kölykök és vemhes nőstények esetében, nagyon veszélyes. A jégsalátát (jéghegy salátát), ha lehet, mellőzük, mert hasmenést okozhat.
*** Oxalátban gazdag, elősegítheti a vesekövek kialakulását, ezért ne adjunk nagy mennyiségben.
**** Fokozatosan vezetjük be az étrendjébe, először kisebb adagokban. A vastag szárát eldobjuk, mert nehezen emészthető.
én mindig adtam neki káposztát, rendszeresen, akár napi 2-3 levelet is
És élt vagy 3-4 évig szal nem árt neki.
De répát tilos. Azt olvastam hogy az nekik halálos, nem tudom miért az, de én mindenesetre sose adtam neki.
Honnan veszi az utolsó kettő hozzászóló hogy az alma és a répa veszélyes?!
Ez egyáltalán nem igaz!
13:11-es
Az almát nem állítottam h veszélyes. Az enyém kétpofára zabálta és soha semmi baja nem volt tőle.
A répát meg vmelyik újságban olvastam anno ilyen kisállat rovatban hogy nem szabad adni neki, én ezért nem adtam soha. Nem mondom h tényleg baja lesz tőle de én inkább nem adtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!