Tengeri malac? Egyedűl?!
Tengerimalacot fogok majd venni és egyet , ( nem azért mert kínozni akarom , hanem nálunk olyan boltok vannak hogy még az eladó a tengeri malacnak se tudja a nemét , és nem szeretnék szaporulatot , van egy degúm is az is egyedül van , de nem unatkozik szerintem egész nap vele vagyunk , meg a 2 persza macskámal elvan a degú ( idomitótt macskák ) , na az lenne a kérdés hogy degú elvan a tengerimalacal ? mert a macskákal nem lenne gond szerintem , csak a degú elég rámenős fajta , és nem tudom hogy a tengeri malac azt tűri?
meg a tartásáról mondanátok pár tippet.
Egy ketrecben lennének vagy külön?
Ha külön, akkor vagy kijönnek egymással, vagy nem, túl sok vizet nem mozgat. Nekem nem jönnek ki jól egymással, 2 degum és 2 tengerimalacom van, de a malacok félnek a deguktól, a deguk pedig bántják őket és erősen ledominálják. (nem is szoktam már őket összeengedni, hogy próbálgassák a barátkozást)
Egy ketrecben viszont nagyon rossz ötlet tartani őket, egyrészt mert máshogy kell őket tartani, és más állatfajok, másrészt ott az én példám, ahol a deguk rég kinyírták volna a malacokat, ha berakom a ketrecükbe.
Bemásolnám egy korábbi válaszomat, amit egy olyan kérdésre adtam, ahol egy ketrecben akarták őket tartani:
1. Teljesen mást esznek. (a szénát leszámítva) Hogy oldod meg, hogy egy ketrecben lakjanak, de ne férjenek hozzá a másik tápjához?
A tengerimalac igényli a friss gyümölcsöket, zöldségeket, és a jó minőségű tengerimalactápot, amelyben van plusz C-vitamin, mert nem termel a szervezetük. Ezzel szemben a deguk cukorbetegek, speciális étrend kell nekik sok odafigyeléssel. Friss gyümölcsöket, zöldségeket ritkán kaphatnak, és a szervezetük termel C-vitamint, annyi plusz vitamin, amennyi egy jó minőségű tengerimalac-tápban van, már túladagolásnak számít, és szegények szervezete nem tud mit kezdeni vele. Hamar tönkrevágja az egész emésztésüket, és belehalnak.
A deguknak a Versele-Laga Chinchilla Complete (ez a legjobb!) táp, sok-sok széna és nasinak gyógynövények kellenek. A tengerimalacoknak pedig Versele-Laga Cavia Complete, ugyanúgy sok széna, és mellette gyümölcsök-zöldségek.
Fontos még megemlítenem, hogy a deguk tápjára nagyon oda kell figyelni, mert amiben szotyi vagy kukorica van, az szintén cukorbetegséget okozhat, nem szabad megvenni, hiába degutáp néven adják el. (Pepe, Panzi, Yoyo stb. a degutápok legalja)
2. Másmilyen ketrecet igényelnek. A tengerimalac nagy alapterületű, lapos ketrecet igényel, legalább 100x50 cm-eset, míg a degu inkább magasat, legalább 70x50x70 cm-eset. Ha van tengerimalacod, és mellé szeretnél berakni egy degut, akkor ki kell ábrándítsalak, de a deguk kiférnek a legtöbb malacketrec rácsai között. Az én deguim gond nélkül közlekednek a 2,5 cm-es rácsközű malacketrecen át. (a saját ketrecük 1,5 cm-es rácsközű, azon nem férnek ki) Persze, megoldható, hogy veszel vagy csináltatsz egy 100x50 cm alapterületű, 100 cm magas ketrecet, 15 mm-es rácsközzel, de gondolom neked sem kényelmes erre költeni több tízezer Ft-ot, ha nem többet.
3. Más állatFAJok. Mások a szokásaik, más a testbeszédük. A deguk sokat piszkálgatják egymást, örökmozgóak, és szeretik magukat kitombolni a ketrecben is. Arról nem is beszélve, hogy mindent megrágnak, a malacokba is biztos belekóstolnának :) Ezzel szemben a tengerimalacok (saját tapasztalataim szerint, és a degukhoz viszonyítva) nyugisak, viszonylag épen hagyják a ketrec berendezéseit, és sokat pihennek. Nem jó őket összeereszteni, legfeljebb ketrecen kívül érdemes próbálkozni.
4. Méretben nagy eltérések vannak. A tengerimalac átlagosan 700-1000 gramm, míg egy degu csupán 200-300 gramm.
Csak a legfontosabb érveket soroltam fel, még sok mindent fel lehetne hozni ez ellen. Semmiképpen ne tartsd őket együtt!
Olvass utána a tartásuknak alaposan, ne legyél felelőtlen!
Mivel a tengerimalacok és a deguk is társas állatok, ha mindkét állatot tartani szeretnéd, az egyik ketrec legyen legalább 100x50 cm alapterületű, benne 2 malac, a másik ketrec pedig legyen legalább 70x50x70 cm-es, benne 2 degu.
A degu és a tengerimalac is társas állatok, legalább kettőt kell belőlük tartani. Nem helyettesítheted a fajtársat más állatokkal, főleg, hogy a macska és a rágcsálók a természetben ellenségek. Oké, hogy nem bántják őt a macskád, de attól még lásd be, hogy a természetes és egészséges kapcsolat nem degu + macska, hanem degu + degu lenne... akármit csinálsz, és akárhogy mondod, hogy jól kijönnek, attól még egy másik deguval kialakult kapcsolat sokkal szorosabb és értékesebb lenne. Ugyanez vonatkozik a tengerimalacokra is. Ne azt nézd, hogy legyen meg a "banda", hanem hogy egészséges és boldog állataid legyenek.
Egyébként bocsánat az OFF-ért, nem izélni akarlak, csak már rossz olvasni...
Tengeri malac? Egyedűl?! -> Tengerimalac? Egyedül?!
degú -> degu
persza macskámal -> perzsa macskámmal
idomitótt -> idomított
tengerimalacal -> tengerimalaccal
macskákal -> macskákkal
árúlnak -> árulnak
megkülömböztetni -> megkülönböztetni
szapurulatot -> szaporulatot
a 2 perzsa cica se bántsa a degút -> a 2 perzsa cica sem bántja a degut
egyketrecbe lennéének -> egy ketrecben lennének
a macskák még egy hangyának se ártana -> a macskák még egy hangyának sem ártanának
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!