Mivel etessem és almozzam a törpenyuszimat?
6 hetes, fehér törpenyuszimat ma vettem.
Azt tudom, hogy nem adhatok neki gyümölcsöt és zöldséget...
Szóval akkor kukorica és zab jöhet? És széna?
Jah, és mivel almozzam? A faforgácsot megeszi...
Széna és táp, ha a legjobb tápot akarod, akkor versele laga cuni complete. kukorica semmiképpen, nagyobb korában sem. zabot meg 3 hónapos kora után szerintem.
nem gáz, ha megeszi a forgácsot. nem tudom, hogy mennyi idős kortól lehet szobatisztaságra nevelni (hozzám fél évesen került a nyuszim, akkor már szobatiszta volt), de akkor csak egy fapelletes nyuszi wc kell. :D
Széna és víz mindig legyen előtte, tápból a legjobb márka a versele laga - cuni complete, de minimum cuni fitet, vag annál jobbat vegyél. Én felnőtt törpenyúlnak adok 2× fél-egy maroknyit, de ez módosulhat a nyúl egyéni igényeinek megfelelően (gyorsabb/lassabb anyagcsere).
Alomnak forgács vagy fűrészpor is jó lehet, vagy fapellet, elég csak a wc-be tenni (nekem amíg mindenhol volt, a dolgát is mindenhol végezte...). Az nem baj amúgy, ha kicsit megrágcsálja az almot.
Fogkoptatónak tegyél be kb. két havonta alma vagy körteágat (aranyeső nagyon mérgező, de a dió, szilva, barack, meggy, cseresznye, vagy egyéb csonthéjas sem ajánlott). Zöldség, gyümölcs fokozatosan lehet bevezetve 3 hónapos kortól, ekkortájt tehetsz be neki nyalósót is, a helyesen tartott nyúl unalmában nem nyalja/rágja.
Kukoricát én nem adnék neki, zabot se feltétlenül. Ha jól tudom, az ő emésztőrendszerük is elég kényes, úgyhogy azt is kis adagokban kéne bevezetni, ha mégis szeretnéd.
Ja igen, a káposztától felfúvódhat, abból csak keveset, nagyon-nagyon óvatosan, a krumpli pedig szigorúan tilos.
Na ez jó kérdés... szégyenlem is magam...
Hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás volt...
Itt tudod kiképezni magad széna, meg nyúletetés ügyben:
Ha törpe nyuszi, akkor a lucerna szénát tedd el későbbre: nagyon fincsi, de később is csak egész piciket kaphat, mert túl sok benne a fehérje, energia, nekik meg elképesztően takarékos a berendezésük.
én fressnapfba vettem fitfunos szénát, azt nagyon szereti de lehet áttérek a lolo petesre mert árba is jobb és az illata is isteni, acanashopról rendeltem, ha jól tudom mint a kettő hegyiszéna, a fitfunos tuti, de igazából mindegy a márka csak jó illata legyen amit te is el tudsz dönteni :)
a pellet tényleg jobb de a kisállatboltba nagyon drága, ha tudsz akkor szerezz valahonnan olcsón pl [link] náluk van webshop és itt 1200 a 15kilós, most forgács van alatta ezzel nekem csak annyi a gond hogy hamar átázik, szóval kicserélem délután este még semmi alig van benne vmi másnap délután hazajövök és már nagyon büdös, én nagyon nehezen ébredek így nem nagyon tudom kitakarítani reggel, ígyis néha kések a suliból :) én tettem a ketrecelé egy szőnyegdarabot így ami rátapad néhány forgács az ott lehullik, így nem az én szőnyegemen köt ki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!