Degut lehet tengerimalaccal egy ketrecben tartani?
Nem lehet, nagyon rossz ötlet!
1. Teljesen mást esznek. (a szénát leszámítva) Hogy oldod meg, hogy egy ketrecben lakjanak, de ne férjenek hozzá a másik tápjához?
A tengerimalac igényli a friss gyümölcsöket, zöldségeket, és a jó minőségű tengerimalactápot, amelyben van plusz C-vitamin, mert nem termel a szervezetük. Ezzel szemben a deguk cukorbetegek, speciális étrend kell nekik sok odafigyeléssel. Friss gyümölcsöket, zöldségeket ritkán kaphatnak, és a szervezetük termel C-vitamint, annyi plusz vitamin, amennyi egy jó minőségű tengerimalac-tápban van, már túladagolásnak számít, és szegények szervezete nem tud mit kezdeni vele. Hamar tönkrevágja az egész emésztésüket, és belehalnak.
A deguknak a Versele-Laga Chinchilla Complete (ez a legjobb!) táp, sok-sok széna és nasinak gyógynövények kellenek. A tengerimalacoknak pedig Versele-Laga Cavia Complete, ugyanúgy sok széna, és mellette gyümölcsök-zöldségek.
Fontos még megemlítenem, hogy a deguk tápjára nagyon oda kell figyelni, mert amiben szotyi vagy kukorica van, az szintén cukorbetegséget okozhat, nem szabad megvenni, hiába degutáp néven adják el. (Pepe, Panzi, Yoyo stb. a degutápok legalja)
2. Másmilyen ketrecet igényelnek. A tengerimalac nagy alapterületű, lapos ketrecet igényel, legalább 100x50 cm-eset, míg a degu inkább magasat, legalább 70x50x70 cm-eset. Ha van tengerimalacod, és mellé szeretnél berakni egy degut, akkor ki kell ábrándítsalak, de a deguk kiférnek a legtöbb malacketrec rácsai között. Az én deguim gond nélkül közlekednek a 2,5 cm-es rácsközű malacketrecen át. (a saját ketrecük 1,5 cm-es rácsközű, azon nem férnek ki) Persze, megoldható, hogy veszel vagy csináltatsz egy 100x50 cm alapterületű, 100 cm magas ketrecet, 15 mm-es rácsközzel, de gondolom neked sem kényelmes erre költeni több tízezer Ft-ot, ha nem többet.
3. Más állatFAJok. Mások a szokásaik, más a testbeszédük. A deguk sokat piszkálgatják egymást, örökmozgóak, és szeretik magukat kitombolni a ketrecben is. Arról nem is beszélve, hogy mindent megrágnak, a malacokba is biztos belekóstolnának :) Ezzel szemben a tengerimalacok (saját tapasztalataim szerint, és a degukhoz viszonyítva) nyugisak, viszonylag épen hagyják a ketrec berendezéseit, és sokat pihennek. Nem jó őket összeereszteni, legfeljebb ketrecen kívül érdemes próbálkozni.
4. Méretben nagy eltérések vannak. A tengerimalac átlagosan 700-1000 gramm, míg egy degu csupán 200-300 gramm.
5. Személyes tapasztalatok: Én azt vettem észre, hogy a deguim kerülik a tengerimalacokat, ha lehet. Ha kaját rakok le hozzájuk, akkor már nem ilyen félősek, könnyedén ledominálják és elkergetik a közelből a malacokat, hogy csak ők kettesben egyék meg a finom falatokat. A malacokat érdeklik a deguk, de félősek, lapítanak, és hiába sokkal nagyobbak, hagyják, hogy a deguk legyenek a dominánsak.
Csak a legfontosabb érveket soroltam fel, még sok mindent fel lehetne hozni ez ellen. Semmiképpen ne tartsd őket együtt!
Olvass utána a tartásuknak alaposan, ne legyél felelőtlen!
Mivel a tengerimalacok és a deguk is társas állatok, ha mindkét állatot tartani szeretnéd, az egyik ketrec legyen legalább 100x50 cm alapterületű, benne 2 malac, a másik ketrec pedig legyen legalább 70x50x70 cm-es, benne 2 degu.
Nem jönnek ki, más faj...
Miért akarsz rosszat az állataidnak?
Meg azt sem értem, hogyha ennyire okos vagy, minek kérdezel?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!