Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » A törpenyuszit be kell oltatni?

A törpenyuszit be kell oltatni?

Figyelt kérdés
A tenyésztő, akitől vettem, azt mondta, hogy nem kell. Megkérdeztem a boltban, ahol kaját veszek neki, ott is nemet mondtak. Itt viszont azt olvastam, hogy be kell. Mi az igazság?
2009. nov. 18. 21:53
 1/8 anonim ***** válasza:

Nekem is van egy törpenyuszkóm, és amióta megvan, kora tavasszal viszem oltatni, mivel a szúnyogok a csípésükkel terjesztenek egy olyan betegséget (myxomatosis - mixomatózis), ami rájuk nézve halálos.

De mindenki maga dönti el, hogy meddig szeretné élvezni egy ilyen kis szobacirkáló társaságát.

2009. nov. 18. 22:01
 2/8 anonim ***** válasza:

Ha a szúnyogoktól 100%-ban el tudod szigetelni nem kell oltani.

De az oltás sem életbiztosítás:

hallottam egyik ismerősömtől, h az oltott nyuszkója is megbetegedett.

De olyat is hallottam, h kigyógyult a myxomatózis-ból.

Most nem törpékről, hanem gazdasági nyulakról beszéltem.

2009. nov. 18. 22:18
 3/8 anonim ***** válasza:

Van egy másik betegségük is az RHD, ezt akkor kaphatják meg ha kiviszed az udvarra vagy rétre ahol más állatok is vannak. A mixo és az RHD is halálos ezért oltatni kell a nyuszit legalább évente egyszer. Van kombinált oltás is ami mindkét vírusra jó. Nekünk azt mondta az orvos hogy érdemes félévente oltatni (tavasszal és ősszel) bár az RHD elleni oltás egy évig elég, de a mixo ellen csak fél évig hat.

Érdemes lenne elvinni az orvoshoz és beszámolni róla, hogy még sosem volt oltva a nyuszi mivel az első oltást meg kell ismételni, illetve a tenyésztőnek már pici korában be kellet volna oltatnia.

A nyuszi 12évig is elél és ha szeretnéd hogy ezt az időd megérje akkor évente oltatni is kell.

2009. nov. 18. 23:35
 4/8 anonim ***** válasza:

Az én törpenyulam már 9 éves és sosem volt oltva, beteg sem volt.

Igaz szabadba sosem vittem, terráriumban él és a szobába van kiengedve.

2009. nov. 19. 00:01
 5/8 anonim ***** válasza:
Akkor te mázlista vagy, mert olykor járványokban is terjed például az RHD, de a mixoba is több ezer pusztult már el.Én nem kockáztatnék, az oltás a nyúltartással együtt jár.
2009. nov. 19. 16:20
 6/8 anonim ***** válasza:

Akkor kell beoltatni, ha az utcára, kertbe is ki viszed, vagy más állatokkal találkozik, ha lakásban tartod akkor nem kell.

Ha a nyuszi kizárólag csak a szobákban szaladgál, akkor teljesen felesleges oltatni.

2009. nov. 19. 22:49
 7/8 anonim ***** válasza:

Ezért az összes nyúltulajdonosra vonatkozik: feltétlenül oltassák be állataikat! Ilyen szempontból mindegy, hogy nyúltenyésztők vagy csak egyetlen állatot tartanak. Az sem játszik szerepet, hogy állatukat szabadban vagy lakásban tartják. A fertőzés kockázatának sajnos minden nyúl ki van téve. Az RHD oltás egy évig biztosít védelmet, a myxomatózis elleni azonban csak fél évig hat. Ezért a myxomatózis elleni emlékeztető oltásra ősszel sort kel keríteni. Mindkét oltás beadható kombináltan is.

Ez a fressnapf oldalán található. A kutyáknak is van kötelező oltásuk, és a nyulaknak is.

2009. nov. 21. 00:50
 8/8 anonim válasza:
Nem lehet bajuk az oltástól? Akitől vettem a nyuszimat azt mondta, hogy ő még egyik nyulát sem oltatta be mert esetleg allergiás reakciót is válthat ki belőle vagy kevesebb ideig is élhet. Most melyik igaz? :o
2013. jan. 20. 14:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!