Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Lehet kelbimbót adni a tengeri...

Lehet kelbimbót adni a tengerimalacnak?

Figyelt kérdés
2010. jan. 2. 22:44
 1/10 anonim ***** válasza:
"Van néhány tiltólistás zöldség. Az első a sorban a fejes saláta. Ebben a növényben elraktározódnak az emberi szervezet számára veszélytelen vegyi anyagok, ami a malackákból komoly hasmenést válthat ki. A következők a „K” betűs növények: káposzta, kelbimbó, kelkáposzta. Ezeknek a növényeknek közismert puffasztó hatásuk, a malackákra nézve szintén veszélyes lehet. Adhatunk sárgarépát, fehérrépát a zöldjével együtt, paprikát, paradicsomot, tököt, céklát (ez pirosra festi vizeletüket, de nem lesz tőle semmi bajuk), uborkát, dinnyét, almát. De ezeken felül próbálkozhatunk bármivel egy-két falat erejéig."
2010. jan. 2. 23:12
 2/10 anonim ***** válasza:

Nem!!

A tengerimalac által leggyakrabban fogyasztott zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök a következők:

- sárgarépa (ha bió-termék, egy kisebb darab akár minden nap adható), és levele, uborka, kapor levele, petrezselyem (fehérrépa) és levele***, karalábé*, karalábé levele, karfiol*, karfiol levele, spárgakel* (brokkoli), spárgakel levele, zöldsaláta**, spenót***, zeller levele****, takarmányrépa és levele, paradicsom, paprika, alma, pasztinák (paszternák), cseresznye, őszibarack, szőlő, szilva, mandarin, narancs, banán, kivi, görögdinnye, zsenge kukoricabajusz, a kukoricacső zsenge héja, a kukorica zöld levele, spárga, sütőtök, gyenge zöldborsó (hüvelyestől), cékla, padlizsán, retek levele, mustár levele, cikória levele stb.

* Nagyobb adagban puffadást okozhat, ezért csak kis mennyiségben és ritkábban adjuk.

** Gyakori fogyasztása káros a vesékre. Biótermékként vásárolt saláta kis (!) mennyiségben adható, de a biztonság kedvéért (!) ilyenkor is csak a belső levelekből adjunk. A külső leveleket távolítsuk el, mert ezekről általában elmondható, hogy nitráttartalmuk a belső levelekhez viszonyítva magasabb. Bizonytalan forrásból ne adjunk, mert a saláta olyan termék, mely a leggyakrabban tartalmaz(hat) határérték feletti szermaradvány-mennyiséget, ami általában, de különösképpen kölykök és vemhes nőstények esetében, nagyon veszélyes. A jégsalátát (jéghegy salátát), ha lehet, mellőzük, mert hasmenést okozhat.

*** Oxalátban gazdag, elősegítheti a vesekövek kialakulását, ezért ne adjunk nagy mennyiségben.

**** Fokozatosan vezetjük be az étrendjébe, először kisebb adagokban. A vastag szárát eldobjuk, mert nehezen emészthető.

2010. jan. 2. 23:54
 3/10 anonim ***** válasza:

én mindig adtam neki káposztát, rendszeresen, akár napi 2-3 levelet is

És élt vagy 3-4 évig szal nem árt neki.

De répát tilos. Azt olvastam hogy az nekik halálos, nem tudom miért az, de én mindenesetre sose adtam neki.

2010. jan. 3. 00:17
 4/10 anonim ***** válasza:
az első tengerimalacom 8évig élt, az újabbak sajnos csak 1-2évig... nagyon kell vigyázni rájuk, borzasztó érzékeny az emésztésük, immunitásuk. ne adj neki kelbimbót semmiképpen. salátaleveleket az összes malacom kapott néha-néha, imádják, arra kell vigyázni hogy nagyon friss legyen, meg kell mosni előtte, és meg is kell szárítani, különben puffaszt.. sárgarépa, alma, natúr szotyi ami a legveszélytelenebb. krumpli héjában vegyi anyagok lehetnek, azt nem szabad adni nekik.
2010. jan. 3. 10:15
 5/10 anonim ***** válasza:

Honnan veszi az utolsó kettő hozzászóló hogy az alma és a répa veszélyes?!

Ez egyáltalán nem igaz!

2010. jan. 3. 13:11
 6/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat...am azért kérdztem, mert az előző malacomnak mindig is adtam káposztát meg ilyeneket, és semmi baja nemvolt tőle. csak most hogy olvastam h nem szabad elvileg, azért kérdeztem meg
2010. jan. 3. 13:41
 7/10 anonim ***** válasza:

13:11-es

Az almát nem állítottam h veszélyes. Az enyém kétpofára zabálta és soha semmi baja nem volt tőle.

A répát meg vmelyik újságban olvastam anno ilyen kisállat rovatban hogy nem szabad adni neki, én ezért nem adtam soha. Nem mondom h tényleg baja lesz tőle de én inkább nem adtam.

2010. jan. 3. 16:08
 8/10 anonim ***** válasza:
00:17 voltam
2010. jan. 3. 16:09
 9/10 anonim válasza:
Szerintem adható. Ha nem ehetnek K betűseket, akkor napokon belül meg hal pl. az én törpehörim is.
2010. jan. 3. 16:29
 10/10 anonim válasza:

nehogy aggyál neki,

megtöglik

2010. jún. 28. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!