Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Kisgyermek mellé tengerimalac...

Kisgyermek mellé tengerimalac vagy hörcsög való inkább?

Figyelt kérdés
Bevallom egyik állatkát sem ismerem, igazából azt sem tudom mi a különbség közöttük, de most leginkább tartás szempontjából érdekelne a különbség. Ovis korú gyermek mellé melyik lenne ideális, és miért? Fiú vagy lány nemű legyen inkább? Elvan egyedül, vagy társas lény? Mennyi törődést igényel (keveset vagyunk itthon, többnyire csak este és hétvégén mint általában a magyar többség...) Nem viselné ez meg? Ki lehet venni a ketrecből, kézbe lehet venni? Nem harap? Mit eszik? Mennyi ideig él? stb. stb. Totál tájékozatlan vagyok. Persze tudom, hogy a neten mindennek utána lehet nézni (ami folyamatban van), de tapasztalatok érdekelnének elsősorban. Lehet hogy hülye kérdés, de pl. egy fiú tengerimalacot lehet (vagy kell-e egyáltalán) ivartalaníttatni mint pl. egy macskát? Nekem eleve fenntartásom van a ketreccel szemben, mert sajnálom az állatot, hogy ketrecben van. Talán ezért nem volt soha ilyen állatkám. De most gyermekem nyúz egy kisállatért, és eljutottam a gondolatig, hogy esetleg tengerimalac, vagy hörcsög...
2011. nov. 10. 16:37
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigieket. Hát eléggé megoszlik a vélemény úgy látom... Nézelődöm a neten is, az ottani írások szerint valamivel több érv szól a tengerimalac mellett. De teljesen tanácstalan vagyok, még gondolkodom. Köszönöm a linket is! Természetesen még várom a véleményeket!
2011. nov. 10. 18:32
 12/20 anonim ***** válasza:
Ennyi idős gyerek mellé inkább kutyát tartanék. Ilyen kistestű állatokkal könnyen történnek balesetek, mert ebben a korban a gyerekek még nem tudnak olyan óvatosan bánni velük, mint kellene. És egyetlen állat sem játékszer.
2011. nov. 10. 19:20
 13/20 anonim ***** válasza:

"...Hangosnak tényleg hangosak, konyhában bármit vágtam, egyből vonyítottak :) ..."

Igen tengerimalacos ismerősöm sokat panaszkodott erre. Egy idő után nagyon utálta a hangos vinnyogásukat.

Másik ismerősömnek nyula volt (panelben), azzal jól elvoltak, de hosszú életű szóval csak akkor ha biztos azt akarod.

2011. nov. 10. 19:24
 14/20 anonim ***** válasza:
Én inkább onnan közelíteném meg a kérdést, hogy melyik állat visel el egy ennyi idős gyereket... Mivel egy ilyen gyerek hirtelen mozdulatokat tesz, nem tudja felmérni, hogy mi fáj egy állatnak és mi nem. Én a helyedben még várnék egy két évet.
2011. nov. 10. 21:26
 15/20 anonim ***** válasza:

"Egy idő után nagyon utálta a hangos vinnyogásukat. "

Tipikus példa, akinek nem lett volna szabad tengerimalacot vásárolni.

Nekem semmi bajom nem volt akkor, amikor vinnyogva kérte a kaját amikor szeleteltem a zöldséget. Kapott egy karika répát, aztán kész.

Az enyém a sárgadinnye illatára tépte szét a ketrecet. Imádta!

Engem jobbam zavart, ha nem ugrott az ilyen dolgokra, mert akkor valami gond van vele.

