A tengerimalacnak akkor is kell C vitamin ha mindennap kap zöldséget-gyümölcsöt?
vegyél neki C vitaminos tápot. abból hozzájut az elegendő mennyiséghez.
én a fressnapfban vettem a multifit-et, szeretik, tele van mindenféle finomsággal :) vidám, energikus kis kocáim vannak :)
Kedves utolsó válaszoló!
Ez a táp engem is érdekelne... megírnád nekem is, hogy melyikről van szó?
A legmagasabb C-vitamin tartalma a frissen szedett zöldféléknek, zöldségeknek, gyümölcsöknek van. A skorbut elkerülhető, ha naponta friss zöld füvet adunk a tengerimalacnak. A sárgarépa, különböző zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök váltakozó adagolása az étrendben szintén ajánlott.
A friss zöld fű C-vitamin-tartalma általában 50 mg/100 gramm.
Egy felnőtt, átlagos súlyú tengerimalac napi szükséglete kb. 10 mg C-vitamin, kb. 1 mg C-vitamin 100 gr testtömeghez számítva. Ez a mennyiség a nyári időszakban biztosítva van a természetes táplálék - zöldfélék, zöldségek, gyümölcsök - által.
Ne higgyük, hogy a tengerimalactápokban lévő C-vitamin mennyisége fedezi a tengerimalac napi C-vitamin-szükségletét. Még a raktározás alatt sokat veszíthet értékéből. Ellenőrizzük gyártási idejét, 90 nap után C-vitamin mennyisége jóval kevesebb, mint a csomagoláson feltüntetett. Annyit vásároljunk, amennyi a gyártástól számított 90 napon belül elfogy. A tengerimalactápot hűvös, száraz helyen, 22 C0 alatt tároljuk. Egyes tápok stabil C-vitamint tartalmaznak, a gyakran előforduló vitaminokkal ellentétben ez levegővel érintkezve nem bomlik le, megfelelően tárolva hosszú ideig hatásos.
Elfáradtunk Télen a C-vitamin fontossága különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen ebben az időszakban az elfogyasztott élelem vitamintartalma általában igen alacsony. Ebben az időszakban a tengerimalac étrendje minél több C-vitaminban gazdag zöldfélét, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. Ha táplálkozásába nincs kellő mennyiségben beiktatva, szükségessé válik a C-vitamin tabletta vagy cseppek formájában történő adagolása. A szükségletet nagyban befolyásolják a körülmények (rutin, elválasztás, stresszhelyzet, társítás), az állapot (pszichofiziológiai állapot, fertőző betegség, kor, vemhesség), az adagot ezeket figyelembe véve kell meghatározzuk. Egyéntől függően télen a tengerimalacnak C-vitamint kúraszerűen naponta egyszer 7-10 napig, 2-3 naponta egyszer vagy átlagosan legalább hetente egyszer adjunk. Az aszkorbinsavat cseppek formájában (Cebion cseppek), vagy por alakú formában kevés vízzel adagoljuk.
(gemon.ro)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!