Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Szerintetek kövér a nyulam?...

Szerintetek kövér a nyulam? (videó lent)

Figyelt kérdés

Kinézetre kövér? Kicsit több mint másfél éves bak nyúl.

Most 6.5 kilót nyom.

Az állatorvos azt mondta hogy elégé kövér nyúl, de szerintem pont jó formában van :D

2011. nov. 17. 10:41
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Második válaszoló vagyok.

A nyuszi táplálásában vannak azért gondok, többek közt ezért is nőtt meg ekkorára...

A fő tápláléka a széna kell hogy legyen. Ezt úgy kell megoldani, hogy mindig hozzáférjen (látom a videón, h ott a tartó, szóval gondolom tud belőle enni bármikor). Ez nem csak az elhízás elkerülése, vagy a diéta miatt fontos, hanem, h az egészséges bélflóra fennmaradjon.

A tápból és a verseléből összesen napi max egyszer egy marék bőven elég.

A banán gyakorlatilag tiszta cukor. Nem baj ha kap, de ez ne legyen mindennapos, és csak kis mennyiségben, inkább nasi gyanánt, ne teljes értékű táplálékként.

A kenyér egyébként is tiltólistás részben amiatt, mert hízlaló. Másrészt bélrendszeri problémákat okozhat, ami legrosszabb esetben halálos kimenetelű is lehet. A fogát ezer más dologgal is lehet koptatni, vannak kifejezetten koptatókövek, vagy egy fadarab is megteszi azt a célt, de ha wcpapír/ konyhai papírtörlő gurigát adsz neki játszani, az is tökéletes, mert nem okoz bajt, és mégis rág.

Összességében nem győzöm hangsúlyozni a széna etetésének fontosságát. Ha más, jobban a fogára való táplálék is van előtte, nyilván nem a szénát választja majd, ezért kéne a többit csökkenteni, illetve megszüntetni (gondolok itt a kenyérre). Úgy is rá lehet vezetni, h pl. egy wcpapír gurigába beletömködsz szént, és azt beteszed neki, a dobálózás közben enni is fog a szénából :)

Végül egy nagyon hasznos összeállítást ajánlanék a táplálásról. Tényleg mindent összefoglal és leír, legalább egyszer érdemes elolvasni elejétől a végéig:

[link]

2011. nov. 17. 17:56
 12/19 anonim ***** válasza:

Úristen nagyon kicsi neki a ketrec!

Ez kínzás neki!! :S

2011. nov. 17. 18:13
 13/19 anonim ***** válasza:

Nagy kópé :D

A sima nyúltápot cseréljétek le, mert az hízótáp! Az is jó, ha csak Versele Laga tápot adtok neki, de tudom ajánlani keverve a Halywood táppal (én is így etetek, ezt a kettőt keverem), ugyanúgy néz ki amúgy, mint a hízótáp, csak más az összetétele. Ettől nem is hízik a nyuszim. Én reggel-este adok neki 1-1 marékkal (pedig törpenyúl) és abszolut nem látszik rajta.

Na, innentől ismételni fogom az előttem szólót, de azért nyomatékosítani soha nem árt :)

Nagyon fontos a széna. Ez legyen a fő tápláléka. Igazából ha elegendő szénát eszik, akkor nem is kell neki fogkoptató, mert akkor teljesen jól kopnak a fogak. (Enyémnek sincs más)...

Száraz kenyeret egyáltalán ne kapjon, egyrészt hízlal, másrészt abszolút nem jó nekik és már jó ideje tiltólistás.

Répával, banánnal, almával nagyon csínján, mert hízlalnak ezek is. Ezekben mind-mind rengeteg cukor van. Én ezekből - ahogy előttem is írták - csak nasinak adok (kb. heti 1x 1-1 kisebb darabot). Az én nyuszim a mazsoláért van még oda, abból adok neki naponta pár szemet, de cukortartalomból ennyi bőven elég naponta :)

A zöldségekkel nincs gond, csak azokkal vigyázz, amik felfújhatják :)

2011. nov. 17. 19:24
 14/19 A kérdező kommentje:

Fúúh!!:D Köszönöm a sok sok információt! Szalvéta/wcpapír - gurigától biztos nem lesz semmi baja, ha megeszi? Széna az van mindig, de nem nagyon akarja enni. Akkor leváltom a száraz kenyeret gurigára.

Kínzás neki ?:D Gondolj bele ha születésedtől kezdve fal elé fordítanának és báboznának neked, és úgy nőnél fel, akkor neked az lenne a természetes életformád. Szóval nem kínzás a nyulamnak, főleg hogy egész nap csak döglik :D Ha kiakar jönni, akkor ide oda trappol a ketrecben, olyankor kiengedjük, megy wc-re majd lefekszik az ebédlő valamelyik részén és ennyi :D Készítettünk egy kis ajtót neki, hogy ne tudjon elkószálni az ebédlő / konyhából, így van hogy fél napokat kint lazsál.

2011. nov. 17. 20:01
 15/19 anonim ***** válasza:
Nem lesz baja tőle. A nagy részét egyébként sem eszi meg, csak megrágja, "széttépi". A papírok közül ha jól tudom, a színesek lehetnek károsak, a festékanyag miatt (nem vagyok nyomdász, szóval nem tudom szakszerűen elmagyarázni). De az ilyen "natúr" papír nem árt.
2011. nov. 17. 20:09
 16/19 anonim ***** válasza:
Így van. Csak arra figyelj, h a guriga ne legyen illatosìtott. Pl. Wc papírnàl..
2011. nov. 17. 20:13
 17/19 anonim ***** válasza:

De aranyos, az én nyulam is ezt csinálja (pakol) vizet borítja+kaját annyi a küll. xD

én nyuszim 3 kg körüli leehet :D

2011. nov. 17. 22:20
 18/19 anonim ***** válasza:

A tiéd egy sima házinyúl, és elég kövér, úgyhogy futtasd és fogd szénadiétára (a kövér nyulak nem élnek sokáig).

A ketrece kicsi mert még elnyúlni sem tud benne igazán, azt tényleg le kellene cserélni, vagy nagyon sokat legyen kint naponta.

Kaja. száraz kenyér tilos, gyümölcsöket csak mértékkel és nagyon kicsit, (érdemes szezonálisan), répa: sok benne a cukor, tehát csak keveset, de kaphat más zöldségeket leveleket helyette:karalábélevél, uborka, paprika, kevés paradicsom, stb. Fogkoptatásra faágat javaslok. Tápból törpenyulaknak valót vegyél, mert az tele van vitaminnal, és ásványi anyaggal.

2011. nov. 18. 00:55
 19/19 luiguru válasza:
Nekem is kb ekkora csak ő lány 1.5 éves és utál futni :) kiengedem akkor futkározik picit körbenéz azt vissza fekszik a ketrecébe :) de termelni meg tud csak éppen a zöldséget nem akarja megenni csak a szénát meg a tápot . Ja és agresszív ha benyúlsz a ketrecébe letépi a fél karod ha kinn van meg szelid :)
2013. júl. 23. 13:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!