2011. nov. 11. 09:16
 16/20 anonim ***** válasza:
A hörcsög idegbajos, igazából csak nézni lehet meg harap is nem való gyerek mellé.A malacok nyugisabbak, de táras lények.Igazából egyik sem való kisgyerek mellé sajnos.
2011. nov. 11. 11:11
 17/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenki hozzászólását, azt hiszem egyelőre jegelem a témát. Ahogy az itteni tapasztalatokat olvastam, mellé a neten amit találtam, valóban úgy gondolom hogy 5 éves mellé nem való egyik sem. A kutyáról csak annyit, hogy nálunk ez szóba sem jöhet. Nem vagyok kutyabarát, és a család sem az. A gyermekem sem szereti őket, fél az ugatástól és eleve a kutyáktól, pedig soha nem is volt kutyánk. Talán az is közrejátszhatott, hogy mikor még kicsi volt és sétálni mentünk (kertes házas környék), nem lehetett úgy végigmenni a járdán, hogy minden egyes háznál a kutyák ne akarták volna ránk borítani a kerítést, eszelősen és habzó pofával ugatva. Sajnos nem egyszer előfordult, hogy a gyermekem hisztérikus sírógörcsöt kapott, amikor békésen sétálunk (vagy motorozik) és a semmiből előugrik egy ilyen "sátán kutyája" és üvöltve ugat, és döngetni a kerítést. Lassan, csöndesen sétáltunk, nem vagyunk postások, sem kisebbség, nem értem egyes kutyák miért ilyenek. De igazából nem is érdekel. A gyermekemnél sajnos ez mély nyomot hagyott, (bennem is!) és valószínűleg ez óta ha meglát egy kutyát, már fogja be a fülét és húzódik mögém, pedig már óvodás. Hát ez van. Még egyszer köszi a hozzászólásokat, egyelőre letettem a kisállat témáról.
2011. nov. 11. 14:30
 18/20 anonim ***** válasza:

Akkor pont azért javasolnék inkább kutyát, (egy kistestűt), hogy az együttélés során oldódjon a gyerekben ez a fóbia.

talán ha még aranyos kölyökkutyaként kerülne oda, akit veszélyérzet nélkül figyelhet, simogathat, akkor könnyebben menne.

2011. nov. 11. 17:09
 19/20 anonim ***** válasza:

Nekem egy 5 éves öcsém van, múltkor voltam lenn vele a játszón a nála pár évvel idősebb kisfiú lehozta a játszótérre a tengerimalackát, hogy felvágjon vele, bennem pedig egyre inkább ment fel a pumpa, mert szadizták szegény állatot, labdával rugdosták stb. Sok mindent sajnos nem tudtam tenni, mert fogalmazzunk úgy, hogy nem a napon barnult kisfiú volt, nem a napon barnult szülőkkel, és ha ciki, ha nem ciki, nekik nem merek szólni.

De baleset ugyanúgy előfordulhat akkor is, ha a gyerek jó szándékkal nyúl az állathoz. Nekem kicsi koromban meg akarták tanítani, hogy kell a nyuszit a grabancánál fogva felemelni, a szüleim nem figyeltek én meg addig addig próbálkoztam, amíg szegény nyuszit megfojtottam :(

Most 21 éves vagyok, cicám van, és most látom öcsémen, hogy mennyire veszélyesek a gyerekek az állatokra. Szereti ő a cicát, de olyan gyerekesen, nyúzná, tépné, ölfogságban tartaná, körbe-körbe rohangálna vele a lakásban ha hagynám neki. Egy ilyen kis gyereknek nem való állat, mert nem tud felelősségteljesen viselkedni. Jó dolognak tartom, ha a gyerekek állatok között nőnek fel, mert sok mindent sokkal hamarabb megtanulnak, de csak úgy, ha nem a gyerek a "gazdi" (aki teljes felelősséggel tartozik az állatkáért), hanem valamelyik szülő, idősebb tesó, és a gyerkőc csak a helyzet kiélvezője :)

Próbáltam érthetően megfogalmazni mire gondolok, remélem sikerült :)

2011. nov. 11. 20:33
 20/20 Enting ***** válasza:

semmiképpen nem ajánlom a hörcsögöt. a gyerek megszoríthatja, elejtheti, a höri megsérülhet, de ijedtében meg is haraphatja a gyerkőcöt. azonkívül tényleg nem fog jönni, hogy játssz vele, inkább beszalad a szekrénysor alá, és bányászhatod.

Én a helyedben várnék fél évet, és ha a gyerekem akkor is ugyanennyire akarná, akkor vennék állatot. Így biztos lehetnék benne, hogy nem pillanatnyi fellángolás volt a részéről a dolog, ez nagyon fontos, mert az állatról aztán élete végéig ugyanolyan szeretettel kell gondoskodni, mint az első héten.

2011. nov. 24. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!