Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Miért tartanak nyulat azok,...

Miért tartanak nyulat azok, akiknek halvány gőzük sincs a dologról?

Figyelt kérdés

Olyan kérdéseket olvasok itt, hogy a hajam égnek áll tőle...

Nyúlnak száraz kenyér, mitől puffadt fel, csak nedves füvet kapott, macskaalom a nyuszi alá, mitől lehet beteg, nem volt oltva...

Tényleg ennyi felelőtlen hülye van a világon? :(((

Nekem is van nyuszim, de mielőtt hozzám került, kb 3 hónapig csak tanultam a tartásáról, rengeteg mindent elolvastam, felkészültem rá stb.. Hogy képesek mások csak úgy hazavinni egy kis állatot, hogy aztán 2 hét múlva elpusztul, mert olyat csináltak vele/adtak neki, amit nem lett volna szabad? :( Ez olyan szomorú...

És még csak nincs is húsvét mostanában :(

2011. okt. 12. 10:40
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
21:15 vagyok azt gondolom ,hogy mi hárman egyre gondolunk, igaz nekem nincs törpe nyuszim , de a háztájiból van egy jó pár!!!!! és eszik a száraz kenyeret és nem betegek tőle de az elmúlt 35 évben sem voltak azok és most 2011 ben jön egy nagy tudású aki ki jelenti ,hogy tilos!!!! de miért én erre volnék kiváncsi !?
2011. okt. 16. 12:51
 22/23 anonim ***** válasza:
45%

Tudományos választ akartok? Hát tessék.

Mint tudjuk, a kenyér úgy mint a kukorica is keményítőt tartalmaz.

A keményítő súlyos bélproblémákat okozhat. Ezek több keményítőt tartalmaznak, mint amennyit a nyúl bélflórája képes feldolgozni. Míg valamennyi keményítő probléma nélkül átjuthat a vékonybelen, a többsége eléri a vakbelet. Itt a keményítő tápanyagként szolgál az általános baktériumok részére, melyek mérgeket termelnek és nagyon megbetegíthetik a nyulat. A rosttal ellentétben, mely megelőzi a erjedést, a keményítő elősegíti az erjedési folyamatokat a vakbélben. Ez az ártalmas baktériumok elszaporodását okozhatja és bélcsatorna lelassulást és leállást - mely halálos kimenetelű, ha nem kezelik időben.

És nem vagyok szakértő, pusztán utánaolvastam!

Nyilván sok benne a HA, de úgy gondolom, ha már egyszer TILOS és ezzel tisztában vagyok, akkor nem teszem ki a szeretett nyuszmákomat SZÁNDÉKOSAN felesleges veszélynek!!!!!!!!!! Aki ezt megteszi ennek tudatában, annak csak gratulálni tudok!

2011. okt. 16. 15:05
 23/23 anonim ***** válasza:

A száraz kenyér nem jó a nyulaknak! (Ahogyan a lovaknak sem.) És ha az előző válasz nem lett volna elég "bizonyító erejű", megosztom a saját tapasztalatomat is.

Mikor nyulat kezdtem tartani, a szakemberek és szaklapok is ajánlották a kenyeret. Sajnos el is hittem, hogy jó a nyulaknak. Mikor az első nyulam elpusztult a kenyérevés után, gyanakodtam ugyan, de az állatorvos szerint nem a kenyér volt a bűnös. A második "kenyeres" nyúl után nem hallgattam a dokira, utánaolvastam. Akkor külföldi források már megemlítették a kenyér rossz hatását is. Manapság meg már az állatorvosok is kifejezetten veszélyesnek mondják a kenyeret. De vajon hány állatka élete árán kellett erre rájönni...? És sokan még ma is a "régi módon" tartják a nyulakat, és kenyérrel etetik őket. Vannak, akik sosem változtatnak a rossz dolgokon, mert már túl öregek hozzá. Ismerek egy lovas embert is, aki még mindig folyton lucernával etet, és állásban tartja a lovait, mert régen így tanulta. Manapság pedig ezek már "elavult" tartási módnak számítanak. (A sok lucerna egyébként az ő lovai esetében felesleges, ráadásul a sok lucerna a lovaknál patairha-gyulladást is okozhat.)

2011. okt. 16. 15:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!