Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Szerintetek az állatokban az...

Szerintetek az állatokban az életben-maradás ösztöne vagy a szaporodás ösztöne az elsődleges?

Figyelt kérdés

A kérdésre a választ azzal lehetne bizonyítani, hogy hogyan viselkednek az állatok, amikor tipikus kizáró vagy-vagy helyzet van: tehát a kettő együtt (úgyértem szex is és zsákmányszerzés is) nem lehetséges. Méghozzá éppen valamilyen természeti feltétel vagy akadály miatt.

Ekkor az állatok melyiket választják, inkább szaporodnak, vagy inkább zsákmányt/élelmet/területet szereznek?

(tudom elég buta kérdés, de antropológiához=embertan kellenek a válaszok, sorry)

2012. szept. 7. 18:27
 1/8 A kérdező kommentje:
Jaj, ez lemaradt: és temészetesen nemcsak a hímállatokra hanem a nőstények viselkedésére is, tehát úgy unblokk az egészre vagyok kíváncsi, átlagban.
2012. szept. 7. 18:34
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem vagyok egy nagy antropológus, de szerintem az életben maradás ösztöne erősebb. Ha éhes, nem megy el "csajozni", hogy aztán megdögöljön. xDD
2012. szept. 7. 18:37
 3/8 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

Viszont lehet, h a hímeknél erősebb a szaporodás ösztöne, a nőstényeknél pedig az életben maradás a Top 1.

Na jó, túl sok gondolat cirkál a fejemben, én megpróbáltam, de na: Péntek van!!! Ilyenkor kikapcsolok :DD Guglizz, hátha találsz ;D

2012. szept. 7. 18:39
 4/8 anonim ***** válasza:

Szerintem a szaporodás ösztöne az elsődleges. Persze nyilván ha valami veszély van a közelben, nem kezdenek el szexelni. De ha nincs élelmük, és ott egy tüzelő nőstény a hímhez közel, akkor előbb befedezi, utána jön az étel.

Érdekességképpen egyébként vannak olyan extrém rovarfajták, amiknél a nőstény megeszi a hímet, ha befedezi. Náluk a nőstények kb. négyszer akkorák, mint a hímek, és jóval erősebbek. A hímeknek pedig a nemi szerv közelében ugyanolyan központi irányító szerv van, mint a fejüknél az agy. Így amikor a hím példány pározni kezd a nősténnyel, a nőstény letépi a fejét, megeszi, majd a testét is - de a hím közben még párzik, mert nem csak a fejében volt az irányító szerv, hanem a hátsó részénél is.

Ennél a fajnál a hím tudja, hogy meg fog halni, mégis ösztönösen bármit megtesz a párzásért. 1 hím halála után pedig sok kicsi rovar fog születni, ezért nem csökken az állományuk.

Ennél az esetnél látszik, hogy a szaporodásra milyen erős is az ösztön.

2012. szept. 7. 18:44
 5/8 A kérdező kommentje:

Uhh, mindenkinek nagyo köszi a válaszokat. Jó lenne, ha tudna valaki egy "átlagot" mondani. Akár a hímivarúaknál akár a nőivarúaknál külön-külön is. (ha tényleg ekkorák a különbségek) Szóval engem úgy az egész érdekel.

De ezek az apró példácskák is nagyon érdekesek ám:), úgyhogy kössziii mindenkinek, várom a további válaszokat, ötleteket.

2012. szept. 7. 19:02
 6/8 anonim ***** válasza:
az eletbenmaradas az elsodleges. Mivel ha az egyed elpusztul, kesobb szaporodasra se lesz lehetosege. De egy konkret pelda: ha egereket/patkanyokat bezarnak egy helyre, es adott szamu egyednek elegendo taplalekot es vizet biztositanak nekik, csak addig szaporodnak, amig az elegendo. Ha a tul magas egyedszam miatt nem lenne elegendo a taplalek, akkor az utodokat megolik/megakadalyozzak a parosodast, igy elkerulik a tulszaporodast. Ha nehany allatot eltavolitanak kozuluk, vagy meghalnak, akkor csokken az egyedszam es ujra megindul a szaporodas, hiszen ujra idealisk a korulmenyek az utodok szamara.
2012. szept. 8. 12:13
 7/8 anonim ***** válasza:
Fejlettebb gerinces állatok nem szaporodnak ha nem jók a körülmények.Pl sok faj fogságban nem szaporodik ,viszont eszik iszik él. Rovarok kezdetleges "ésszel" rendelkeznek elég automatikusan csinálják a dolgaikat ,náluk mindegy ha elpusztulnak,ha beindul a "program " akkor párzanak.
2012. szept. 8. 13:22
 8/8 A kérdező kommentje:
Utolsó kettŐ!!! nagyon kössz!!!!:)
2012. szept. 8. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!