Szerintetek az állatokban az életben-maradás ösztöne vagy a szaporodás ösztöne az elsődleges?
A kérdésre a választ azzal lehetne bizonyítani, hogy hogyan viselkednek az állatok, amikor tipikus kizáró vagy-vagy helyzet van: tehát a kettő együtt (úgyértem szex is és zsákmányszerzés is) nem lehetséges. Méghozzá éppen valamilyen természeti feltétel vagy akadály miatt.
Ekkor az állatok melyiket választják, inkább szaporodnak, vagy inkább zsákmányt/élelmet/területet szereznek?
(tudom elég buta kérdés, de antropológiához=embertan kellenek a válaszok, sorry)
1. vagyok.
Viszont lehet, h a hímeknél erősebb a szaporodás ösztöne, a nőstényeknél pedig az életben maradás a Top 1.
Na jó, túl sok gondolat cirkál a fejemben, én megpróbáltam, de na: Péntek van!!! Ilyenkor kikapcsolok :DD Guglizz, hátha találsz ;D
Szerintem a szaporodás ösztöne az elsődleges. Persze nyilván ha valami veszély van a közelben, nem kezdenek el szexelni. De ha nincs élelmük, és ott egy tüzelő nőstény a hímhez közel, akkor előbb befedezi, utána jön az étel.
Érdekességképpen egyébként vannak olyan extrém rovarfajták, amiknél a nőstény megeszi a hímet, ha befedezi. Náluk a nőstények kb. négyszer akkorák, mint a hímek, és jóval erősebbek. A hímeknek pedig a nemi szerv közelében ugyanolyan központi irányító szerv van, mint a fejüknél az agy. Így amikor a hím példány pározni kezd a nősténnyel, a nőstény letépi a fejét, megeszi, majd a testét is - de a hím közben még párzik, mert nem csak a fejében volt az irányító szerv, hanem a hátsó részénél is.
Ennél a fajnál a hím tudja, hogy meg fog halni, mégis ösztönösen bármit megtesz a párzásért. 1 hím halála után pedig sok kicsi rovar fog születni, ezért nem csökken az állományuk.
Ennél az esetnél látszik, hogy a szaporodásra milyen erős is az ösztön.
Uhh, mindenkinek nagyo köszi a válaszokat. Jó lenne, ha tudna valaki egy "átlagot" mondani. Akár a hímivarúaknál akár a nőivarúaknál külön-külön is. (ha tényleg ekkorák a különbségek) Szóval engem úgy az egész érdekel.
De ezek az apró példácskák is nagyon érdekesek ám:), úgyhogy kössziii mindenkinek, várom a további válaszokat, ötleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!