Miért mondják azt, hogy tengerimalacot csak párban szabad tartani? Tart valaki egyedül?
Ilyet még nem hallottam,hogy csak párban szabadna tartani...
Persze a malac is társas lény,de egyedül is meg van,csak sokat foglalkozz vele.
Nekem az első malacom egyedül volt kb 1 évig,nem volt semmi baja,jó szelid volt,fiú. Majd vettem mellé egy lányt,persze örült neki,de jöttek is sorra kis malacok :)
Szerintem menj be az állatkereskedésbe és mond el,hogy csak egyet fogsz tartani,mit szólnak hozzá.
NEM SZABAD ŐKET EGYEDÜL TARTANI!!
a gemon.hu oldalt olvasd át.. és komolyen előbb meghalnak nem lesznek annyira kezesek stbstb.. most nem tudok sokatmost sokat írni de ha gondolod írj priviben.. én válaszolok kérdéseidre:)
Nos, a malacok a természetben is csoportokban élnek, igénylik a fajtársakat, nagyon kommunikatív állatok. Valóban nem szabad őket egyedül tartani, megfigyelhető (erről sokat lehet olvasni fórumokon is), hogy szinte kicserélődik egy malacka, ha társat kap. A helyigényük nem kisebb egy egyed eseténél sem, hiszen minimum 80cm hosszú ketrec kell nekik, amiben két lány bátran tartható, két fiúnak viszont minimum 100cm-es ketrec kell, hiszen ők sokkal territoriálisabbak!
Kereskedésből sem tájékozódni, sem vásárolni nem jó ötlet. Általában együtt tartják a különböző nemű malacokat, így nőstény esetében szinte 100%, hogy vemheset kapunk. Ez miért jó nekik? Mert Te visszaviszed a kicsiket, ingyen malachoz jutnak, ha nálad születnek, ha náluk. Ellenben genetikailag ezért lehet rengeteg beteg állatkát kapni, a beltenyésztett malacoknak általában fogproblémájuk, daganatuk, szembetegségük van, ami persze nem feltétlen kicsi korban jön elő.
Ha kereskedésben párban veszel malacot, akkor "véletlen" külön neműeket kapsz. Ha a nőstény még véletlen nem vemhes mikor hazaviszed, akkor két hónap múlva egyszer csak többen lesznek a ketrecben, és ez a kereskedőnek a legjobb, hiszen addigra megszereted a két felnőtt állatot és megtartod őket, ők pedig ismét ingyen kapják a kicsiket, amiket pénzért tovább adnak. A nőstényed pedig hamarosan elpusztul, mert állandóan vemhes lesz, pihenés nélkül (a nőstények ellés után újra ivarzanak).
Ráadásul a kereskedésekben általában téves információkat adnak a malacok tartásáról. Kezdve azzal, hogy 60-as ketrecet ajánlanak (vagy azért, mert nem tudják mi a jó, vagy azért, mert te majd később rájössz, hogy kicsi, visszamész és egy nagyot is megveszel), az etetésen keresztül (általában nem mondják, hogy a malacok előtt mindig kell szénának lennie, sem azt, hogy napi 2 evőkanál tápot kell csak nekik adni, amiben nem lehet kukorica és szotyi, sem azt, hogy C-vitaminozni kell a malacokat, sem azt, hogy nem ehetnek salátát és uborkát télen). Én a helyedben csak akkor vágnék bele tengerimalacok tartásába, ha tudnám, hogy a legjobbat tudom neki megadni, ami mind a társat, mind a nagy helyet jelenti. Egyébként ha bármi kérdésed van, látogass el a gemon.ro oldal fórumára! Ott valóban hozzáértő malactartóktól kapsz tanácsot, akiknek sok éves tapasztalata van, tenyésztők is tagjai a fórumnak, akik szintén értenek hozzájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!