Miért tartanak nyulat azok, akiknek halvány gőzük sincs a dologról?
Olyan kérdéseket olvasok itt, hogy a hajam égnek áll tőle...
Nyúlnak száraz kenyér, mitől puffadt fel, csak nedves füvet kapott, macskaalom a nyuszi alá, mitől lehet beteg, nem volt oltva...
Tényleg ennyi felelőtlen hülye van a világon? :(((
Nekem is van nyuszim, de mielőtt hozzám került, kb 3 hónapig csak tanultam a tartásáról, rengeteg mindent elolvastam, felkészültem rá stb.. Hogy képesek mások csak úgy hazavinni egy kis állatot, hogy aztán 2 hét múlva elpusztul, mert olyat csináltak vele/adtak neki, amit nem lett volna szabad? :( Ez olyan szomorú...
És még csak nincs is húsvét mostanában :(
Tudományos választ akartok? Hát tessék.
Mint tudjuk, a kenyér úgy mint a kukorica is keményítőt tartalmaz.
A keményítő súlyos bélproblémákat okozhat. Ezek több keményítőt tartalmaznak, mint amennyit a nyúl bélflórája képes feldolgozni. Míg valamennyi keményítő probléma nélkül átjuthat a vékonybelen, a többsége eléri a vakbelet. Itt a keményítő tápanyagként szolgál az általános baktériumok részére, melyek mérgeket termelnek és nagyon megbetegíthetik a nyulat. A rosttal ellentétben, mely megelőzi a erjedést, a keményítő elősegíti az erjedési folyamatokat a vakbélben. Ez az ártalmas baktériumok elszaporodását okozhatja és bélcsatorna lelassulást és leállást - mely halálos kimenetelű, ha nem kezelik időben.
És nem vagyok szakértő, pusztán utánaolvastam!
Nyilván sok benne a HA, de úgy gondolom, ha már egyszer TILOS és ezzel tisztában vagyok, akkor nem teszem ki a szeretett nyuszmákomat SZÁNDÉKOSAN felesleges veszélynek!!!!!!!!!! Aki ezt megteszi ennek tudatában, annak csak gratulálni tudok!
A száraz kenyér nem jó a nyulaknak! (Ahogyan a lovaknak sem.) És ha az előző válasz nem lett volna elég "bizonyító erejű", megosztom a saját tapasztalatomat is.
Mikor nyulat kezdtem tartani, a szakemberek és szaklapok is ajánlották a kenyeret. Sajnos el is hittem, hogy jó a nyulaknak. Mikor az első nyulam elpusztult a kenyérevés után, gyanakodtam ugyan, de az állatorvos szerint nem a kenyér volt a bűnös. A második "kenyeres" nyúl után nem hallgattam a dokira, utánaolvastam. Akkor külföldi források már megemlítették a kenyér rossz hatását is. Manapság meg már az állatorvosok is kifejezetten veszélyesnek mondják a kenyeret. De vajon hány állatka élete árán kellett erre rájönni...? És sokan még ma is a "régi módon" tartják a nyulakat, és kenyérrel etetik őket. Vannak, akik sosem változtatnak a rossz dolgokon, mert már túl öregek hozzá. Ismerek egy lovas embert is, aki még mindig folyton lucernával etet, és állásban tartja a lovait, mert régen így tanulta. Manapság pedig ezek már "elavult" tartási módnak számítanak. (A sok lucerna egyébként az ő lovai esetében felesleges, ráadásul a sok lucerna a lovaknál patairha-gyulladást is okozhat.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!